Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 1314151617181920212223242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 252

Temat: Odpalanie w mrozie

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    Zacznij kolego też inaczej tankować zimą. Bo posiadanie 1/4 zbiornika to prośba o wodę w paliwie.
    No tak, bak był prawie pełen ale paliwko się wypaliło... Już od kilku dni jadę na stację i dojechać nie mogę.
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Nigdy nie zwracam uwagi na to czy jest full, czy jest 1/4 i problemów z wodą nie mam i nie miałem.
    Jak mam 1/4 to woda jest/powstaje/wytrąca się ale jak mam 1/2 to już nie ? Woda albo jest w paliwie albo jej nie ma. Albo paliwo jest do dupy albo nie. Bez względu czy jest go 1 litr, czy 60 litrów.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

Koledze chodziło chyba o skraplanie się wody na ściankach zbiornika. Bowiem, im mniej paliwa tym większa powierzchnia na której może skroplić się woda. Dodatkowo przy jeżdżeniu na tzw oparach zasysamy proporcjonalnie więcej syfu (zbierającego się przez lata) z dna baku oraz tych skroplin wody, a to na pewno nie jest korzystne dla układu wtryskowego - chyba, że się mylę.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Koledze chodziło chyba o skraplanie się wody na ściankach zbiornika. Bowiem, im mniej paliwa tym większa powierzchnia na której może skroplić się woda. Dodatkowo przy jeżdżeniu na tzw oparach zasysamy proporcjonalnie więcej syfu (zbierającego się przez lata) z dna baku oraz tych skroplin wody, a to na pewno nie jest korzystne dla układu wtryskowego - chyba, że się mylę.
    Co do skraplającej się wody, to wygląda to jeszcze inaczej.
    Para z powietrza skrapla się na na przedmiotach o temperaturze poniżej punktu rosy. Czy to będzie na ściankach baku czy na lustrze paliwa nie ma aż takiego znaczenia. Ale czym mamy w baku mniej paliwa tym więcej powietrza z którego w pewnych warunkach może się wtrącić woda. Więc faktycznie czym jeździmy bardziej na oparach tym tej wody wytrąci się nam więcej. Bo zwiększa się ilość powietrza zawierającego parę wodną.
    Dodatkowo obecne paliwo zawiera domieszki biokomponentów. One też chłoną wodę z powietrza. Czym mniej powietrza w baku tym lepiej.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 23-01-2016 o 07:57

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Problem jest dłuższy postój samochodu i biokomponenty.
    Jeśli na bieżąco zużywamy paliwo, to problemu nie ma bez względu ile jest paliwa w baku. Jest ono cały czas mieszane przez powrót, a jego temperatura jest podnoszona.
    A biokomponenty robią najgorszą robotę. Jak pewnego dnia, gdy wyciągniecie niedziałającą pompę paliwa zobaczycie coś w rodzaju ślimaków bez skorupek, to nie zdziwcie się. To efekt biosyfu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Dodatkowo przy jeżdżeniu na tzw oparach zasysamy proporcjonalnie więcej syfu (zbierającego się przez lata) z dna baku oraz tych skroplin wody.
    Syfu jest cały czas mieszany w zbiorniku. Nie leży sobie grzecznie na dnie. Czy jest pełny zbiornik, czy jest prawie pusty, to jedna cholera. Ponadto palliwo jest zasysane przez pompę z dołu.

- - - Updated - - -

Jeszcze dodam, że kiedyś były problemy z korozją wnętrza baku gdy paliwo nie zakrywało całkowicie powierzchni. To był fakt. Ale to stare czasy, bo obecnie baki są z tworzyw sztucznych.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

Ogólnie zgadzam się, ale jeśli mamy więcej paliwa w baku to i syf (ten gromadzący się w baku po latach eksploatacji) będzie bardzie rozcieńczony. Wówczas płukanie zbiorników paliwa po paru latach, też nie ma sensu - chyba, że się mylę nigdy (nie zaglądałem do środka baku).

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ja zaglądnąłem do baku swojego Landiego z przymusu, bo pompa wstępna padła i szkoda, że nie zrobiłem zdjęć. Nie ma jak kiedyś kawałków rdzy itp. ale cała obudowa pompy oklejona jakby ślimakami. Podobno to przez dodatki bio. W dotyku jest to jak grupa glonów.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Jeśli na bieżąco zużywamy paliwo, to problemu nie ma bez względu ile jest paliwa w baku. Jest ono cały czas mieszane przez powrót, a jego temperatura jest podnoszona.
    Nie zgodzę się z tym.
    O ile jest podnoszona temperatura paliwa przepływającego przez układ wtryskowy? Nie sądzę, żeby paliwo na powrocie miało temperaturę pozwalającą na odparowanie z niego wody.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Nie zgodzę się z tym.
    O ile jest podnoszona temperatura paliwa przepływającego przez układ wtryskowy? Nie sądzę, żeby paliwo na powrocie miało temperaturę pozwalającą na odparowanie z niego wody.
    Pragnę przypomnieć, że temperatura przejście fazowego wody jest dość niska, bo jak pamiętam wodzie wystarczy 0,01C. Woda ma zdolności sublimacji, więc nie trzeba jej grzać do 100C Nie mniej ja bardziej bym tutaj stawiał na wodę, która jest dostarczana wraz z paliwem. Myślę, że ta dostarczana z powietrzem jest pomijalna. I tu jest ważne, że powrót powoduje mieszanie paliwa. Więc woda jest no stop rozcieńczana z ropą. Natomiast samochód stojący kilka dni, gdzie jak dobrze pamiętam ciężar właściwy wody jest większy niż ON spowoduje jej opad. Tyle tylko, że dodatki bio jak dobrze pamiętam są mieszalne z wodą. I to one wpływają na współczynnik mieszalności całości ON z wodą. Więc na dnie zbierze się to co najgorsze, a smok łyknie właśnie to. Bez względu na to czy jest 10 czy 50 litrów.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja podobnie, tak jak @sdero napisał, nigdy nie zwracałem uwagi na to czy mam full, czy 10% zbiornika. Po to mam zbiornik aby zatankować do full i jeździć. A nie zastanawić się nad resublimacją w zbiorniku. Gdy zbliżam się do rezerwy, to znowu tankuję. Poza incydentem sprzed 2 tygodni gdy silnik mi zgasł po odpaleniu (po nocnych mrozach -16'C) - winne było paliwo, bo stacja mimo że powinna mieć zimowe, to miała "prawie zimowe". Teraz wyjeżdżam drugi zbiornik Lotos Dynamic + Skydd i problemów związanych z mrozami brak.
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 23-01-2016 o 12:00