Strona 20 z 144 PierwszyPierwszy ... 10111213141516171819202122232425262728293070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Embrion Avatar miki-mazury
    Mieszka w
    NOS
    Auto
    alfa 156 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

witam, nie będę zakładał nowego tematu, bo moje objawy to chyba klasyka tematu...otóż:
    wczoraj zrobiłęm -pierwsze 400 km swoim autem..bylo ok..auto jechało ajk należy...dziś normalnnie-do pracy i z powrotem....wieczorem-kolega obejrzał zakpup i wsiadl aby odbyc małą przejażdżkę....po kilkudziesięciu metrach zaświecił się błąd silnika MCSF...wrócił pod dom nie jadąc dalej...pierwsza recz, ktora przyszła mi do głowy-zdjąłem klemy na ok 30 minut-nic nie dało, po odpaleniu silnika-odpala normalnie-znowu świeci się błąd...pytanie o radę- czyścić w ciemno po kolei to co jest w 1szym poście tego wątku-czy może warto podjechać do ASO na diagnostykę...auto jeździ dynamicznie, nie traci mocy, przyspiesza normalnie....liczę na konkretne rady...pzdr

Użytkownik Embrion Avatar tsamsel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 JTD 16V M-jet '05

Domyślnie

Cytat Napisał miki-mazury Zobacz post
    witam, nie będę zakładał nowego tematu, bo moje objawy to chyba klasyka tematu...otóż:
    wczoraj zrobiłęm -pierwsze 400 km swoim autem..bylo ok..auto jechało ajk należy...dziś normalnnie-do pracy i z powrotem....wieczorem-kolega obejrzał zakpup i wsiadl aby odbyc małą przejażdżkę....po kilkudziesięciu metrach zaświecił się błąd silnika MCSF...wrócił pod dom nie jadąc dalej...pierwsza recz, ktora przyszła mi do głowy-zdjąłem klemy na ok 30 minut-nic nie dało, po odpaleniu silnika-odpala normalnie-znowu świeci się błąd...pytanie o radę- czyścić w ciemno po kolei to co jest w 1szym poście tego wątku-czy może warto podjechać do ASO na diagnostykę...auto jeździ dynamicznie, nie traci mocy, przyspiesza normalnie....liczę na konkretne rady...pzdr
    Ja bym zaczął od podpięcia pod komputer, później będzie wiadomo za co się zabrać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezi
    Mieszka w
    Augustów
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2004 FL

Domyślnie

Cytat Napisał miki-mazury Zobacz post
    Miałem tak samo po zakupie auta. Był dynamiczny jedynie do 4000 obrotów wtedy go przymulało i wyskakiwał ten błąd. Samoczynnie kasował się po jakimś czasie zazwyczaj po nocy. Wymieniłem olej, wszystkie filtry, kompletny rozrząd i problemu nie ma Kręci się do końca i żaden zonk nie wyskakuje. Możliwe że miałem jakąś kostkę poluzowaną czy zabrudzoną... nie wiem... bo z tego co czytałem to pod ten komunikat podpięte jest bardzo wiele usterek.
    PS mój kolega też wrócił z przejażdżki z tym błędem. Jak już pisałem po jakimś czasie błąd zniknął i wtedy postanowiłem sprawdzić kiedy on się pokazuje bo jak wiadomo przyśpieszenie auta najlepiej sprawdzają koledzy Jeżeli błąd nie znika to podepnij auto pod kompa. Pozdr

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Ja wymienilem dzisiaj overboost ,mialem blad P0238 czujnik a wspomagania turbosprezarrki, wysoki sygnal wejsciowy,(czyszczenie overboostu moze juz nic nie dac jesli pojawia sie ten blad) wymienilem tez wezyki. Przejechalem sie i tak jak zwykle balla na 5-6 biegu przy predkosci okolo 170-190 lapala MCSF to dzisiaj nic ,mam nadzieje ze problem sie nie powtorzy. Jeszcze jedno tylko mnie męczy ,bo wezyki na prawde ciezko bylo wlozyc na te grubcze konce OVB i rurek i nie udalo mi sie to tak jak bylo w oryginale ,opaski pozakladalem ,ale czy dlugosc wezykow ma jakies znaczenie ,bo cialem ja na wymiar oryginalnych ,a jesli nie wcisnalem ich na tyle co oryg. to sa dluzsze o kilka mm zapewne...

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Ja wymienilem dzisiaj overboost ,mialem blad P0238 czujnik a wspomagania turbosprezarrki, wysoki sygnal wejsciowy,(czyszczenie overboostu moze juz nic nie dac jesli pojawia sie ten blad) wymienilem tez wezyki. Przejechalem sie i tak jak zwykle balla na 5-6 biegu przy predkosci okolo 170-190 lapala MCSF to dzisiaj nic ,mam nadzieje ze problem sie nie powtorzy. Jeszcze jedno tylko mnie męczy ,bo wezyki na prawde ciezko bylo wlozyc na te grubcze konce OVB i rurek i nie udalo mi sie to tak jak bylo w oryginale ,opaski pozakladalem ,ale czy dlugosc wezykow ma jakies znaczenie ,bo cialem ja na wymiar oryginalnych ,a jesli nie wcisnalem ich na tyle co oryg. to sa dluzsze o kilka mm zapewne...
    Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, ja tęz ciałem na długość oryginalnych.

Moje jeszcze jedno pytanie. Może tak- skąd się bierze przeładowanie turbiny które wykrywa czujnik?
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 21-09-2010 o 20:34
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

janosikk
    Gość

Domyślnie

Witam

Może mi ktoś pomoże lub miał podobny przypadek bo powoli zaczynam się poddawać. Z MCSF walcze już ponad rok z różnymi skutkami i za każdym razem po podłączeniu jest to błąd P0235 (przeładowanie) . Auto nawet oddałem do serwisu, powymieniali czujniki sprawdzili szczelność przewodów i zakażdym razem mówli że już będzie ok ale błąd po kliku dniach wracał, a więcej pieniędzy na ich eksperymenty nie mam. Wątek obserwuje od samego początku i wszystkie rady już sprawdziłem niestety bez rezultatów. Co najciekawsze błąd jest tylko i wyłącznie wtedy gdy temperatura jest poniżej 15 stopni lub duża wilgotność powietrza (deszcz itp) jeżeli jest troche cieplej o błędzie można zapomnieć i potrafi być ok nawet miesiąc. Jak to może być powiązane z temperaturą otoczenia?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Na zimno przycinają się kierownice zmiennej geometrii turbiny
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

janosikk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Na zimno przycinają się kierownice zmiennej geometrii turbiny
    Czyli tylko demontaż turbo i czyszczenie, czy jest jakiś inny sposób?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jeśli sterowanie jest szczelne (a mogą stare wężyki, albo overboost puszczać na zimno) i sobie nie radzi to tylko demontaż turbiny i czyszczenie
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Ręce opadają , juz myslalem ze to koniec po wymianie overboostu i wezykow, a tu wczoraj jade z pracy wieczorem do domu ,staje pod sklepem ,wracam odpalam silnik i co ? "MCSF" zalamalem sie dziwne to ,bo zawsze zapalala sie marchewa przy duzej predkosci na wyzszych biegach ,a tutaj odrazu po odpaleniu ,chyba ze nie zauwazylem kontrolki jak jechalem z pracy ,ale bylo caly czas z gorki i okolo 500m wiec nawet 4 nie wrzucilem :/ ide na komputer dzisiaj i zobacze jaki blad...jak juz pisalem ręce opadają