To jednak nie idź w zaparte tylko przeczytaj więcej niż ostatnie pięć stron.
To jednak nie idź w zaparte tylko przeczytaj więcej niż ostatnie pięć stron.
Rozumiem ciebie dokładnie ja poprzednio śmiałem e46 320i touring 2.2 benzyną. .. różnice odczujesz w masie i to zdecydowanie ale miejsce w środku będziesz miał więcej. Ja przesiadłem się z 170 km na 120. Kupiłem Alfe 159 SW z 1.9 jtdm 8v i jak dla mnie jest wystarczająco aczkolwiek czasem mu trochę brakuje. Jeśli śmigasz bardzo spokojnie 100-110 km/h to spalanie masz około 5 L ale można zejść niżej mój rekord 4.8l. Ale jak już są prędkości rzędu 140-160 km to spalanie około 6.2-6.7 w trasie cykl mieszany 7-7,5 l ...
Samego miasta nie sprawdzałem. Przy zbiorniku 70 l spokojnie w trasie robisz 1200 km cyklu mieszany około 1000 km. Ja jestem zadowolony po pół roku korzystania
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Nie ogarniam, przeczytałeś ponad 200 stron różnych wpisów dotyczących spalania w 159/Brerze i pytasz jak to wygląda w przypadku 159...?
Przeczytaj to jeszcze raz, tylko ze zrozumieniem...
Rozumiem, że połowa postów, ba nawet 70% może być bzdurnym gadaniem, ale to i tak nadal zostaje 50 stron sensownych postów...
Chciałbym potwierdzić u innych użytkowników TBi spalanie - przeczytałem z 10 ostatnich stron i mało konkretów i jeśli już dla JTDm, a wartości podawane przez kilku użytkowników TBi są diametralnie różne. U mnie wychodzi to tak (wg komputera):
Miasto, bez korków, ale dużo świateł/skrzyżowań + obwodnica, krótkie dystanse (od zimnego 3-8km), w miarę ciężki but, prędkosci 40-140km/h 14.1L
Miasto, to samo, tylko bardzo ciężki but 18L
Ekspresówka, tempomat 120km/h 9.6L
Ekspresówka, tempomat 140km/h 10.5L
Miasto - tereny podmiejskie, skrzyżowania, górki itp, jazda ekstremalnie delikatna (ja nie umiem tak jeździć na dłuższą metę) ok 50-70km/h 10.5L
Wartości normalne?
U mnie jest średnio litr mniej na wszystkich wartościach. opony 235/45/18. Różnica nie jest duża i może wynikać z innych warunków pomiarowych
Ale ten wynik 18 litrów-potwierdzam bez problemu osiągalny. Generalnie silnik jest bardzo czuły na styl jazdy (typowe dla downsizingu), ale przy odrobinie chęci potrafi być oszczędny.
Ostatnio edytowane przez andrijko ; 20-12-2015 o 22:23
U mnie to wygląda podobnie, w mieście na zimnym silniku na krotkiej trasie moze dojść do nawet 20l.
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Sprawa jest prosta. 159 1.9 JTDm pali dużo jeśli latasz po autostradach z prędkościami 140-160 km/h i szybciej (spalanie 7-8 litrów i więcej).
Pali dużo jak jeździsz krótkie dystanse (3-5-7 km) po mieście – nawet kilkanaście litrów.
Jak jeździsz spokojne dojazdy do pracy po 20-30 km bez autostrady, bez większych korków i bez wyprzedzań to 6 litrów jest osiągalne (stała prędkość dwucyfrowa). Ale tylko wtedy. 159 nie jest mistrzem oszczędności. Nie ma podejścia do lekkiego E46, litr więcej musisz liczyć.
U mnie średnia z 50.000 km to jest 7,6 l/100 km. Ale jeżdżę albo po mieście krótkie dystanse, albo po autostradzie (z prędkościami 140-160 km/h). Praktycznie nie jeżdżę już po zwykłym terenie niezabudowanym, mam szczęście, że we wszystkich moich kierunkach pootwierali autostrady.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 21-12-2015 o 12:51
Moja alfa Na kołach 16 koło komina 7l (silnik zimny ,10km jazdy i auto stoi 10godzin) na 19 kołach w takiej samej sytuacji pali 9l. Trasa trybem mojej żony 5,5l na 16, na 19 6,5l. Trasa trybem moim własnym 16koła +-6l natomiast na 19 +-7l
Pali mi jak kazdy mój poprzedni diesel. Może kapke więcej. Z tras jestem zadowolony ,koło komina musi łyknąć jak zimna jest i nie ma kiedy się rozgrzać.
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
U mnie przy silniku 1.9 JTDm 150KM średnie spalanie wynosi 7,5l. Nie ukrywam że nie raz zdarza przydusić się nieco mocniej i raczej zawsze trzymam 110 km/h jak wyjeżdzam gdzieś dalej. Myślicie że spalanie w granicach normy czy nieco powyżej?