Zauważyłem że na paliwie premium mniej przekłamuje komp
Zauważyłem że na paliwie premium mniej przekłamuje komp
Po ok 2000km praktycznie tylko po mieście (w tym jakaś połowa to kulanie się po 10m w korkach a druga połowa to mocne wciskanie) mam spalanie na kompie 10 czy 10,5 l/100km. Realnego nie liczyłem bo mi się nie chce
To raczej dobry wynik biorąc pod uwagę dość krótkie odcinki i fakt, że silnik teraz osiąga 90 stopni dopiero jak odstawiam auto na parking wieczorem.
A ja mam pewien kłopot. Moja 2,4 pali aktualnie ok 11-12 w mieście. Porównując do 156 2,4 ,która pali 9 w analogicznych warunkach można by zakończyć dyskusję kwitując to "potężną" mocą, dużą masą i takimi tam bzdurami....
Ale jak już wspomniałem mam pewien kłopot....mianowicie jest nim moje BMW. 6 cyl, 4x4, 3 litry benzyna, która w tym samym mieście i podobnym stylu jazdy zadowala się ...12-13 litrami.
A benzin tańsze o 5 gr
Parafrazując klasyka "gdzie sens Panie Premierze, gdzie sens"?
To ciekawe, bo u nas na wsi benzyna droższa od dizlaNo i z tego co pamiętam to 2,4 pali średnio coś koło litra więcej niż 1,9 w mieście, więc się to zgadza. A może komp w BMW kłamie?
![]()
Akurat o niemieckim kompie można powiedzieć wszystko, że nudny, że brzydki, że puszcza techno zamiast italo disco....ale dokładności mu odmówić nie można. Mam natomiast cichą nadzieję, że ten za Alfy kłamie...w górę. :_)
Mam nadzieję , ponieważ miałem już wcześnie 159 2,4 która była oszczędniejsza.
Quba, moja Alfa teraz 1,9 jtdm 150km pali mi ponad 12 litrów na krótkich odcinkach, mimo że na dworze temp w granicach 8-10*. ... Masakra - gdybym wiedział że to to tyle spala kupiłbym znów benzynę a nie klekota... Skonsultowałem się z Panem Mirkiem z CONMIR'a.
Stwierdził jednoznacznie że coś jest na rzeczy... Tyle to spala 2,4 a nie 1,9... Mam mu wysłać logi MES'a z pracy przepływomierza i wtrysków bo ewidentnie pali stanowczo za dużo.
Sam stwierdził że gdyby to była 200 konna Alfa to jest to całkiem prawdopodobne... Ale nie 1,9.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 19-12-2015 o 00:44
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Komp pokazuje pomiędzy 11,5 a 12,1. Te Belle mam miesiąc i jeżdżę tylko po mieście aktualnie... ale tankowania tez to potwierdzają.
Sprawdzam przebiegi do zapalenia się kontrolki rezerwy. I spalanie jest zawsze bardzo podobne.
prowadzę dziennik na "Moje Auto" i mniej więcej wychodzi tak (+/- 3km na dojazd do stacji):
Zatankowane 22,5 l - zrobione 178km i rezerwa
Zatankowane 11,2 l - zrobione 84km i rezerwa
Zatankowane 22 l - zrobione - 171km i rezerwa
Zatankowane 20 l - zrobione 164km i rezerwa
Już ładnych kilka lat jeździłem benzynami - spalanie było mniejsze lub podobne... Postanowiłem kupić dizla by było taniej i mam to samo a w gratisie dwumasę i stado bocianów pod maską.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 19-12-2015 o 01:00
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
to spalanie nie jest naturalne, coś złego musi się u ciebie dziać pod maską
No ale to jeszcze zależy po jakim mieście śmiga... u mnie jak jeżdżę po Krakowie, gdzie non stop korki i tylko 1, 2, 1, 2, i tak na okrągło to też komp pokazuje po 12l... ale już średnia z 400km autostrady i 300km miasta (poza szczytem) to wyszła koło 7,5.