Strona 20 z 50 PierwszyPierwszy ... 101112131415161718192021222324252627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 497

Temat: Klimatyzacja

Użytkownik Maniak resoraków Avatar skorik
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 159 1.9 16V SW

Domyślnie

Odpiszę bo może komuś się przyda - w te ostatnie gorące dni gdy było ponad 30 stopni klimatyzacja przestawała działac, a w chłodniejsze dni dawała radę - okazało się, że mam nabite czynnika 680g. Nabito mi 460g bo tak pokazywała maszyna i jeszcze w jakichś tabelkach tak odczytali. Więc ważne jest aby nie mieć za dużo czynnika bo wtedy sprężarka wytwarza większe ciśnienie i zadziała czujnik bezpieczeństwa i nie pozwoli załączyć się sprężarce. A nie wiecie jakie ciśnienie powinno być za sprężarką - u mnie wychodziło ok 17bar i to też ponoć trochę za dużo.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał skorik Zobacz post
    Odpiszę bo może komuś się przyda - w te ostatnie gorące dni gdy było ponad 30 stopni klimatyzacja przestawała działac, a w chłodniejsze dni dawała radę - okazało się, że mam nabite czynnika 680g. Nabito mi 460g bo tak pokazywała maszyna i jeszcze w jakichś tabelkach tak odczytali. Więc ważne jest aby nie mieć za dużo czynnika bo wtedy sprężarka wytwarza większe ciśnienie i zadziała czujnik bezpieczeństwa i nie pozwoli załączyć się sprężarce. A nie wiecie jakie ciśnienie powinno być za sprężarką - u mnie wychodziło ok 17bar i to też ponoć trochę za dużo.
    A cóż to za "spec" nabił 680g ? A niektórzy piszą, że 550g to za dużo

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Odnosnie klimy borykam sie z takim problemem:
    Przy wysokich temperaturach 30c i powyzej sprzeglo wylacza sie (klima przestaje chlodzic) i po chwili znow zaczyna chodzic. Pozniej co chwile wl i wyl sie cyklicznie, a przy tym silnikiem strasznie szarpie (obroty skacza).
    Podjechalem, aby zdjagnozowac klime no i okazalo sie ze wszystko jest ok (cisnienie itd.) jednakze czynnika jest zbyt malo (350g bylo) a powinno byc 550g.
    Zostalo napelnione, zrobiony test, wszystko wyszlo ok., ale po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu ok. 12 km problem powrocil.
    Silnik rozgrzany do 90c (wskaznik kabinowy) i temperatura powietrza ok. 32c.

Dzis jezdzilem jakis czas , rozgrzalem samochod do 90c i klima chodzi ok.
    Temperatura otoczenia ok. 28c , podjezdzam pod warsztat i okazuje sie ze wszystko ok. Mechanicy stwierdzili zeby najlepiej pojechac gdy problem bedzie wystepowal bo tak trudno cos powioedziec.

Borykal sie ktos z takim problemem? Wyglada na to, ajkby glownym aspektem byla temperatura otoczenia.

Wentylatory sie wlacza, ale byc moze tylko I bieg? Jak to sprawdzic?

Pozdrawiam

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Songoku Zobacz post
    Odnosnie klimy borykam sie z takim problemem:
    Przy wysokich temperaturach 30c i powyzej sprzeglo wylacza sie (klima przestaje chlodzic) i po chwili znow zaczyna chodzic. Pozniej co chwile wl i wyl sie cyklicznie, a przy tym silnikiem strasznie szarpie (obroty skacza).
    Podjechalem, aby zdjagnozowac klime no i okazalo sie ze wszystko jest ok (cisnienie itd.) jednakze czynnika jest zbyt malo (350g bylo) a powinno byc 550g.
    Zostalo napelnione, zrobiony test, wszystko wyszlo ok., ale po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu ok. 12 km problem powrocil.
    Silnik rozgrzany do 90c (wskaznik kabinowy) i temperatura powietrza ok. 32c.

Dzis jezdzilem jakis czas , rozgrzalem samochod do 90c i klima chodzi ok.
    Temperatura otoczenia ok. 28c , podjezdzam pod warsztat i okazuje sie ze wszystko ok. Mechanicy stwierdzili zeby najlepiej pojechac gdy problem bedzie wystepowal bo tak trudno cos powioedziec.

Borykal sie ktos z takim problemem? Wyglada na to, ajkby glownym aspektem byla temperatura otoczenia.

Wentylatory sie wlacza, ale byc moze tylko I bieg? Jak to sprawdzic?

Pozdrawiam
    Być może jednak zbyt dużo czynnika i presostat (czujnik ciśnienia klimatyzacji) wyłącza sprężarkę. Proponuję upuścić trochę czynnika i wtedy zobaczysz. Temat przećwiczony na 156-ce ale objawy identyczne.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

W 156 mialem tak, ze sprzeglo sie wl i wyl praktycznie od razu i rzeczywiscie bylo zbyt duzo czynnika , lecz tutaj tak jak pisalem dzialo sie to gdy mialem 350g i teraz gdy mam 550g.
    Poza tym sprzeglo wl sie i wyl w troche dluzszych odstepach czasowych.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Songoku Zobacz post
    W 156 mialem tak, ze sprzeglo sie wl i wyl praktycznie od razu i rzeczywiscie bylo zbyt duzo czynnika , lecz tutaj tak jak pisalem dzialo sie to gdy mialem 350g i teraz gdy mam 550g.
    Poza tym sprzeglo wl sie i wyl w troche dluzszych odstepach czasowych.
    Jest jeszcze jedna opcja, że masz zbyt dużo oleju w układzie, który też może odcinać.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

cześć,
    Podepne się pod temat, mianowicie dzisiaj byłem zrobić serwis klimy, wszystko ładnie, pięknie, szczelność jest, jednak po uzupełnieniu, sprawdzałem razem z serwisantem jak chłodzi klima.

Niestety wygląda to tak, że na początku klima się uruchamia, załącza się wiatrak chłodnicy i leci zimne powietrze, jednak po chwili wiatrak wyłącza się, a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ( klima ustawiona na LOW ).
    Sprawdzaliśmy obie rurki, w której jedna powinna być zimna druga ciepła, gdy załącze klime i wiatrak zacznie się krecić, dokładnie czuć różnicę temperatur rurek, jednak po chwili - 4 sekundy - wiatrak się wyłącza i w chwile między rurkami jest z 3 stopnie różnicy. Po ponownym przestawieniu na off i włączeniu klimy sytuacja się powtarza.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podejrzewa w czym może być problem ?

Pozdrawiam

Tomek

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Tedus Zobacz post
    cześć,
    Podepne się pod temat, mianowicie dzisiaj byłem zrobić serwis klimy, wszystko ładnie, pięknie, szczelność jest, jednak po uzupełnieniu, sprawdzałem razem z serwisantem jak chłodzi klima.

Niestety wygląda to tak, że na początku klima się uruchamia, załącza się wiatrak chłodnicy i leci zimne powietrze, jednak po chwili wiatrak wyłącza się, a z nawiewów leci lekko chłodne powietrze ( klima ustawiona na LOW ).
    Sprawdzaliśmy obie rurki, w której jedna powinna być zimna druga ciepła, gdy załącze klime i wiatrak zacznie się krecić, dokładnie czuć różnicę temperatur rurek, jednak po chwili - 4 sekundy - wiatrak się wyłącza i w chwile między rurkami jest z 3 stopnie różnicy. Po ponownym przestawieniu na off i włączeniu klimy sytuacja się powtarza.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub podejrzewa w czym może być problem ?

Pozdrawiam

Tomek
    Dziś byłeś to nic nie sprawdzisz bo za zimno na dworze. LOW to jest takie Qwazi schładzanie. Jak będzisz miał ok 25 stopni lub więcej na zewnątrz to daj na 16 i czekaj co sie będzie działo jak zacznie mrozić (oczywiście stopniowo ) to wszystko OK, jak nie i problem z ciepłotą rurek bedzie sie powtarzał to być może masz zbyt dużo oleju w układzie.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Ja też miałem problem z klimą, otóż nieszczelność powodowała opróżnianie układu o 100g czynnika i to wystarczyło, że klima nie działała.
    Mechanicy stwierdzili, że winowajca to sprężarka bo tak jak by puszczała czynnik z farbnikiem. Kupiłem sprężarkę za 370 i przy podmianie okazało się jednak, że przewód klimy podbięty pod sprężarkę wydmuchiwał czynnik przy cybancie łączącym na sprężarkę. Przewód został wymontowany ( ten długi ) stwierdzono, że do zakucia nadaję si3 ten cybant i w jednym miejscu przetarty mocno, chodź dziury nie było naprawa zalecona, więc naprawa przewodu klimy 350zł, sporo jakoś chyba w h...a walą, ale cóż. No i jeszcze 350 zł robota i 40 oszczelki, więc sporo mnie to kosztowało!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Panowie mam pytanie, które pewnie rozbawi niejednego z Was ale w końcu do tego jest forum. Trafiłem na artykuł, w którym piszą o klimatyzacji ale co mnie konkretnie zainteresowało? Przeczytałem w nim, że klimę można zamontować w aucie w ktorym jej fabrycznie nie było co mnie nieco zaskoczyło lecz nie do końca o to mi chodzi. Moje zapytanie dotyczy samochodu w którym jest ręczna klimatyzacja, czy jest możliwość w takim aucie zainstalować klimatronic? Czy jest to opłacalna zabawa no i jakie są tego koszty (części + robocizna)? Orientuje się ktoś? Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

//edit
    Dla ciekawskich, artykuł: http://www.iparts.pl/artykuly/uklad-...ztuje,137.html