Wejść wejdą (montuje jeszcze większe soczewki bixeonowe od mercedesa W211) ale ja bym ich nie montował bo mają plastikowy odbłyśnik który się topi
Wejść wejdą (montuje jeszcze większe soczewki bixeonowe od mercedesa W211) ale ja bym ich nie montował bo mają plastikowy odbłyśnik który się topi
tak, dokladnie z tego.
Odblysnik odblysnikiem...najgorsze bo mocowanie zarowki jest plastikowe a one lubia sie z czasem topic. Pozniej poprawiono lampy i mocowania byly alyminiowe. Myslalem o rozwiercaniu otworu, raczej inny pomysl mi do glowy nie przyszedl.
Mam zamowione jeszcze 2 kpl typowo ksenonowych soczewek o podobnych wielkosciach. Zobaczymy ktore wejda
zamowione sa typowo ksenonowe D2S, jedne chyba nawet z bmki sa
a tak z innej beczki...
czy silniczki do el. regulacji "wyrabiaja" z regulacja wysokosci swiecenia z zamontowanymi soczewkami? Badz co badz modul z soczewka jest dosc ciezki juz sam w sobie??
Ostatnio edytowane przez Bond_krk ; 18-10-2010 o 20:28
Bond krk a jak bedziesz wsadzal te soczewki? trzeba do tego zdjac klosz z lampy czy da rade to podejsc od tylu tak jak sie zarowke wymienia?
z tego co poczytalem to jesli chodzi o alfe to do piekarnika na 120C na 7-8min. Natomiast lampy z Almery potraktowalem srubokretem, mlotkiem i szlifierka![]()
(o ile dobrze Cie zrozumialem)
Wlasnie tez mnie nurtuje pytanie jak to jest po zamontowaniu soczewki w belli czy miesci sie ona w obudowie lampy. Moze ktos z forumowiczow ktorzy sami dokonywali przerobek moglby sie wypowiedziec w tej sprawie
Zmieszczą się pod warunkiem nie za dużej długości. 14-15cm pasują bez problemu. Rozklejać trzeba, nie ma innej możliwości. Silniczki dają radę. Problemem jest zamontowanie soczewek w osi reflektora, brak wyraźnego punktu odniesienia, najlepiej przed ostatecznym sklejeniem zamontować tymczasowo i sprawdzić ustawienie. No i wykończenie tego estetycznie spędza sen z powiek wszystkich hobbystów, najfajniej by było mieć okrągłe ringi ozdobne. 2-u cm obwódki wystarczą by zasłonić dziurę w odbłyśniku.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
dzieki za wyczerpujaca wypowiedz!
Jesli chodzi o montaz jakos chyba dam rade metoda prob i bledow. Myslalem zeby zamontowac na sztywno lampe w piwnicy, skierowac swiatlo na sciane, odznaczyc granice i wtedy grzebac - takie male stanowisko pracy do modyfikacji.
A jesli chodzi o stary odblysnik (bo sa chyba dwa sposoby) to lepiej"
1. wymontowac go calkowicie i tam zamontowac soczewke wraz z wykonczeniem
2. rozwiercic otwor
Aktualizacja:
Wiec tak...dostalem dzis to co zamowilem i sprawa ma sie tak. Dwa komplety soczewek jedne z BMW drugie nie wiem z czego. Te drugie maja ciekawe rozwiazanie-mianowicie przeslone ktora mozna regulowac promien swiatla (pokazane na foto). W glowie narodzil mi sie pomysl zamontowania obu w jednej lampie tylko wlasnie jest problem. Soczewki z bmki maja bardzo duza maskownice i nie wiem czy zmieszcza mi sie w miejsce swiatel drogowych. Soczewki z przeslona sa idealne do swiatel mijania gdyz maja podwojnie scieta granice swiatlocienia dzieki czemu nie raza. Coz...pewnie wyjdzie w praniu. Soczewki gabarytowo male (bez maskownicy). Do drugiej moze uda mi sie wepchac maskownice z Almery wtedy nie bedzie problemow z estetykaTeraz tylko jakies lampy od angola musze skombinowac i do pracy
. Ponizej fotki soczewek
Przesłona
Maskownica BMW
Rozwazane sposoby montazu a sposob swiecenia
![]()
Ostatnio edytowane przez Bond_krk ; 19-10-2010 o 20:49
Ta przesłona to ameryka-europa. Musi być uniesiona jak na trzecim zdjęciu. W miejsce mijania wejdą obie, w drogowe będzie kiepsko z czymkolwiek, jest tam mało miejsca na głębokość.
Odbłyśnika nie wywalaj bo nie będziesz miał reg. wys. po co kombinować, wywal go na wierzch, obetnij tył (miejsce mocowania żarówki) tak żeby soczewka weszła i mocuj do odbłyśnika. Będzie działać regulacja wysokości i przymocować łatwiej.
Podczas montażu składaj reflektor kilka razy na sucho i sprawdzaj czy coś nie haczy i odbłyśnik rusza się swobodnie góra-dół. Bo jak się pomylisz, pomocujesz wszystko na sztywno i Ci np. ramka ozdobna nie wejdzie to zadowolony nie będziesz![]()
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Dodaje ciekawy artykul apropo soczewek
http://swiatla.arbiter.pl/galeria/po...ia.reflektorow
Lampy juz w drodze-oryginalne angliki
Ostatnio edytowane przez Bond_krk ; 20-10-2010 o 11:14