Ale zdajesz sobie sprawę, że masz trochę inny silnik w trochę innym samochodzie? 2.4 pali więcej niż 1.9 a Q4 też swoje bierze. Na chiptunning warto jechać sprawnym samochodem z pustego to i salomon...
Nie zrozumieliśmy się. Nie chcę robić chiptuningu. Chcę jedynie znaleźć przyczynę wysokiego spalania. Jasne że 2.4 swoje spali (nie mam Q4, a Q-Tronic, automatyczną skrzynię biegów), ale 14l/100km przy względnie spokojnej jeździe to chyba jednak zbyt wysoka wartość. BMW 525 (3.0, 197KM) pali mi przy podobnym stylu 8,6l.
Nie wiem ile dokłada Q-tronic, ale faktycznie wygląda to kiepsko. Na moje coś jest zrypane
Faktycznie masz trochę duże to spalanie. A silnik Ci równo pracuje ?
Ja ostatnio miałem co do swojego małe wątpliwości a że na początku października wybieram sie własnie do cinsoftu sprawdziłem korekty wtrysków. I miałem na pierwszym 0.24 na drugim 1,84! a trzeci i czwary był na minusie od 0.80 do 0.90.
Wymieniłem koncówkę drugiego wtrysku i zaraz po wymianie korekty sie poprawiły i zeszły na poziom 0.4 na każdym. Po przejechaniu około 200 km ( przed tym skasowane wyuczone parametry) i wczoraj sprawdzałem i korakty było na poziomie 1 cylinder 0.2 drugi 0.15 trzeci - 0.14 i czwart 0.1 Więc poprawa znaczna i silnik "gładziej" pracuje. Albo tak mi sie przynajmiej wydajeCO do spalania to Ci jeszcze nie powiem bo najpierw musze wyjeździc bak ale wyglada jakby sie delikatnie poprawiło.
Często ma problem z rozruchem gdy postoi kilka godzin. Niby odpala, jednak strasznie nim rzuca i bardzo nierówno pracuje. Po pewnym czasie się stabilizuje, jednak zwykle gaszę go i zapalam ponownie. Wtedy problem znika.
Co do kultury pracy- nie jest moim zdaniem w 100% idealna.
Właśnie dlatego szukam warsztatu, który byłby godny zaufania i zdiagnozowałby przyczynę powyższych problemów i ewentualnego wysokiego spalania. Dlatego pytam o Cinsoft, bo o ile widzę nie trudzą się tylko w chiptuningu
Cinsoft jak najbardziej, szczegolnie ze nie masz bardzo daleko.
Mozesz tez sobie kupic kabelek ( zwykłem kkl sie połączysz z silnikiem i FESem zbadasz korekty) i z ciekawości spr. A wymiana koncówki wtrysku też nie jest jakas straszna. Jak mod zatwierdzi to w dziale zrób to sam zamieściłem intrukcje z fotkami jak to zrobić.
I widze że jesteś z oświecima więc jak będziesz w okolicahc Tychów możesz podjechac i podłączymy![]()
A nie grzeją Ci się hamulce? Kumpel miał zrypane i tłoczki nie odpuszczały i spalanie skoczyło mu na łeb, na szyję...