Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 204

Temat: Felgi i opony do QV na zime

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    mają odpowiednio 5-5.5 mm
    Bez żartów jeszcze dobre kapcie.

4-3.9 mm przód
    Na sezon do jesieni powinny starczyć .

Pewnie, że warto zamieniać opony z przodu na tył i z tyłu na przód co sezon - będą się równo ścierać - przednie to napęd i hamowanie, tylne tylko hamują i się toczą, pomijam tu przypadek aut tylnonapędowych.

Jedyna odczuwalna różnica przy niższym bieżniku to ... tak jazda w deszczu przez kałużę, czy aquaplaning.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Zawsze zamieniam. Raz, że dla wyrównania zużycia, dwa że tylna oś się ząbkuje.
    pzdr,tadzikpl

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

bojaco- te co są na tyle daj na przód a przednie na śmietnik i kup nowe i zamontuj na tył.
    tym sposobem przy takich przebiegach nie obudzisz się z potrzebą ich wymiany w środku letniego sezonu. 4 mm nie dają gwarancji dobrego prowadzenia na mokrym a zapewne i mają swoje lata.
    do jesieni zjeździsz te co masz na przodzie i kupisz na sezon 2017 kolejne dwie nowe .

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Odświeżam wątek jako, że mam zapytanie dotyczące opon. Czy praktykuje się obecnie zmiany opon tył-przód, przód-tył podczas zmiany opon na nowy sezon? Zastanawiam, czy zamieniać opony letnie, które po trzech latach mają odpowiednio 5-5.5 mm tył, 4-3.9 mm przód, czy też od razu wymienić komplet opon na nowe. Co wiąże się z wydatkiem, mowa bowiem o 18". Rocznie robię około 15.000 km i nie jestem pewien, czy oblecę kolejny letni sezon na tych oponach. Jakie macie zdanie na ten temat?
    Gorsze opony wyrzucasz na śmietnik, 5-5.5 mm montujesz na przód. Nowe opony na tył. Tym sposobem nie będziesz miał gorszych opon z tyłu, które są bardzo niebezpieczne i przez które już jeden samochód straciłem.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Właśnie miałem wątpliwości co do tych bardziej zużytych z przodu. Zasadniczo to nosiłem się z zamiarem wymiany całego kompletu opon. Żeby mieć ten sam bieżnik na obu osiach. Wiem, to nie 4x4 ale jakoś tak mi się wydawało rozsądniej. Zmienić raz, a nie co sezon. Przy okazji powiedzcie proszę, czy ktoś z was miał do czynienia z tymi felgami tzw. turbinami 18", podaję przykładowy link:
    http://allegro.pl/467-mg-felgi-18-5x...538606530.html
    W tej cenie w sumie wielu je oferuje, ale zważywszy na różnicę w cenie takich z opisem "oryginał", domyślam się, że to jakaś kopia. Jeżeli tak, czy one są w ogóle warte zakupu, kto je produkuje, i czy mieszczą się na powiększone zaciski Brembo, jak w QV? Bo jak ktoś tu wskazał w poście, takie 17" to na pewno podróbka, bo w oryginale w tym rozmiarze nie występują. Dodam, że mam takie felgi w swoim aucie, które było z FAP, więc pewnie mam oryginały, chociaż kto to wie... Trochę już przytarte są, o co niestety bardzo łatwo w oponie bez ochronnego rantu. A ciężko kupić jedną, dwie takie felgi w dobrym stanie. Pamiętam też akcję z zakupami tych 18" z jakieś firmy włoskiej, nawet opis jest w tym poście. Później przedstawiciel znikł i teraz się zastanawiam, czy te oferowane 18" to China, czy też też np. włoski, niezależny producent. Może ktoś z was już miał z nimi do czynienia?

Użytkownik Świeżak Avatar topgear68
    Mieszka w
    SZA
    Auto
    Stelvio B-Tech 280KM

Domyślnie

LOL prawie za tyle to ja MAKi 16" zamówiłem

wszędzie podróby, aczkolwiek nie mówię, że te takie są akurat, chociaż po cenie to prawdziwa okazja

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Te felgi z linka allegro to oryginalny chiński wyrób imitujący oryginał.
    U mnie na zimę są ori stalówki w ori kołpakami i nowymi Conti TS 850 w rozmiarze 205/55 R16 i jakoś to tragicznie nie wygląda. Cóż zima ma swoje prawa a cena zimówek 18-stek plus felgi jakoś do tanich nie należy.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 28-11-2015 o 15:56

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Z zimą nie mam problemu. Posiadam drugi komplet kół z felgami AR 17". Nie mam odwagi jeździć zimą, ale taką prawdziwą, ze śniegiem, grudami lodu i zmarzniętego błota na kołach 18". Stąd te mniejsze do jazdy zimą. Powiem, że komfort jazdy po przejściu z 18" na 17' jest znaczny i natychmiast odczuwalny. No ale w zakupie samochód był na 18" więc nie narzekam. Świetnie się prowadzi i fantastycznie wygląda Pytałem o te felgi 18" bo jak wskazałem wyżej, zdarzyło się przytrzeć felgi manewrem ratunkowym i nie ukrywam, drażni ten brak estetyki Jak ktoś ma na zbyciu taką felgę jedną, dwie w kolorze grafit, to ja chętnie przygarnę.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

inna sprawa że jak ktoś jeździ np w górach na alu 18 zapomnij o łańcuchach to raz, a dwa nawet jak na alu wepchniesz to w większości łańcuchów zdemolujesz nimi lakier na felgach.
    Inna sprawa że prawdopodobieństwo "wdepnięcia" w zimie w sporą dziurę jest sporo większe

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

na zimę kupiłem 16'' i Dunlop opony. Fele oryginalne alfy z allegro, po przeszukaniu symboli wyszło że są Tureckie ale 4 za 1600zł.
    Podsumowując będzie to ich druga zima, jeździ się komfortowo, tył nie ucieka choć czasami chciałoby się zadriftować.