Sprawdź czy Ci ręczny nie trzyma koła na tylnej osi
Ja też patrzę z niedowierzaniem na wyniki niektórych osób, ale 9 litrów przy 110 to powód do mocnego niepokoju. Mi przy 140-150 nie bierze 9 litrów (kręci się coś koło 8)
Raczej to niemożliwe, gdyż na wrzuconym luzie na nawet lekko nierównej powierzchni autko się stacza czy to do przodu czy do tyłu.. przyczyna musi być inna. Zauważyłem, że przy bardzo gwałtownym, maksymalnym przyspieszeniu z 2 rur za mną jest siwo lub wręcz biało. Ale czy to wina wtryskow czy różnica temperatur ciężko mi stwierdzić. Tak czy siak średnia z 5 tys km - głównie trasa to 8 litrów na 100 km.
To zdecydowany powód do niepokoju. O ile ciężkie 159 i Brera palą jak smoki w mieście tak 9l w trasie przy 110km/h to sporo za dużo.
Mi 1.9 z QTroniciem po sofcie (EGR off, DPF on) spala w trasie ok 6,3-6,5l jadąc 120-130km/h na tempomacie. Od 140 w górę spalanie już zaczyna wyraźnie wzrastać, co jest zgodne z prawami fizyki. Jak ktoś pisze, że przy stałej jeździe 180km/h ma spalanie 7l to ja traktuję to z przymrużeniem oka
Natomiast w mieście (czy to Warszawa, czy Olsztyn) jeszcze nie odnotowałem spalania poniżej 10lŚrednią z ostatnich 4000km mam 7,9l (70% trasa, 30% miasto). Wskazania z komputera mniej więcej pokrywają mi się z wyliczeniami z dystrybutora, czasem komp zaniży o 0,2-0,3l, ale to głównie przy jeździe miejskiej.
mowie wam panowie ze co stacja to inne spalanie. na jednym shellu bylo ok a na drogim juz nie. ta sama trasa na orlenie z verwa zrobione ledwo 700km a nastepnym razem taka sama trasa ale z tank na shellu i po przejechaniu 900km nie zapalila sie rezerwa...nie wiem jakie wy macie ogumienie ale ja na najoszczedniejszym nie jezdze 245/45/17. po sofcie to zaczol mi palic litra wiecej,dokladnie litrno ale nie zeby 10-12l to nie jest a6 c5 2.5tdi v6 quatro 180km zeby tyle palilo. cos jest nie tak
![]()
Ostatnio edytowane przez grzechu7 ; 25-01-2016 o 18:21 Powód: dopiska
U mnie teraz 8.2 na kompie i tak stoi od 2300km. Styl dynamiczno miejski![]()
Co stacja inne spalanie....a może co stacja inna ilość paliwa w baku.... Coraz wiecej dystrybutorów wlewa np. 60l a tak naprawdę 55litrow
Co jest kurestwem okropnym.
Hehe, czyli może jednak komputer nie oszukuję, tylko dystrybutor![]()