Witam.
Niedługo zaczynam prawo jazdy, wiec czas aby pomyśleć nad pierwszym autem.
Miałem okazje przejechać się dwoma Alfami w swoim życiu. 147 i 166.
Alfa 166 zrobiła na mnie duże wrażenie.
Mam wyczajoną Alfe 166 u znajomego który ma ją 7 lat i będzie sprzedawał jakoś niedługo.
Alfa to 2000r, Przebieg 220,000km, jest po wymianie tylnego zawieszenia i ma kilka mankamentów które trzeba poprawić.
To będzie moje pierwsze auto które kupie za swoje i też za swoje będę ją utrzymywał. I zadam pytanie co u nie których nie powoduje uśmiechu na ustach, chce zamontować GAZ. Jak znosi ten model gaz? (Alfa Romeo 166 2.0 TWIN SPARK 16v)
Tak jak wspomniałem wyżej jest kilka mankamentów które trzeba zrobić.
1) Przód auto trochę siadł (Znajomy mówił że kiedyś przód był wyżej) - stawiam na sprężyny. Nie wiem jaki koszt jest wymiany przednich sprężyn i czy wymiana sprężyn wystarczy? I czy trzeba spojrzeć też na coś innego przy wymianie?
2) Lampy przednie. Długie światła świecą świetnie, ale krótkie to jest masakra. I pytanie, Czy opłaca się kupować zamienniki?
3) W środku są wstawki ze skóry które albo się wytarły albo popękały. Czy dostane gdzieś na rynku używane w dobrym stanie, Czy będę musiał zgłosić się do dilera Alfy i słono zapłacić.
4) Jak Auto znosi zamontowanie gazu?
5) Ta odmiana silnikowa wytrzymuje długo? czy będę musiał szykować się na remont? (Znajomy to kolega taty w wieku 53lat, spokojny i wygodny człowiek który nie dusił tego auto do końca)
6) Jakie koszty mogą mnie czekać podczas eksploracji ?
Za odp bardzo dziękuje