Ja będę zamawiał auto z produkcji, więc nastawiam się 2-3 miesiące oczekiwania. Na ten moment jestem ciekaw jak szybko z wnioskami wyrabia się Arval i czy nie ma z ich strony jakiegoś "udziwniania" typu wysokie kaucje (zwracane po wynajmie) itp. :-) Zakładam, że w przypadku działalności prowadzonej od 2001 roku (praktyka lekarska) nie będą jakoś szczególnie uprzykrzający życie.
Arval chyba ma nieco mniej korzystne wynajmy niż leaseplan. Co do leaseplan to składałem wniosek w 2 tyg. maja i dziś dostałem odpowiedź. W moim przypadku kaucja w wysokości 2 czynszów.
Ja zlozylem wniosek 22.05 (LeasPlan). Dam znac jak sie odezwa.
Pani w salonie mowila o miesiacu czasu.
Hej, kilka dni temu zdecydowałem się na abonament na wersję Giulia Super (na osobę prywatną) i pojechałem do salonu złożyć papiery (wniosek LeasePlan, zaświadczenie o zarobkach itp.). Cena jak ze strony: abonament.alfaromeo.pl - 1907 brutto miesięcznie.
Na miejscu w salonie dostałem też do podpisania zamówienie na samochód, wystawione na moje dane osobowe (auto musi być wyprodukowane). I trochę się obawiam, bo cała umowa skonstruowana jest tak, że to ja jestem zamawiającym i ciążą na mnie wszystkie obowiązki kupującego.
Sprzedawca wspominał, że jeśli LeasePlan długo nie będzie odpowiadał, a ostatecznie finansowania nie otrzymam, to będzie problem - bo auto przez ten czas może trafić do produkcji i nie uda się zamówienia odpowiednio wcześnie anulować. Czy ktoś się z taką sytuacją spotkał? Zdarzyło się Wam, że LeasePlan nie wyraził zgody na finansowanie? Co wtedy?
U mnie wniosek z 2.05, decyzja dziś (28.05). Niestety negatywna - LeasePlan nie wysilił się na uzasadnienie.
Będę próbował się dowiedzieć o co im chodzi. JDG od grudnia 2018, więc może to im przeszkadza.
Dość dziwna i podejrzana sytuacja. Procedura abonamentowa wygląda trochę inaczej. Po złożeniu wniosku, Lease plan musi dać aprobatę na finansowanie (po analizie wniosku przez dział ryzyka). Jest to przecież jakaś forma kredytowani/leasingu. Wtedy jest przelew weryfikacyjny i w ciągu 7 dni wysyłają umowę i dokumenty leasingowe.
Ostatnio edytowane przez rafjac ; 28-05-2019 o 16:35