Siema, może niepotrzebnie panikuję, ale zmartwiła mnie jedna rzecz. Interwały olejowe co 7-8kkm, jazda głównie miejska, czasem zdarzy się trasa, przebieg obecny 29800, tuż przed drugim przeglądem. Wyszło tak, że wymianę mam razem z przeglądem, ostatnia była 7kkm temu, dzisiaj pojawił się komunikat "wymień olej". Czy to możliwe, że po niedawnej wymianie 'wymień olej' pojawiło się po prostu przy okazji nadchodzącego przeglądu, czy to cz. gradacji oleju daje znać? Otworzyłem maskę, oczywiście nie mając pojęcia nawet po co, ale zwróciłem uwagę na mokry/usmarowane elementy pod paskami osprzętu od strony alternatora. Jest się czym martwić? Giulia 2.0gme 200hp
![]()
A skasowałeś inspekcję olejową przy wymianie 7kkm temu? Jeśli nie, to się nie dziw, że się odezwała![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
mysle że Ci zapomnieli skasowac wymiany oleju przy ostatniej wymianie, stuknelo 15kkm od wczesniejszej i sie przypomina. zadnych czujnikow jakosci nie ma o ile wiem w naszych autach.
co do wyciekow nie wypowiem sie
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Wykasowali ci pewnie inspekcje, ale nie wykasowali degradacji oleju.
Co do wycieku, przy tym przebiegu?? Niech szukają skąd...
Sent from my iPhone using Tapatalk
prawdopodobnie rozlali olej przy wlewaniu podczas wymiany i ściekło na dół, bo jakiemuś "mondremu" nie chciało się lejka użyć- pod osłoną pewnie niezły bangladesz
Mam nadzieję, że to to. Chociaż kilka dni temu jechałem za ciężarówką, z której lał się ON jak z węża strażackiego (ślizgawka jak po lodzie). Ale chyba nie dostałoby się to od dołu pod osłony. No i ten osad świadczy, że już trochę czasu tam jest.
Co prawda w stelvio ale silnik ten sam. Ciekawe co się stało https://youtu.be/wHcwZsQAi5M
no co - pewnie 4 - rty cylinder pękł albo tłok- już kilka takich widziałem. Także panocki - czipujcie!!!![]()
pęknięty tłok, ale chyba nr 1 a nie 4