Alfa Romeo 159 z silnikiem 1.9 JTS 160KM posiada pasek rozrządu czy łańcuch?
Przeszukując forum, tematy doszedłem do wniosku, że diesel jest na pasku a benzyna na łańcuchu?
Dobrze rozumiem?![]()
tak, łańcuch.
Ale TBi ma chyba pasek?
---
Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA
Aha czyli w 1.9 JTS 160KM odpada wymiana rozrządu, to dobrze.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Wlasnie ,nic nie jest wieczne![]()
ja pewnie tak czy tak bym wymienil lancuch jakbym decydowal sie na JTSa,tak dla pewnosci a pozniej juz bym wiedzial ze moge sobie smigac i smigac
Co do zasady - zaletą łańcucha rozrządu jest to że się nie zrywa, więc nie ma sensu wymieniać go "dla pewności". Szkoda pieniędzy. Dodatkowo zwykle wymiana łańcucha jest wielokrotnie droższa niż wymiana paska rozrządu (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w 2.2 jts jest to okolica 4-5 tys. zł). Oczywiście od każdej zasady są wyjątki, w któryś 6-cylindrowych silnikach TDI warto wymienić pewne elementy rozrządu zanim się same rozlecą - powoduje to jakieś tam kosztowne komplikacje, więc warto wymienić "dla pewności" (tak słyszałem, a wiecie jak to jest z rzeczami, które się gdzieś słyszy i powtarza - nie wiadomo ile w tym prawdy i czy to rozdają samochody na Placu Czerwonym czy kradną rowery na Centralnym).
Wracając do rzeczy - o ile w 2.2 JTS jakaś wada rozrządu jest i trochę może pociągnąć po kieszeni, nawet w autach z przebiegiem <100 kkm, to w 1.9 JTS chyba nie ma tej wady i w zasadzie na niespodzianki od strony rozrządu nie trzeba liczyć. Zanim łańcuch się rozciągnie to trochę minie (ale to znowu jak radio Erewań - coś tam słyszałem, ale na ile to prawda?).