Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Temat: Witam. Jestem na kupnie Alfy.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Kup alfe.
    lepiej pchać włoszkę niż ujeżdżać niemca:-)
    No i piszecie tak samo jak typowi "fanatycy" danej marki . A nie lepiej uswiadomić gościa jakie są plusy i minusy tego auta ??? Może gość kupuje za ostatnie pieniądze auto a potem serwis go przerosnie i się załamie . Kolego qwer3 - przewertuj allegro w poszukiwaniu częsci - skup się na zawieszeniu ( które jest jednym z najwiekszych wydatków w 147/156 - moim zdaniem poronione zawieszenie ) . Silnik 1,9 JTD jest Bdb silnikiem pod warunkiem ,że nie trafisz na egzemplarz katowany lub oszczędnie serwisowany . Przy zakupie zwróciłbym podstawowo własnie uwage na zawieszenie- niezbyt wytrzymuje trudy naszych dziurawych dróg , maglownice które w autach włoskich są małowytrzymałe . Turbina i cała reszta to już loteria jak w każdym innym aucie . Osobiscie jak się uparłeś na 156 to proponowałbym 2,5 V6 i dobry gaz ( niema turbo ani innych pierdół dieslowskich ,które się prędzej czy pózniej wysypią ) . Koszt zrobienia zawieszenie porównywalny z Passatem B5 ( wielowachacz ) wachające się ( całość od poduszek przez amory ze sprezynami po wachacze ) w cenach od ok 2000pln do.... dużo więcej na oryginałach . Jak chcesz tanie auto i pojemne to se odpusć . Alfa ze względu na mniej popularną marke , rzekłbym "egzotyczną" ceny podzespołów ma dość wywindowane względem konkurencji . Oczywiście nadrabia to wszystkim innym i daje niesamowitą frajde z jazdy a wyglądem zabija połowe nowszych wynalazków . Musisz sobie zrobić "rachunek sumienia" i okreslić czego oczekujesz od auta . Ja przesiadłem się z BMW ( a było ich kilka ) i jestem zadowolony .

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    1. A czym innym jest atrapa jak nie potocznie zwanym grillem ?
    Na grila to se możesz kiełbache wrzucić Alfy nie mają grilla, ale to już powinieneś wiedzieć jako dłuższy stażem alfaholik (nie mylic z alkoholikiem)

http://www.oliwazoliwek.pl/obyczaje/...lu-alfa-romeo/

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

tzn jesli chodzi o kase to ja napisalem 13 tys i tak licze ok 2 tys na wlozenie po zakupie odrazu co trzeba wymienic. Wiem ze naprawy sa drogie w alfie Ale jestem osoba ktora bardzo dba o swoje autko Dalej nie moge sie zdecydowac czy 147 czy 156 ehh. Ogladam inne auta ale Alfa juz wpadla mi w oko i nie ma sb rownych.... a moglbys mi doradzic gdzie najlepiej szukac takiej Alfy./ Czy np jest oplacalne powierzenia tego firmie ktora sprowadza samochody na zamowienie? Dzieki wreszcie jakas konkretna odpowiedz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2003 FL 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Kup alfe.
    lepiej pchać włoszkę niż ujeżdżać niemca:-)
    Hehehe tego nie słyszałem. Dobre!

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał qwer3 Zobacz post
    tzn jesli chodzi o kase to ja napisalem 13 tys i tak licze ok 2 tys na wlozenie po zakupie odrazu co trzeba wymienic. Wiem ze naprawy sa drogie w alfie Ale jestem osoba ktora bardzo dba o swoje autko Dalej nie moge sie zdecydowac czy 147 czy 156 ehh. Ogladam inne auta ale Alfa juz wpadla mi w oko i nie ma sb rownych.... a moglbys mi doradzic gdzie najlepiej szukac takiej Alfy./ Czy np jest oplacalne powierzenia tego firmie ktora sprowadza samochody na zamowienie? Dzieki wreszcie jakas konkretna odpowiedz
    Osobiscie bym nie zlecił komus sprowadzenia auta bo pewnie będą szukać złomu ,który spolerują , zbiją licznik i sprzedadzą ci kolejny rodzyn po Helmucie oczywiscie zarabiając na tym krocie Jak nie sam to szukaj forumowych . Bo raz ,że jakaś tam historia auta jest na forum zapisana a także możesz popytać o dane auto innych a dwa to ,że raczej trafisz auto bardziej dbane niż przez przypadkowego użytkownika ,który to kupił sobie kolejne"auto" . Co do wyboru 147/156 -obie śliczne . Tyle ,że za porównywalną kase masz 156 większe , pakowniejsze , bardziej męskie . To już chyba zależy od ciebie co ci się bardziej podoba i co będzie bardziej spełniać twoje oczekiwania .

Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

a jesli chodzi o spalanie i powiedzmy ta niezawodnosc to jest miedzy nimi jakas roznica? a powiedz mi jeszcze masz jakis sprawdzony komis z samochodami? i mniej wiecej z jakim przebiegiem kupowac?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    1. A czym innym jest atrapa jak nie potocznie zwanym grillem ?
    2. A sw to nic innego jak male kombi
    Bocian rozczarowałeś mnie

To i ja coś dodam:
    Jeżeli szukasz auta za 13 tyś to moim zdaniem szukał bym jakiejś alfy przed FL. Zapłacisz mniej ale masz na ewentualne naprawy.
    147- jest malutka lepiej tak jak Nazar napisał poszukać jakiejś 156.(mała alfa duży problem, większa alfa większy problem ) Sedan czy SW? SW jest moim zdaniem bardziej praktyczne.
    Kupując przed FL zostanie Ci więcej na naprawy, które prędzej czy później wyjdą bo nikt nie sprzedaje dobrego samochodu(a jak sprzedaje to rzadko). Za 13 tyś kupisz już 156 po FL tylko nie polecam kupować na styk bo jak coś się posypie to auto stoi...
    Części nie są nie wiadomo jak droższe od konkurencji, ale niestety są, a samochody te łatwo doprowadzić do stanu rozsypki przez zaniedbanie.
    Z mojego doświadczenia Alfa nie toleruje zamienników. To nie Ford co byś nie wsadził to jeździło będzie.

Dlaczego 1.9JTD? Ja osobiście jakbym kupował jeszcze raz Alfe to tego błędu bym nie popełnił. Nie mówię, że Diesel to zło bo w nim zapomniałem co to znaczy redukcja, ale tak jak wyżej gdzieś było napisane 2,5 v6 z dobrym gazem. Tam nie masz EGR,TURBINY, kopcenia(chyba, że palimy olej ) i innych bardziej denerwujących i kosztownych rzeczy, które prędzej czy później dają o sobie znać.

Na pewno jak będziesz dbał o Alfę to i ona się odwdzięczy...( Chociaż ja tego o mojej mendzie powiedzieć nie mogę bo puki co skarbonka i od lutego nie mogę doprowadzić jej do ładu, ale nie zamienił bym na żaden inny, a nie raz słyszałem że na złomie chcą ją od ręki .)

A i przebieg 150tyś to nie ma co się cieszyć... Czas sporych wymian i napraw ;/ przynajmniej w moim przypadku tak było...
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 13-08-2013 o 22:11

Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Wlasnie mi sie podobaja te po liftingu juz 13 k to jest na auto i powiedzmy te 2 k na wlozenie po zakupie...to skusze sie na ta 156 1,9 bo duzo czytalem i podobno jest malo awaryjny a gazu nie chce i sedan, Sw nie wpadlo mi w oko Na allegro duzo jest tych aut i po cenach widze ze kupie ladna 156 z 2003 04. A tutaj troszke sie z tego smieja. a co do przebiegu to widze ze wlasnie w granicach 150-180. bo kolo 200 to juz bym chyba nie bral sie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał qwer3 Zobacz post
    a co do przebiegu to widze ze wlasnie w granicach 150-180. bo kolo 200 to juz bym chyba nie bral sie.
    Fajny jesteś 150 - 180 to one wszystkie mają jak przyjeżdżają z zarzecza ale nie bój nic jak nie chcesz mieć na blacie 250 to i 150 magicy mogą ci tanio zrobić

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Lepiej rzeczywiste 200tkm niż 120tkm u handlarza . Tak czy inaczej jak już będziesz miał coś na oku konkretnego to albo załatw se kabel i FiatEcuScan albo popros kogoś z okolic co by z tobą podjechał i podpiał pod kompa bo dużo to moze powiedziec o aucie a czasem i o faktycznym przebiegu . Wyjdą błędy to będziesz wiedzieć czego się spodziewać . Uwierz ,że niechciałbyś reanimować pompy CR bo te 2000pln co masz na naprawy ci może braknąć . Proponuje jak da się dojść - na kanale - sprawdzić rure od turba ( sciągnąć czy się olej z dolotu nie poleje ) . Ja kupiłem swoją z rzeczywistym 255tkm ( tyle ,że 2,4 jtd) a chodzi lepiej niż niejedna "obsłuchana" z przebiegiem 140tkm . Moja ma 275tkm obecnie ale jak chciałbyś ją z mniejszym to na jutro moge ci ją sprzedać z jakim sobie życzysz -kwestia czy lubisz sam siebie oszukiwać . Diesla nikt nie kupił po to by stał w garażu i mysle ,że minimalny roczny przebieg można zakładać w Polsce rzędu 20tkm a za granicą grubo więcej .
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 13-08-2013 o 19:05