Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Podniesienie mocy JTD 105 koni małopolska,podkarpacie Tanio

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

maxiking, sama ingerencja w komputer silnika za dużo nie da, trzeba jeszcze pogrzebać przy turbinie, a że ten silnik nie ma turbiny VTG (zmienna geometria), to trzeba jakiś MBC (Manual Boost Control) założyć aby to miało ręce i nogi. Jestem pewny, że 120-130KM dla tego silnika to żaden wyczyn

jacekk90, witki opadają jak się czyta takie rzeczy Żaden inżynier nie zaprojektuje maszyny i nie wypuści jej do użytku z maksymalną zaprojektowaną mocą, zawsze zakładają jakiś margines, dla silników przypuszczam że co najmniej 30%, więc jak mamy silnik 105KM, to on spokojnie wytrzyma moc rzędu 130KM praktycznie bez uszczerbku dla jakiejkolwiek części silnika

Miałem kiedyś VW z silnikiem 1.6D o porażającej mocy 54KM i wyciągnąłem z niego blisko 110KM i przejeździłem tym autkiem blisko 60 kkm zanim go odsprzedałem. Autko jeździ do dzisiaj

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Lukas-182, te silniki bez ruszania doładowania mają potencjał na ~130KM. I to już jest dla nich jakiś wyczyn, bo nie ma jako takiej chłodnicy oleju. Owszem, sam silnik da coś z siebie, ale z uszczerbkiem dla (zwykle) przechodzonego sprzęgła i dwumasy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

arekgr, dlatego pomyłką są takie zabawy w stylu "chcę podnieść moc, gdzie najtaniej?". Aby bawić się w tuning, to niestety trzeba mieć silnik w bardzo dobrym stanie

Olej w tych silnikach jak się orientuje jest chłodzony cieczą (chłodniczką przy filtrze oleju)?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas-182 Zobacz post
    arekgr, dlatego pomyłką są takie zabawy w stylu "chcę podnieść moc, gdzie najtaniej?". Aby bawić się w tuning, to niestety trzeba mieć silnik w bardzo dobrym stanie
    Oczywiście. Dlatego diagnostyka silnika, obróbka map pod dany egzemplarz, a wręcz strojenie czasem pod użytkownika, diagnostyka po modyfikacjach i jako taka gwarancja ze z powodu modyfikacji nie popłynie tłok jak pociśniemy na autostradzie w okolicach v-max, nigdy nie będzie kosztować 200 zł.
    Ale koledze życzę powodzenia. Zdradź nam wszystkim tylko proszę namiary na tego tunera za 200 zł/auto. Sam chętnie oddam mu swoje auto do remapu za taką kasę A klientów będzie miał za chwilę trzy tysiące
    A nawet dopłacę jak mi w 2.4 JTD na EDC15C5 ustawi preInjection by przy dawce 60-70 mm3/suw i obrotach 4000-5000 osiągał kąt -40stopni
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Domyślnie

Nie wiem u jakiego speca był mój znajomy z 1,9 JTD, ale podnieśli mu niby o 10KM... Oby mu to działało jak najdłużej.

Jestem laikiem jeśli chodzi o samochody. Wiem gdzie jest alternator i od niedawna znam pobieżnie budowę silnika, ale wiedzy o filtrach i wydechu z sufitu sobie nie wziąłem. Sprawdzał ktoś to na hamowni?! Bo po co dla 10 KM płacić za test samochodu... a faktycznie może być tak ze po chipie szybciej będzie chodzić wskazówka, a nie tłoki

Hamownia. Jak ktoś mi pokaże dowód w postaci seryjnego samochodu i wyniki testów przed i po chipie to uwierzę. Tyle że wynik dla 10-letniego samochodu będzie pewnie niższy niż oryginalna moc nowego silnika.

Skoro silniki gubią moc wraz z wiekiem niezależnie jak by się z nich delikatnie korzystało po czymś takim padnie jeszcze szybciej. Jeden element trze o drugi i się po prostu wyciera w końcu Jak się zwiększy prędkość pracy to się wytrze jeszcze szybciej

Żeby silnik miał więcej siły musiałoby powstawać więcej energii ze spalania paliwa... W porównaniu silnika 4-cylindrowego z V6 wygrywa v6 bo pali więcej paliwa "na raz" no i więcej energii przenosi na koła. Gdyby zmusić jakoś mały silnik do palenia takiej samej ilości paliwa w takim samym czasie przy podobnych obrotach pewnie by ciśnienia nie wytrzymał. Jeśli na nadążyć musi mieć większe obroty co przyspiesza zużycie i...

jest mało efektywne. Za 200zł na ślepo ktoś ci wgra jakiś program który da ci 10 koni.

A jeśli już mówimy o tuningu z prawdziwego zdarzenia to widziałem dawno dawno temu jakiś program o mega-super-hiper zapaleńcach-tuningowcach, którzy zgodnie stwierdzili coś w stylu
    Możemy wyprodukować więcej mocy, ale na platynowe silniki nas nie stać, a stal tego nie wytrzyma.

Użytkownik Rowerzysta Avatar KKamil
    Mieszka w
    Helmond, Holandia
    Auto
    156 2.0 JTS SW

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    Hamownia. Jak ktoś mi pokaże dowód w postaci seryjnego samochodu i wyniki testów przed i po chipie to uwierzę. Tyle że wynik dla 10-letniego samochodu będzie pewnie niższy niż oryginalna moc nowego silnika.
    http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...szych_alf.html
    http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...ft_zapisy.html

Czytaj i ucz się, bo na razie wiesz mniej niż mało
    Ostatnio edytowane przez KKamil ; 03-08-2013 o 01:26

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Jacekk90 ucz sie ucz bo pierdoly piszez ,najlepszym przykładem jest kolega młody z forum z 175km 2.4jtd wycisnal 280km i atakuje 300km ,więc...
    http://s1.zmniejszacz.pl/113/imag0615__586673.jpg

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Domyślnie

No dobra... Przyrost mocy jest duży, ale to tak bez żadnego wkładu finansowego? Na oryginalnym sprzęcie?

Większość wpisów widziałem o diesel'ach, które sobie 'pykają' na wolnych obrotach... Z beną też takie rezultaty? TSa 2.0 na 350 koni ?? No chłodnicę chociaż wymienić trzeba na pewno...

Na czym polega ten chip? Ale nie programowo tylko fizycznie Zwiększa ciśnienie? Przyspiesza pracę? Zaburza cykl pracy?

Jak wygląda spalanie po takim zabiegu?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    No dobra... Przyrost mocy jest duży, ale to tak bez żadnego wkładu finansowego? Na oryginalnym sprzęcie?

Większość wpisów widziałem o diesel'ach, które sobie 'pykają' na wolnych obrotach... Z beną też takie rezultaty? TSa 2.0 na 350 koni ?? No chłodnicę chociaż wymienić trzeba na pewno...

Na czym polega ten chip? Ale nie programowo tylko fizycznie Zwiększa ciśnienie? Przyspiesza pracę? Zaburza cykl pracy?

Jak wygląda spalanie po takim zabiegu?

Jest tyle wątków i postów na ten temat, że możesz sam się pofatygować i się dokształcić w tym temacie

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Akurat projekt tego mocnego 2.4JTD to klasa sama w sobie...

TS? Przecież tuning wolnossącego silnika to przede wszystkim modyfikacje mechaniczne, dopiero później gmyranie przy ECU.

Jakoś przyjęło się, że softem bez większego strachu można uzyskać w doładowanych dieslach +~20% mocy/momentu.

Fizycznie chip? Podpięcie ECU, zgranie softu, modyfikacja softu, wgranie softu. Chyba to wszystko