nie sadzilem ze to bedzie taki koszt.Myslalem ze w granicach 2 tys.
nie sadzilem ze to bedzie taki koszt.Myslalem ze w granicach 2 tys.
A wiecie mniej więcej co ile się naciąga łańcuch i ile taka przyjemność może kosztować?
Chyba nie dużo.
Cześć wszystkim, nie przebrnąłem przez 220 stron tematu a poszukuję dosyć podstawowej informacji: Czy w każdym silniku alfy 159 były montowane filtry DPF? Przymierzam się do zakupu 159 i najbardziej interesują mnie silniki diesla 1,9 120 i 150 konne. W 150 konnych już wyczytałem że są problemy z kolektorem ssącym, jak sprawa wygląda z silnikami 120 konnymi?
W kazdym dieslu byl (jest)DPF.
Jeśli kupisz auto używane to na 99% będziesz robił rozrząd. Przy tej okazji usunięcie definitywnie problemu klap wirowych będzie Ciebie kosztowało maksymalnie 500 zł. Nie wiem dlaczego mało kto o tym głośno mówi i potem dochodzi do takiej sytuacji, że wiele osób chwilę po wymianie rozrządu ponownie go zdejmuje, żeby naprawić/wymienić kolektor. BTW – nie będzie przesadą gdy napiszę, że 75% (a może nawet 90%) problemów z DPF wynika z dziur w kolektorze ssącym.
Wracając do Twojego pytania – 1.9 JTDm 16v 136/150KM ma klapy wirowe. 1.9 JTDm 8v 115/120 KM nie ma klap wirowych w kolektorze.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 19-01-2013 o 11:33
No dobrze, ale nie chce mi się wierzyć w to, że 75-90% problemów z DPF wynika z nieszczelności kolektora. Częściej jest to chyba powodowane ilością syfu który się w nim osadza. Do tego dochodzą inne przyczyny mogące powodować problemy z DPF, dlatego wydaje mi się, że z tymi procentami trochę pojechałeś
jahu - na czym polega to definitywne rozwiązanie problemu klap wirowych? Może ktoś napisać w jakiej kwocie zamknie się cała operacja wymiany rozrządu + usunięcie problemu klap i ewentualne usunięcie dpf-a, zaślepienie egr-a?