Strona 21 z 27 PierwszyPierwszy ... 1112131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 264

Temat: Alfa Romeo 166

Szmugler
    Gość

Domyślnie

Jestem z Wrocławia.
    Zrobiłem jednak małe przeanalizowanie wszystkiego i doszedłem do wniosku(moja kobieta sama to powiedziała), że jak na razie nie muszę mieć dużej mocy^^
    Co do budżetu to jednak mogę się posunąć do jakiś 11-12tys. I tak prawdopodobnie będę brał ją w leasing, więc wiecie.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał Szmugler Zobacz post
    Jestem z Wrocławia.
    Zrobiłem jednak małe przeanalizowanie wszystkiego i doszedłem do wniosku(moja kobieta sama to powiedziała), że jak na razie nie muszę mieć dużej mocy^^
    Co do budżetu to jednak mogę się posunąć do jakiś 11-12tys. I tak prawdopodobnie będę brał ją w leasing, więc wiecie.
    1. Nigdy nie słuchaj kobiety... a zwłaszcza w sprawie samochodu... a już na pewno nie w sprawie mocy... gdybym ja swojej słuchał to jeździłbym VW Polo 1,2 na gazie...
    2. Skoro będziesz brał na w leasing/raty to warto trochę więcej wyłożyć i kupić coś na prawdę dobrego... wiem z doświadczenia... w ogólnym rozrachunku i tak wyjdzie to samo a jak kupisz bardziej zadbany to będziesz miał mniej stresu...
    3. To, że mówisz, że nie trzeba Ci mocy znaczy, że jeszcze nie poczułeś prawdziwego ducha motoryzacji
    A tak na serio... pewnie, że nie trzeba dużej mocy, ale jaka to jest przyjemność, i spokój ducha wiedząc, że w każdej chwili możesz przycisnąć mocnej pedał gazu i obudzić 200KM żeby wyprzedzić jakiś dupowóz przed Tobą czy nawet dla samej przyjemności... trudno opisać to uczucie, to trzeba poczuć...

Ja obecnie mam w Alfie ponad 220KM i powiem Ci, że z jednej strony jest to dużo, bo jednak się ona dość dobrze zwija, ale z drugiej strony dobrze by było mieć tak jeszcze ze 100KM więcej, dla jeszcze większego spokoju ducha i w tym kierunku będę szedł, i uwierz mi, jak poczujesz tą moc to też pójdziesz

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

166 ciezko kupić zadbaną , do jazdy, to są juz stare samochody i jak kupisz taką za te 11tys to i tak zawsze jeszcze z 4tys trzeba mieć na ewentualne poprawki.. jak swoją kupowałem 2,5 roku temu to obejrzałem blisko 20 sztuk, wszystko szroty do roboty.. a to było 2 lata temu wiec teraz moze byc tylko gorzej

u mnie w okolicy jezdzi duzo 166 ale prawie wszystkie co sie widzi wygladają tragicznie

Szmugler
    Gość

Domyślnie

Moc to ja poczułem i sam w sumie się zastanawiam czy jest to odpowiednie dla mnie... W pracy jeżdżę Passatem B6 2.0TDI 140KM i wiem, że to już jest wystarczające, gdyż to Dieselek. Wiadomo, że dużo też zależy od umiejętności kierowcy, aby móc poczuć przyjemność(nawet Essim z tym silnikiem, a mogę fajnie się pobawić).
    Szczerze mówiąc to moc jest bez różnicy, bo i 3.0 kupię za tą samą cenę co 2.0, więc to w sumie bez różnicy. Właśni chodzi mi bardziej o stan, a wolę Pb, bo jestem w stanie sam go zrobić, a do Diesla to z daleka, bo nie lubię tych silników... Części to z Włoch bym raczej sprowadzał, bo mam tam brata.
    Jak na razie jest to takie obeznanie się w terenie, bo zakup planuję na wrzesień/październik.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Kolego posłuchaj tych co już sporo wiedzą na temat 166-tek! Powiem Ci tak, że jak kupisz 2.0 twin spark to możesz mieć problemy,silnik nie jest zbyt wytrzymały (generalnie jak poczytasz na forum to zobaczysz że z nimi jest bardzo różnie)
    Starzy Alfiści powiedzą Ci że jak nie chcesz mieć dużych kłopotów, to diesel lub v6!
    ...samochód to najbardziej zbliżona do żywej istoty rzecz, jaką potrafi stworzyć człowiek...

Szmugler
    Gość

Domyślnie

No i właśnie o taką odpowiedź m.in. mi chodziła jak napisał Pawcio
    No właśnie ja tak za bardzo za Dieslami nie jestem, bo ja to zwolennik Pb.
    Czyli wiem już jaki silnik szukać, a co po za tym? Na co zwrócić uwagę? Blacha, zawieszenie, elektryka? Przyznam, że jeżeli chodzi o alfy to jestem laik, niestety...

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Bierz V6tkę. Zwróć uwagę na:

stan zawieszenia (drogie)
    sprzęgło, dwumasa
    stan świec
    stan oleju, jak ten od którego kupujesz nie trzyma poziomu albo zamiast oleju na miarce jest smar to od razu odpuść, jak szukałem swojej to kilk razy tak właśnie zrezygnowałem z kupna prze taki widok
    stan wydechu, zwłaszcza końcówka lubi gnić, nowa...1000 zł albo i lepiej, ja mam w tej chwili zamiennik
    zczytaj błędy, sprawdź stan przegubów, łożysk kół
    Najlepiej do dobrego i sprawdzonego serwisu i niech ryją.

Nie ryzykuj zakupu jak masz najmniejsze wątpliwości, jedź z kimś najlepiej i niech się "czepia" ile może, najgorzej kupić tylko serduchem a potem popłyniesz w kosztach

Nie ma złotego środka na zakup Alfy 166, każda jest inna i każda w innym stanie, za bezcen nie spodziewaj sie dobrego i doinwestowanego autka.
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Szmugler Zobacz post
    Moc to ja poczułem i sam w sumie się zastanawiam czy jest to odpowiednie dla mnie... W pracy jeżdżę Passatem B6 2.0TDI 140KM i wiem, że to już jest wystarczające, gdyż to Dieselek. Wiadomo, że dużo też zależy od umiejętności kierowcy, aby móc poczuć przyjemność(nawet Essim z tym silnikiem, a mogę fajnie się pobawić).
    Szczerze mówiąc to moc jest bez różnicy, bo i 3.0 kupię za tą samą cenę co 2.0, więc to w sumie bez różnicy. Właśni chodzi mi bardziej o stan, a wolę Pb, bo jestem w stanie sam go zrobić, a do Diesla to z daleka, bo nie lubię tych silników... Części to z Włoch bym raczej sprowadzał, bo mam tam brata.
    Jak na razie jest to takie obeznanie się w terenie, bo zakup planuję na wrzesień/październik.
    to moze niech ci brat cos fajnego we włoszech poszuka zamiast rodzime szroty ogladać z allegro..

jak masz słuzbowe autko to sobie poszukaj 166 3.0. Pali jak smok ale za to jaka frajda z jazdy.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    poszukaj 166 3.0. Pali jak smok
    Sam jesteś smok Straszysz mi tu kolegę

Nie no ze spalaniem jest dość ciekawie bo można osiągnąć bardzo zróżnicowane wyniki...
    Poniżej 10L/100km w trasie i do 20 w naprawdę zakorkowanym mieście...

Ja jak jeżdżę po Berlinie to wychodzi średnia jakieś 13-14L/100km i powiem, używam wszystkich 226'ciu koni
    Natomiast jak wracam do Polski gdzie mam 3km do miasta w miarę płynną aczkolwiek dynamiczną () jazdą + krótkie odcinki długości 500-1500m to wychodzi mi jakieś 16L

Zresztą wszystko dokładnie opisałem tu http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/8625-alfa_romeo_166_3_0_spalanie-5.html#post550727

J
    ak masz jakieś pytania co do awaryjności lub innych aspektów uzytkowania to pisz

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

nie kupuj taniej 166 chyba ze masz na dokladke, wymiana kompletnego zawieszenia z przody i tylu a tylko to zalatwi sprawe jak zawieszenie jest rozwalone ,wymiana pojedynczych elementow spowoduje ze ciagle bedziesz tam grzebal zamiast cieszyc sie jazda i placil za roboty , amory +tlumiki +rozrzad na starcie ,swiece moze kosztowac 10tys zl w zaleznosci jakie kupisz czesci tak wiec badz ostrozny przy zakupie bo mozesz dupe zmoczyc jak to mowia.Tylko pasionaci dbaja o samochody od takiej osoby staraj sie kupic ten samochod
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia