Strona 20 z 44 PierwszyPierwszy ... 101112131415161718192021222324252627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Nie ma się co oszukiwać, era prawdziwej motoryzacji w której za cechy auta odpowiadał konstruktor a nie księgowi się skończyła, teraz "wszystko marność" jak mawia mój dziadek, księgowi i ekolodzy narzucają nam czym mamy jeździć ...

Cieszę się że dane mi było zasiąść za kierownicą Lancii Delty HF Integrale, że dane było poznać smak prawdziwej włoskiej V6tki bo niestety ale lada dzień i o nich bedzi emożna zapomnieć ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Chciałem poinformowac, iż zmieniają przepisy homologacyjne dla LMP1, co ucieszyło Aston Martina, a nieco zmartwiło Audi i Peugeota.
    Moim zdaniem diesle w sporcie pojawiły się GŁÓWNIE dla promocji komercyjnych klekotów, które na rynkach, gdzie jest wielu fanów sportów motorowych sprzedają się świetnie. W końcu samochody te nosiły ogromne znaczni HDI, TDI itp. A w takiej Francji, czy Włoszech diesle to potęga sprzedaży, nawet jak ostatnio przeglądałem sobie oferty Fiata 500 to we Włoszech dominują 1.3 MJT...

Ale tak, jak to parę wątków temu ktoś wspomniał - benzyna zaczyna się odgryzać, po zyskaniu turbo, PSA ma już swojego THP, diesle zyskały tylu zwolenników, że przez wiele lat będą jechać na opinii, to trzeba podkręcić sprzedaż tych turbobenzyn

OT taka moja teoria spiskowa o lobbingu i product placement w motorsporcie
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    ... ekolodzy ...
    Tych to jak bym szurnął to by przez najbliższe 25 lat nawet nie pomyśleli o tym żeby swoje łapska w motoryzacji maczać

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W kwestii tej szeroko pojętej ekologii też jest trochę paradoksów dowodzących bezsens niektórych rozwiązań.

Np Toyoty Prius pierwszej generacji były do USA transportowane tylko z Japonii statkami. Koszt tego całego frachtu był tak duży i zużycie paliwa przez te statki było na takim poziomie, że te auta dopiero po 60 tyś km zaczynały rzeczywiście w minimalny sposób oszczędzać środowisko naturalne...

Ale Amerykanom da się wmówić wszytko. Poza tym to auto było (i jest do tej pory) bardziej gadżetem pokazującym innym, jacy to oni nie są ekologiczni. Jakaś amnezja ich dopadła bo nie pamiętają, jak do niedawna auta o pojemności poniżej 3.0 były traktowane z ironią i jak to nikt się u nich nie przejmował spalaniem paliwa niskooktanowego.

Więc gdyby każdy z tych "zielonych" się zastanowił ile prądu zużywa niepotrzebnie i ile przez to się spala węgla, i zużywa uranu to nie czepiali by się motoryzacji, tylko siedzieli na sedesie po ciemku! Zresztą demonizowanie roli motoryzacji, jako głównego źródła Co2 w powietrzu to lekka przesada.

Polska niby ma bardzo duże zużycie węgla przy procesie produkcji energii ale dlaczego nikt nas nie pochwali, że mamy jeden z większych odsetków aut napędzanych jakże ekologicznym LPG?!

Jedno jest pewne, my nie zmienimy decyzji koncernów i jedyne co można zrobić to pochować te V6 i TSy do garażu żeby za kilkanaście lat można było się przejechać w niedzielę pod kościół tudzież inne Tesco.

Dobrym komentarzem do tej sytuacji jest film nakręcony prze redakcję TopGear. Clarkson w niewielu słowach daje do zrozumienia, że era super-aut już się kończy a atmosfera samego filmu oraz utwór "An Ending" słyszalny w tle jest pomieszaniem refleksji z zachwytem nad tymi autami. http://www.youtube.com/watch?v=rgZlpRdQlRI

Użytkownik Ogier Avatar turbodreamer
    Mieszka w
    Szczecin/Stargard
    Auto
    AR 166 3.0 V6, MINI Cooper S R53 '06

Domyślnie

Obawiam się, że jeszcze kilka lat i wszelkie auta "nieekologiczne" zostaną obłożone odpowiednio wysokimi opłatami przez unię,bo już powoli do tego się przymierzają. Oby tylko nie wymyślili czegoś co uniemożliwi normalne korzystanie z nich. Biznes musi się kręcić.

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    No skoro w WTCC i Le Mans już od dawna śmigają klekoty, a w F1 ma być 1,5 litrowe turbo, to co byście powiedzieli, gdyby Fiat poszedł za ciosem i zaserwował 0.8 V2 MultiAir TB biturbo (1 sprężarka na 1 gar) w następnej generacji Giulietty Sprint GTA? Ale poleciałem... zaraz się posypią gromy, że się nie da... itp. itd., ale to tylko moje marzenie, żeby w tym eko-szaleństwie znaleźć gdzieś niszę "normalności"
    można oczywiście patrzeć z podziwem na trzycyfrową moc silnika 0.9T, zachwycać się mocą silnika 1.4T oraz fenomenalnie niskiej emisyjności tych, że silników.. ale to wszystko nie znaczy nic przy dźwięku V-ki

BartekMan
    Gość

Domyślnie

w nowym Autoporadniku ciekawy test salonów sprzedaży samochodów. Przy okazji wiele informacji na temat zasadności kupowania diesli. Wyłania się z tego jeden ale spójny obraz: diesla NIE WARTO kupować, jako samochodu do miasta albo samochodu na przebiegi poniżej 40-50 tys km rocznie. Szczególnie dotyczy to nowych diesli. Poczytajcie, wyciągnijcie wnioski, polecam.
    Kto jeździ ponad 40 tys rocznie? Poza przedstawicielami handlowymi. Ja teraz w 16 dni zrobiłem 7 tysięcy ale przez najbliższe pół roku zrobię pewnie tyle samo Przeciętny kierowca jeżdzi od 10 do 20 tys rocznie.
    I kupując diesla, potężnie przepłaca per saldo. Mimo, że wydaje mu się, ze jest odwrotnie (ach, ten zasięgh na baku, ach to mniejsze spalanie).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał turbodreamer Zobacz post
    Obawiam się, że jeszcze kilka lat i wszelkie auta "nieekologiczne" zostaną obłożone odpowiednio wysokimi opłatami przez unię...

Niestety boję się tego samego, nie trzeba daleko szukać, wystarczy poczytać jak opodatkowane są duże pojemności i emisje spalin np. w Szkocji.

Mam znajomych którzy wyemigrowali właśnie w tamte rejony, czasem wpadają do Polski na święta w odwiedziny, za każdym razem gdy są u mnie Piotrek zabiera mi kluczyki od Alfy chociaż na paru kilometrową przejażdżkę, pierwszym razem zapytałem go dlaczego nie kupi sobie tam na miejscu Alfy z V6 jak powiedział mi ile by płacił podatku czy tam ubezpieczenie za tą pojemność i norme emisji EURO1 to się za głowę złapałem, no i chłopina pomyka niestety Nissanem Almerą w młodym roczniku z 1.6 pod maską.

Mam nadzieję że u nas mnie te czasy jeszcze nie dopadną a jeśli tak no cóż ... wyrejestruję moje 156 i schowam w garażu ... a od święta wywiozę na lawecie na tor poupalać
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Najlepsze jest pier****nie (bo inaczej nie można tego nazwać) o potrzebie instalacji StartStopów, filtrach DPF/FAP i innych tego typu szajsach i projektowanie auta na 250-300kkm/6-7lat. Jakoś nie chce mi się wierzyć że jest to bardziej ekologiczne od np starego Volvo które swoje nakopci, ale można nim jeździć przez 30 lat.
    Nóż, albo nawet maczeta się w kieszeni otwiera patrząc na kierunek w którym to wszystko zmierza.
    Pozostaje nam czekać aż będziemy jak Flinstonowie nogami zapychać... i za każdego puszczonego bąka podatek płacić będziemy. Szkoda słów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    w nowym Autoporadniku ciekawy test salonów sprzedaży samochodów. Przy okazji wiele informacji na temat zasadności kupowania diesli. Wyłania się z tego jeden ale spójny obraz: diesla NIE WARTO kupować, jako samochodu do miasta albo samochodu na przebiegi poniżej 40-50 tys km rocznie. Szczególnie dotyczy to nowych diesli. Poczytajcie, wyciągnijcie wnioski, polecam.
    Kto jeździ ponad 40 tys rocznie? Poza przedstawicielami handlowymi. Ja teraz w 16 dni zrobiłem 7 tysięcy ale przez najbliższe pół roku zrobię pewnie tyle samo Przeciętny kierowca jeżdzi od 10 do 20 tys rocznie.
    I kupując diesla, potężnie przepłaca per saldo. Mimo, że wydaje mu się, ze jest odwrotnie (ach, ten zasięgh na baku, ach to mniejsze spalanie).
    Nowej JTDm 156 bym nie kupił nigdy i tutaj potwierdzam co piszesz ale teoria, że diesel nie jest bardziej ekonomiczny ma się nijak do realiów. Ja mam dwie alfy o podobnej mocy i mimo, że benzynowa jest wiele lżejsza to pali od 8-10L a diesel około 6-7,5 (w trasie nawet poniżej). Więc nie trzeba 40tyś rocznie, żeby zaoszczędzić.

Zaraz się znajdzie argument, że JTD trzeba częściej serwisować tylko niby czym to ma być spowodowane? Owszem Filtry DPF są upierdliwe i ich obsługa lub usunięcie jest kłopotliwe i kosztuje dużo ale to problem nowszych konstrukcji. Zawór EGR też jest uciążliwy ale niektóre silniki benzynowe też go mają a w przyszłości pewnie będzie obowiązkowy dla utrzymania norm spalin. Za to kto ma TS'a lub V6 to wie, że też trzeba w nich nieraz coś grzebnąć, żeby były bezawaryjne.

Ostatnio vw bardzo nagłaśniało oszczędność TFSI. Szkoda tylko, że realia są inne. Często jeżdżę Passatem B6 2.0 TFSI i trzeba się dobrze natrudzić żeby zejść poniżej 13 litrów w mieście a na trasie nigdy mniej jak 9,5 nie spalił...

Nie miałem okazji jeździć dłużej alfami i fiatami z turbodoładowanymi silnikami benzynowymi (poza przejażdżką 159 TBi) ale ponoć dużo lepiej im to wychodzi niż vw czy audi i jeśli rzeczywiście tak jest to pewnie się będziemy przesiadać z "turbo-traktorów" na "turbo-kosiarki".

Zresztą prawda jest taka, że silniki benzynowe są z zasady bardziej ekologiczne jeśli chodzi o zawartość substancji szkodliwych dla środowiska w spalinach i dlatego też nawet nie całkiem nowe konstrukcje benzynowe mają wyższe normy Euro niż silniki Diesel'a.