Strona 21 z 144 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223242526272829303171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

liczylem ze to egr ,ale jednak blad P1238 :/ i nie wiem za co sie zabrac...chociaz po lektorze tematu ,byc moze winnym pojawienia sie bledu moze byc egr wiec kupie (od alfaholika) uzywany ale sprawny na 100% i zobaczymy...
    Ostatnio edytowane przez peenbe ; 28-09-2010 o 16:10

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Mi też już ręce opadają z tym MCFS nawet już nie piszę Przeczytałem dokładnie wszystkie posty od samego początku i biorę się za nią jeszcze raz i albo ją zrobię albo podpalę

Oto co już zrobiłem:
    -oryginalna nowa rura turbo/intercooler
    -oryginalny nowy przepływomiez bosch
    -nowy zawór overboost
    -wymiana węzyków i pozakładanie opasek na zaworze, gruszce
    -czyszczenie EGR, czujnika doładowania, kolektora z całego tego syfu który tam znalazłem

a ten jak świecił tak świeci (wwrrrrrrr)

Wczoraj zapinam do kompa i : brak/błąd ciśnienia doładowania spać już przez tą sztukę nie mogę

Pozostała mi jescze nadzieja w tym "gwiździe turbiny" czyli może jednak jakaś dziurka w dolocie.

A jak nie to sprzedam bardzo ładną, bezwypadkową, z oryginalnym przebiegiem, po wszystkich serwisach, ALFĘ 147 1.9 jtd 8v 2002 i będzie
    Ostatnio edytowane przez beligistino ; 29-09-2010 o 11:34

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto

Domyślnie

No to jeszcze raz ja

Fiat ecuscan, złącze i jazda:

-0236 overbost valve-

No i co dalej jak overbost nowy? chyba tylko geometria turbiny zostaje pomimo tego że sztangę można ruszać, czy to możliwe?

Powinienem jeszcze dodać że gwizd turbiny został zlikwidowany (pewnie dzięki wężykom).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nowy nie znaczy sprawny - ja kupiłem nowy po czym go wywaliłem i założyłem stary po czyszczeniu i smarowaniu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto

Domyślnie

Panowie i Panie jak wam coś opowiem to nie uwierzycie

Już do wszystkiego doszedłem a sprawa wygląda tak:

Po sprawdzeniu naprawdę już wszystkiego co jest tylko w tym samochodzie do sprawdzenia, podjąłem męską decyzję i mówię do mechanika że wyciągamy turbinę i koniec. Ponieważ nie miał też już lepszych pomysłów zgodził się na tą operację aczkolwiek niechętnie.
    I tutaj następuje niespodzianka:
    Wirnik w turbine został pięknie zmniejszony/zeszlifowany więc nie mogło być doładownia skoro dmuchało w wielką dziurę.
    I nie było by w tym nic dziwnego, no może po za tym że trzy miesiące temu i cztery tysiące kilometrów temu była WKŁADANA REGENEROWANA TURBINA więc dlaczego miałbym ją podejrzewać tym bardziej że bardziej poważnych sygnałów uskodzenia turbiny nie było.

Nie wiem jaki morał płynie z tej wspaniałej opowieści! Może tylko taki że nie wszystko złoto co się śweci . Może jednak czasami warto wydać więcej pieniążków na sprawdzoną, rzetelną i doświadczoną firmę a nie szukać oszczędności tam gdzie ich nie znajdziemy.

Pozdrawiam wszystkich i dam znać jak już we wtorek bella dostanie nową (cztaj regenerowaną turbinę ale tym razem przez specjalistów w tej dzidzinie) i będzie na chodzie.

---------- Post dodany o godzinie 15:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:33 ----------

I jeszcze jedno:

Proszę tego nie traktować jako reklamy ale mam dobry namiar na turbiny

"Nowa to koszt 4369zł realizacja ok. 4dni z Włoch, lub odnowiona 2509zł w tym 150zł kaucji zwrotnej po odesłaniu starej turbiny, czyli finalnie 2359zł.
    + koszt wysyłki po przedpłącie 34zł kurierem.
    Nowe można zamawiać dowolnie, odnowiona w tej cenie ok. 3x w miesiącu. Na poczatek października będzie taka możliwość."

Jak ktoś sobie życzy to zapraszam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Morał płynie taki że jednak firma Garrett ma rację wycofując zestawy do regenerowania i ogłaszając że nie jest możliwe prawidłowe (przywrócenie do stanu fabrycznego) zregenerowanie turbosprężarki ze zmienną geometria turbiny...
    "...Turbosprężarki Garrett VNT są urządzeniami o bardzo skomplikowanej i precyzyjnej budowie, zaprojektowane i skonstruowane tak, aby zapewnić dokładnie takie osiągi, jakie wymagane są przez producentów silników. Wyglądem pozornie przypominają tradycyjną turbosprężarkę, jednak materiały, z których są wykonane poszczególne podzespoły i zastosowane w nich rozwiązania technologiczne (chronione patentem) znacznie odbiegają od tych stosowanych w starszych konstrukcjach.
    Zaawansowana konstrukcja to jednak nie wszystko. Żadna jednostka nie będzie prawidłowo funkcjonowała bez odpowiedniego ustawienia i regulacji, co wbrew pozorom nie jest łatwe do zrobienia bez specjalistycznej wiedzy i odpowiednich maszyn. Chodzi tu głównie o ustawienie minimalnych i maksymalnych wartości przepływu spalin, które kierowane są na wirnik. Na dzień dzisiejszy tylko producenci turbosprężarek za pomocą precyzyjnego urządzenia do pomiaru przepływu gazów są w stanie odpowiednio wyregulować daną jednostkę, aby ta mogła osiągać odpowiednie dla niej wartości ciśnienia doładowania i wydajności. Parametry te są różne dla każdego numeru referencyjnego turbosprężarki, co wiąże się z zastosowaniem w różnych typach silników.
    Każdy z powyższych kroków jest niezbędny do zapewnienia optymalnych osiągów turbosprężarek Garrett VNT i w najmniejszym nawet stopniu nie może być zlekceważony. W związku z powyższym turbosprężarki Garrett VNT nie mogą być naprawiane. Jest to oficjalna informacja podana przez koncern Honeywell, kierowana do wszystkich serwisów i dystrybutorów tych produktów, poparta przez wstrzymanie dystrybucji zestawów naprawczych, części zamiennych i danych technicznych do tego typu turbosprężarek. Turbosprężarki Garrett VNT można rozpoznać po literze „V” w oznaczeniu na tabliczce znamionowej np. GT1544V. ..."
    "...Każda próba regeneracji przy użyciu nieoryginalnych części i niewłaściwe ustawienie zaworu może potencjalnie spowodować poważne problemy po zamontowaniu w pojazdach takie jak:
    • Konflikt z elektronicznym układem zarządzającym pracą silnika,
    • Zbyt niskie ciśnienie doładowania przy małych prędkościach obrotowych silnika, powodujące znaczne pogorszenie jego osiągów oraz wzrost emisji spalin,
    • Powstanie zbyt bogatej mieszanki, co spowoduje znaczny wzrost temperatury spalania, która może doprowadzić do uszkodzenia turbosprężarki i silnika,
    • Zbyt wysokie ciśnienie doładowania, spowodowane przekroczeniem dopuszczalnych obrotów turbiny, co może spowodować pęknięcie koła kompresji i uszkodzenie silnika,
    • Gwałtowny wzrost ciśnieqnia doładowania, powodujący uszkodzenie silnika,
    • Głośna praca turbosprężarki,
    • Znacznie zwiększona toksyczność spalin w kontekście wymogów środowiskowych wyeliminuje pojazd z eksploatacji. "
    http://www.motofocus.pl/news,4802,co...-geomeria.html
    W świetle powyższego jeśli ktoś ma założona tubosprężarkę regenerowana to nie powinien się dziwic występowaniu MCSF i temu że gwizda...
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 01-10-2010 o 08:43
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto

Domyślnie

Zgadzam się z teoją opinią w całej rozwiązłości. Padło, wyrzucamy, kupujemy nowe i gra gitara. I wszystko było by bardzo miło pod warunkiem że :

-firma garett nie produkuje zestawów naprawczych
    -sprzedaje nowe turbiny jakieś 30-40 % taniej

wtedy nikt już by się nie zastanawiał nad próbami uzdrowienia zużytej części tylko kupował by nową i wiedział że posłuży mu następne lata.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał beligistino Zobacz post
    Zgadzam się z teoją opinią w całej rozwiązłości. Padło, wyrzucamy, kupujemy nowe i gra gitara. I wszystko było by bardzo miło pod warunkiem że :

-firma garett nie produkuje zestawów naprawczych
    -sprzedaje nowe turbiny jakieś 30-40 % taniej

wtedy nikt już by się nie zastanawiał nad próbami uzdrowienia zużytej części tylko kupował by nową i wiedział że posłuży mu następne lata.
    Turbo wg Epera do mojego silnika "Cena z VAT-em: 5.452,17 PLN" Stan w sumie z 2005 roku, ale pewnie większych zmian nie ma.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

peenbe,p1238 to bląd przepływomierza czyli zbyt duża masa powetrza.Sam z tym walczyłem.Najpierw kupiłem nówkę boscha za 330 zł,było ok ale tylko przez jakieś 3 miesiące.Miałem gwarancję więc zamienili mi na innego boscha.Nic z tego,po 2 miechach dalej to samo i zwrócili mi kase.Skończyło się na tym,ze podjechałem na program,tam Rogal wycioł mi EGRa i również "wycioł" błąd przepływki wstawiając sztywną mapę(w tej chwili wtyczka przepływki sobie wisi).Efekt-lepiej turbo wstaje,sprawę przepływki mam głęboko w poważaniu juz na zawsze i wreszcie czystą szafę.Acha autko wczesniej paliło około 5,5 na 100,teraz udało mi się zejść raz do 4,9 przy podobnej jeździe,także bajki o tym ,że przepływomież zakłamuje spalanie są dobre tylko dla dzieci.

Pozdrawiam.

marek13
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    liczylem ze to egr ,ale jednak blad P1238 :/ i nie wiem za co sie zabrac...chociaz po lektorze tematu ,byc moze winnym pojawienia sie bledu moze byc egr wiec kupie (od alfaholika) uzywany ale sprawny na 100% i zobaczymy...
    Penebe walczę z tym samym błędem czyli P1238-ilość powietrza niski sygnał- oczywiście wyskakuje check engine jednak po paru odpaleniach i przejechaniu sporej ilości kilometrów nie znika z pulpitu.Auto od dolnych obrotów nisko się zbierało. Od jakiegoś czasu walczę z tym bez skutku. Turbina została wyczyszczona, przepływomierz podmieniany na nowy-bez zmian, overbost sprawny. Podejrzewałem EGR dlatego że na wolnych obrotach w fiatecuscanie wskazuje otwarcie 100% i po chwili nie wciskając gazu wskakuje na 1%, słychać wtedy lekką zmianę w pracy silnika. Postanowiłem oddać zawór do regeneracji w profesjonalnej firmie, rok gwarancji. Po wymianie zoonk znowu ten błąd i identyczna sytuacja na luzie EGR wskazanie 100% i po pewnym czasie wskakuje 1%-zaznaczam że nie zawsze. Mam ostatnie logi dla zainteresowanych po wykasowanym błędzie:
    1)http://www.sendspace.pl/file/96e50e424e112da27e6eed4
    2)http://www.sendspace.pl/file/5a1fff9bce0e323cf55b5db
    Także wstrzymaj się z wymianą EGR bo nie wiadomo do końca czy to jest przyczyna tak jak u mnie.

---------- Post dodany o godzinie 07:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:22 ----------

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    peenbe,p1238 to bląd przepływomierza czyli zbyt duża masa powetrza.Sam z tym walczyłem.Najpierw kupiłem nówkę boscha za 330 zł,było ok ale tylko przez jakieś 3 miesiące.Miałem gwarancję więc zamienili mi na innego boscha.Nic z tego,po 2 miechach dalej to samo i zwrócili mi kase.Skończyło się na tym,ze podjechałem na program,tam Rogal wycioł mi EGRa i również "wycioł" błąd przepływki wstawiając sztywną mapę(w tej chwili wtyczka przepływki sobie wisi).Efekt-lepiej turbo wstaje,sprawę przepływki mam głęboko w poważaniu juz na zawsze i wreszcie czystą szafę.Acha autko wczesniej paliło około 5,5 na 100,teraz udało mi się zejść raz do 4,9 przy podobnej jeździe,także bajki o tym ,że przepływomież zakłamuje spalanie są dobre tylko dla dzieci.

Pozdrawiam.
    Rybkajm gdzie robiłeś takie modyfikacje i ile taka atrakcja kosztuje?