Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: [156] Prosze o porade!!! Silnik strzelił, odpala, 2 sekundy

tomkap
    Gość

Domyślnie

Nie powinieneś kupować samochodu z taką instalacją, ba sam fakt o tym świadczy że nie wiadomo jaka jest kondycja silnika. Może jeszcze miałeś na przewodzie gazowym zaworek do regulacji przepustowości... Te silniki świetnie współpracują z gazem i robią bez problemu po 200000km jednak wtedy gdy jest podawany przez wtryskiwacze instalacji sekwencyjnej.

l0bak
    Gość

Domyślnie

...Dzięki za rade ale jest juz za późno. Potrzebuje jakiejś alternatywy teraz aby jezdzic tanio a na sekwencje mnie nie stać teraz. Wole jakiś mały remont aby spokojnie pojezdzić. Licze na Was co moge wymienic aby było ok ?

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak
    ...Dzięki za rade ale jest juz za późno. Potrzebuje jakiejś alternatywy teraz aby jezdzic tanio a na sekwencje mnie nie stać teraz. Wole jakiś mały remont aby spokojnie pojezdzić. Licze na Was co moge wymienic aby było ok ?
    Jeżeli nie chcesz założyć instalacji która pozwoli w miarę eksploatować ten silnik to pozmieniaj to co rozerwało + przepływkę i jeździj na benzynie bo w przeciwnym wyrazie naprawisz silnik a nie ma pewności że za chwilę to się nie powtórzy bo strzały w kolektor przy tej instalacji to rzecz jak najbardziej normalna i wogule co za kretyn zamontował ją do plastikowego kolektora.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał l0bak
    Jak chcesz spokojnie pojeździc to wywal LPG i jeździj na benzynie - ta instalacja którą masz nie nadaje się po prostu do TSa
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

l0bak
    Gość

Domyślnie

Hmmm... pewnie tak zrobie. Okazało się, ze rozwaliło kolektor. Czy sam moge wymienic? I szukałem nawet na zamówienie czy mozna kupic metalowy kolektor. Bo jezeli tak to byłoby super. Chciałbym jezdzić na gazie. Na sekwencje mnie nie stać, ale jezeli kolektor bym znalazł nawet za większą cene to bym chętnie kupił. I powiedzcie czy mam wymieniac razem z przepustnicą czy dać na luz z tym?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Co z tego że założysz metalowy to jak strzeli poleci przepływomierz lub przepustnica - ta instalacja nie nadaje się do silników TS - przyjmij to do wiadomości
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

l0bak
    Gość

Domyślnie

Ogólnie 2gen gazu nie nadaję sie do plastikowych kolektorów. Tylko, ze są przypadki ( mój znajomy) ze jezdzi alfą na gazie 2gen z plastikowym kolektorem i jest ok. Tylko często jezdzi do gazownika i kupuje swiece co pół roku.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

kolektora metalowego do TS nie kupisz na 99% ze wzgledu na zmienna dlugosc kanalow dolotowych
    Wywal ten gaz i jezdzij na benzynie albo sprzedaj AR komus kogo bedzie stac jezdzic na benzynie Unikniesz nerwow usterek i utraty majatku
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mikluszowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 2.0 TS, jest Fiat Bravo II Sport

Domyślnie

Koledze w 145-tce też poszedł kolektor i chciał kupić nowy to powiedzieli mu bodajże koło 4 tysi( z tego co pamiętam) a używki dostać nie można(tzn. można ale jest to bardzo trudne). I jacyś szpece doszli do wniosku, że skleją kolektor(plastikowy) i wiem, że miał co chwile jakieś problemy. Napisałem to co on mi powiedział Pozdrawiam
    " Alfa Romeo (...) to styl życia, niezwykle oryginalny sposób pojmowania pojazdu silnikowego. Coś, czego nie da się zdefiniować.”- bez komentarza.

l0bak
    Gość

Domyślnie

To miał być samochód tylko jako realizacja marzeń z dzieciństwa. Trudno. Szukam teraz używanego kolektora. jutro wyjme stary i zobacze czy przepustnica jest cała, bo jezeli nie to kupie tez przepustnice. Mam zamiar samemu się podjąc wymiany tych częsci. Mam nadzieje, ze sie uda. I jak wiecie to powiedzcie jakie kroki ostroznosci musze tam zastosować? Znalazłem kolektor http://www.allegro.pl/item479930975_...i_komplet.html
    Czy moge włozyc ten uzywany i normalnie smigac? I czy musze cos regulowac?