Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 1011121314151617181920212223242526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 295

Temat: wady chip tunningu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł_NS Zobacz post
    miałem się nie wypowiadać w tym temacie no ale mimo że to nie jest bezpośrednie nawiązanie do wad chip tuningu... czy wy naprawdę myślicie że auto nowe z fabryki może mieć więcej koni? (np: 159 8V w zależności od ver czy belgijska czy inna ma te powiedzmy 115/120 koni) ale dziwnym trafem u różnych tunerów wychodzi po 130 a auta statystycznie mają nalatane + 150tys ?Czemu producent od razu tyle nie da w papier tylko zostawia taki gratis od tak kupującym? Wręcz 8 cud świata- jak jestem w błędzie chętnie przyjmę racjonalne wytłumaczenie i zwracam honor.
    Sam w swojej belli mam chipa wrzuconego i naprawdę złego słowa nie powiem,nie to auto tyle że... nie robiłem go u guru forum od tych spraw( nic do niego nie mam i pozdrawiam) a w firmie Kingsoft na hamowni rototest co teoretycznie ma pomiar do 1km, i delikatnie mówiąc wyniki są zgoła inne niż u konkurencji w zakresie osiąganego momentu/koni. Więc pytanie kto ma rację? Pozdrawiam
    Witam
    podaj jakies cyfry by nawiazac jakakolwiek dyskusje.
    pozdrawiam

- - - Updated - - -

miałem się nie wypowiadać w tym temacie no ale mimo że to nie jest bezpośrednie nawiązanie do wad chip tuningu... czy wy naprawdę myślicie że auto nowe z fabryki może mieć więcej koni? (np: 159 8V w zależności od ver czy belgijska czy inna ma te powiedzmy 115/120 koni) ale dziwnym trafem u różnych tunerów wychodzi po 130 a auta statystycznie mają nalatane + 150tys ?Czemu producent od razu tyle nie da w papier tylko zostawia taki gratis od tak kupującym? Wręcz 8 cud świata- jak jestem w błędzie chętnie przyjmę racjonalne wytłumaczenie i zwracam honor.
    Sam w swojej belli mam chipa wrzuconego i naprawdę złego słowa nie powiem,nie to auto tyle że... nie robiłem go u guru forum od tych spraw( nic do niego nie mam i pozdrawiam) a w firmie Kingsoft na hamowni rototest co teoretycznie ma pomiar do 1km, i delikatnie mówiąc wyniki są zgoła inne niż u konkurencji w zakresie osiąganego momentu/koni. Więc pytanie kto ma rację? Pozdrawiam
    Witam
    podaj jakies cyfry by nawiazac jakakolwiek dyskusje.
    pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

czy wy naprawdę myślicie że auto nowe z fabryki może mieć więcej koni?
    Kolego odnośnie mojego osobistego przykładu, auta nowego prosto z salonu jest lub było o 10% na mocy i momencie więcej 174@189KM i 400@440Nm. To są fakty, a odważyłem się zaraz po pierwszym przeglądzie ponieważ V-Tech wprowadził RTSa. RTS jest to urządzenie gdzie wgrywają ci serię, chipa i masz jeszcze jedno wolne miejsce np, na chipa ekstremalnego lub ekonomicznego. Oprócz tego w zakresie podstawowym robi diagnostykę. Jako ciekawostkę podam że po włączeniu klimy, wszystkich świateł wyszło tyle co fabryka napisała w papierach

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Prezent dostajemy bo producent wie ze z czasem będzie ona (ta moc) spadać. Dodatkowo każdy silnik jest inny, więc żeby sie nikt nie czepial nowe auta maja górkę. Za kilka lat już nie będzie tak różowo.

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

wszystko Panowie rozumiem ale...wytłumaczcie mi jedno, skoro na hamowni X wychodzi tyle co fabryka teoretycznie dała w papierze (115km) i jest robiony chip z głową, a na hamowni Y analogicznie to samo tylko podczas pomiaru wychodzi nie np 115 a 130km w serii to czemu ost. jak porównałem to na trasie z kolegą który właśnie takowy chip zapodał-na innej hamowni niż ja swoją(również 159) tyle że w serii mu wyszło coś 128km i miał coś na 150pare zrobiony nie był mnie wstanie objechać skoro ja analogicznie miałem znacznie mniejszy przyrost bo od owych 115 a nie 130 które mu wyszły. Wnioski mogą być różne od tego czy pozostałe podzespoły auta były zdrowe aż po umiejętności kierowcy itp. co nie zmienia faktu że ja obstawiam że któraś z hamowni źle oblicza czy moja czy jego- nie wiem...
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

A wystarczy poczytać i popytać u ludzi którzy się tym zajmują. Temat 115mjtd/120/130 był już kilkukrotnie opisywany - z puntku widzenia mocowego tj ustawien w sofcie ad teoretycznie osiąganej mocy te silniki niczym się nie różnią.
    Względy marketingowe spowodowały takie a nie inne określanie wersji aut z grupy fiata dla motoru 1.9 8v mjtd. Dobitniej - przecież stare gp sport 130 nie mogło mieć 120ps jak wersja !sport
    Jedyną różnicą softową w 1.9 8v mjtd jest wersja 90ps (nowe bravo) - to auto pokazuj zazwyczaj ok 100-105ps.

W temacie ogólnie określanej 120tki - większość egzemplarzy pokazuje na hamowni ok 130ps, są i takie które mają 120, najmocniejszy pokazał u mnie w serii 144ps. Jeśli ktoś jest zainteresowany wykresy można powrzucać. Jeśli kolegi auto pokazało mniej a jest sprawne (zakładam że ktoś nie dokonywał modyfikacji na kulejącym aucie) to po prostu ma kolega taką sztukę i tyle; zwyczajowo jednak i tak ok 160ps da się z tego zrobić.

Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andree Zobacz post
    Kolego odnośnie mojego osobistego przykładu, auta nowego prosto z salonu jest lub było o 10% na mocy i momencie więcej 174@189KM i 400@440Nm. To są fakty, a odważyłem się zaraz po pierwszym przeglądzie ponieważ V-Tech wprowadził RTSa. RTS jest to urządzenie gdzie wgrywają ci serię, chipa i masz jeszcze jedno wolne miejsce np, na chipa ekstremalnego lub ekonomicznego. Oprócz tego w zakresie podstawowym robi diagnostykę. Jako ciekawostkę podam że po włączeniu klimy, wszystkich świateł wyszło tyle co fabryka napisała w papierach
    Akurat pomiary na hamowni vtechu jako wyznacznik brać się nie powinno, jak to była inercja to już zupełnie nie. Pokazywaliśmy już tu auta które miały po 460nm teoretyczne a w rzeczywistości wychodziło ponizej 400...
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Akurat pomiary na hamowni vtechu jako wyznacznik brać się nie powinno, jak to była inercja to już zupełnie nie. Pokazywaliśmy już tu auta które miały po 460nm teoretyczne a w rzeczywistości wychodziło ponizej 400...
    Cinek w 2007 chipowanie nie było takie tanie jak obecnie żeby jeździć od jednego do drugiego, a dodatkowo otrzymałem programator. Kto tam zwracał uwagę czy pytał co to za urządzenie i na jakiej zasadzie działa. Dodam że na pewno nie robiliśmy punktowego pomiaru.

Być może to była maha, może nie LPS3000 która to ma dokładność parametru mierzonego (czyli momentu obrotowego, moc jest już wyliczana) +/- 2% . Oznacza to ni mniej ni więcej że wyniki 98 KM i 102 KM dla jednego auta mieszczą sie w granicach błędu pomiaru

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A ASO to jest dobre źródło?
    A tego to juz nie wiem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar juniorek
    Mieszka w
    Sierpc
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20v 200 kucy

Domyślnie

Panowie czytam i czytam i ciągle same pochwały odnośnie chip tuningu. Ale nikt nie napisał jak ten chip ma się do wersji z automatem, bo ciągle piszecie o sprzęgle i dwumasie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Pokazywaliśmy już tu auta które miały po 460nm teoretyczne a w rzeczywistości wychodziło ponizej 400...
    np. moja "9" jest tego przykładem.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

wady chipa:

- większe spalanie (bo jest zachęta, zeby jezdzic szybciej i korzystac z mocy)
    - obciażenie i skrócenie żywotu osprzętu (dwumas, sprzeglo, turbina, wtryski)
    - konieczność częstszych wymian oleju i filtrów
    - zalecane usunięcie DPF (szczególnie jeśli jeździ się po miescie)
    - może (nie musi) zacząć kapać olej z odmy, ktora zaczyna nie wyrabiać po zwiekszeniu cisnienia doladowania i trzeba instalowac separator oleju odmy (oil catch tank, do ktorego oczywiscie trzeba co jakis czas zagladac, szczegolnie zimą...- zalety sa takie, że dolot, przepustnica beda zawsze czyste po takiej operacji i nie bedzie start mocy)
    - bywa, że turbina na zimno staje sie głośniejsza po chipie (także nie zawsze glośniejsze turbo oznacza, ze cos z nim musi być, moze po prostu ktoś chipował auto)

pewnie coś sie jeszcze znajdzie.

Dlaczego zatem ludzie decydują się na chipa ? Bo ciemna strona mocy kusi zalet tez jest b. dużo.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 29-08-2013 o 10:39