Panowie czy po zlaniu ok. 2,5l oleju z F40 i wlaniu 2,8l (zgodnie z wytycznymi z instrukcji) coś może się niedobrego stać? Np. przy pełnym obciążeniu? Dodam jedynie, że olej to FUCHS Sintofluid 75W80, a drążek chodzi znakomicie lepiej.
Panowie czy po zlaniu ok. 2,5l oleju z F40 i wlaniu 2,8l (zgodnie z wytycznymi z instrukcji) coś może się niedobrego stać? Np. przy pełnym obciążeniu? Dodam jedynie, że olej to FUCHS Sintofluid 75W80, a drążek chodzi znakomicie lepiej.
Witam, Panowie w mojej 159 strasznie wyje skrzynia. Na 5 biegu poniżej 100 km na godz hałas nie miłosierny powyżej 100km/h wycie ustaje . Czy pomoże wymiana oleju czy czeka mnie remont całej skrzyni?
Wymieniłem dzisiaj olej w skrzyni biegów. Zacząłem od śruby od kontroli stanu oleju żeby zobaczyć czy jest odpowiedni poziom. Ku mojemu zdziwieniu wyleciało z 300ml oleju albo więcej. Czyli było za dużo nalane. Odkręciłem korek spustowy i zlałem reszta. Na focie widać ze w 5l bańce jest grubo ponad 2.5 litra.Olej czerwony. Pewnie Tutela. Myśle ze był zmieniany we Francji i za dużo ktoś nalał. Na korkach spustowych był sylikon. Nalałem 2.2. Ile ma być tego oleju??? Opel inaczej, Alfa inaczej. Mam dolac? Musze pojeździć żeby zobaczyć czy jest poprawa jakaś.
![]()
Moja porada taka żebyś dolał. Nalałeś 2.2, zostało ci po zlewaniu około 0.2. Razem 2.4 litra, a żeby wałki były odpowiednio zalane w M32 musi być 2.8 litra. Oczywiście na tej ilości co masz też pojeździsz ale krócej.
Fachowcy od skrzyń radzą, żeby do M32 lać więcej o ok 0,3 - 0,5L jak mówi instrukcja. Chodzi o lepsze smarowanie górnego łożyska 5 i 6 biegu.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
Jak zwał, tak zwał, generalnie była mowa, o niedostatecznym smarowaniu łożyska na górnym wałku. Piszę, że 5 i 6 bo u mnie i w dużej ilości przypadków zaczyna się od wycia właśnie tych biegów.
a co myslicie o oleju
RAVENOL MTF-2 75W-80?
byłem dziś u mechanika i mówił że poleca mi ten olej do skrzyni..
może mi ktoś powiedzieć coś więcej? lepszy od Sintofluid 75W80?
ma ktoś z was jakieś wejście do tanich olejów?
bo chciał bym zamówić amsoil premium diesel deo 5w40 albo liqui moly diesel synthoil5w40 i narazie na allegro jest najtaniej.
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Pytaj i Pablo. miał ostatnio promocje na oleje :-)