Kolego odnośnie mojego osobistego przykładu, auta nowego prosto z salonu jest lub było o 10% na mocy i momencie więcej 174@189KM i 400@440Nm. To są fakty, a odważyłem się zaraz po pierwszym przeglądzie ponieważ V-Tech wprowadził RTSa. RTS jest to urządzenie gdzie wgrywają ci serię, chipa i masz jeszcze jedno wolne miejsce np, na chipa ekstremalnego lub ekonomicznego. Oprócz tego w zakresie podstawowym robi diagnostykę. Jako ciekawostkę podam że po włączeniu klimy, wszystkich świateł wyszło tyle co fabryka napisała w papierach![]()
Prezent dostajemy bo producent wie ze z czasem będzie ona (ta moc) spadać. Dodatkowo każdy silnik jest inny, więc żeby sie nikt nie czepial nowe auta maja górkę. Za kilka lat już nie będzie tak różowo.
wszystko Panowie rozumiem ale...wytłumaczcie mi jedno, skoro na hamowni X wychodzi tyle co fabryka teoretycznie dała w papierze (115km) i jest robiony chip z głową, a na hamowni Y analogicznie to samo tylko podczas pomiaru wychodzi nie np 115 a 130km w serii to czemu ost. jak porównałem to na trasie z kolegą który właśnie takowy chip zapodał-na innej hamowni niż ja swoją(również 159) tyle że w serii mu wyszło coś 128km i miał coś na 150pare zrobiony nie był mnie wstanie objechać skoro ja analogicznie miałem znacznie mniejszy przyrost bo od owych 115 a nie 130 które mu wyszły. Wnioski mogą być różne od tego czy pozostałe podzespoły auta były zdrowe aż po umiejętności kierowcy itp. co nie zmienia faktu że ja obstawiam że któraś z hamowni źle oblicza czy moja czy jego- nie wiem...
Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???
A wystarczy poczytać i popytać u ludzi którzy się tym zajmują. Temat 115mjtd/120/130 był już kilkukrotnie opisywany - z puntku widzenia mocowego tj ustawien w sofcie ad teoretycznie osiąganej mocy te silniki niczym się nie różnią.
Względy marketingowe spowodowały takie a nie inne określanie wersji aut z grupy fiata dla motoru 1.9 8v mjtd. Dobitniej - przecież stare gp sport 130 nie mogło mieć 120ps jak wersja !sport
Jedyną różnicą softową w 1.9 8v mjtd jest wersja 90ps (nowe bravo) - to auto pokazuj zazwyczaj ok 100-105ps.
W temacie ogólnie określanej 120tki - większość egzemplarzy pokazuje na hamowni ok 130ps, są i takie które mają 120, najmocniejszy pokazał u mnie w serii 144ps. Jeśli ktoś jest zainteresowany wykresy można powrzucać. Jeśli kolegi auto pokazało mniej a jest sprawne (zakładam że ktoś nie dokonywał modyfikacji na kulejącym aucie) to po prostu ma kolega taką sztukę i tyle; zwyczajowo jednak i tak ok 160ps da się z tego zrobić.
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
Akurat pomiary na hamowni vtechu jako wyznacznik brać się nie powinno, jak to była inercja to już zupełnie nie. Pokazywaliśmy już tu auta które miały po 460nm teoretyczne a w rzeczywistości wychodziło ponizej 400...
www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000
Cinek w 2007 chipowanie nie było takie tanie jak obecnie żeby jeździć od jednego do drugiego, a dodatkowo otrzymałem programator. Kto tam zwracał uwagę czy pytał co to za urządzenie i na jakiej zasadzie działa. Dodam że na pewno nie robiliśmy punktowego pomiaru.
Być może to była maha, może nie LPS3000 która to ma dokładność parametru mierzonego (czyli momentu obrotowego, moc jest już wyliczana) +/- 2% . Oznacza to ni mniej ni więcej że wyniki 98 KM i 102 KM dla jednego auta mieszczą sie w granicach błędu pomiaru
Panowie czytam i czytam i ciągle same pochwały odnośnie chip tuningu. Ale nikt nie napisał jak ten chip ma się do wersji z automatem, bo ciągle piszecie o sprzęgle i dwumasie.
wady chipa:
- większe spalanie (bo jest zachęta, zeby jezdzic szybciej i korzystac z mocy)
- obciażenie i skrócenie żywotu osprzętu (dwumas, sprzeglo, turbina, wtryski)
- konieczność częstszych wymian oleju i filtrów
- zalecane usunięcie DPF (szczególnie jeśli jeździ się po miescie)
- może (nie musi) zacząć kapać olej z odmy, ktora zaczyna nie wyrabiać po zwiekszeniu cisnienia doladowania i trzeba instalowac separator oleju odmy (oil catch tank, do ktorego oczywiscie trzeba co jakis czas zagladac, szczegolnie zimą...- zalety sa takie, że dolot, przepustnica beda zawsze czyste po takiej operacji i nie bedzie start mocy)
- bywa, że turbina na zimno staje sie głośniejsza po chipie (także nie zawsze glośniejsze turbo oznacza, ze cos z nim musi być, moze po prostu ktoś chipował auto)
pewnie coś sie jeszcze znajdzie.
Dlaczego zatem ludzie decydują się na chipa ? Bo ciemna strona mocy kusizalet tez jest b. dużo.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 29-08-2013 o 10:39