Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
do diesli dawali nawet 90Ah. na polskie warunki te 75Ah wydaje sie w miare bezpiecznym minimum. oczywiscie pradvtez zeby byl w miare duzy
bannera mam chyba 72 AH i 720A albo 680 A. Nie wiem czy nie kupie znowu Bannera
Jakis znawca polecal mi Joxa 74Ah 680A ale Ja wlasnie kupilem bosha s5 74Ah 750A (300zl) i odrazu czuc roznice przy starcie. Mialem 62Ah 580A wloski jeszcze... hm dlugo krecil nie mial mocy do startu zobaczymy jutro
![]()
kolega poleca mi AutoPart z Mielca. Ktos cos? W markecie Brico Gold za niecale 400 zl 77Ah 800A, a Silver 75Ah 750A cos 340 zl. Uzywal ktos? Oczywiscie w markecie tylko ogladalem.Kupowac zlezalego aku nie mam zamiaru
cześć, kilka tygodni temu jak były niższe temperatury to samochód odpalał ale cięzej jakby mu brakowało... prądu. I pojawiał sie komunikat o ABS. Czesto samochód stoi nieużywany kilka dni i zawsze pod chmurką.I jak przychodzi temp już ok. 0 st. C to zaczyna być słabo. A co będzie jak przyjdzie zima. I zastanawia mnie włożony przez Włocha akumulator. Nie sadzicie że te 60Ah i 540A to za mało. Aku jest niby z wrzesnia 2015 ale wydaje mi się on niewydajny prądowo. silnik 1.9 jtdm 150KM.![]()
za maly aku, przeczysc klemy i punkty masowe, połączenia do rozrusznika. do tego moze rozwaz regeneracje rozrusznika-wyczyszczenie, nowe szczotki itp (150zl). kolejna sprawa mozna zwiekszyc dawki startowe u tunera, bo w AR 1.9jtdm ustawili nizej niz np w fiatach z tym samym silnikiem tego co tu na forum wyczytalem, i u wielu dluzej trzeba krecic.
kolektor jyz chyba plastik, wywal klapy asap. swiece zarowecdobrze grzeja na koncach?
Dzięki za info. kupię akumulator wybrałem wstępnie VARTA SILVER 77AH 780A E44. Chyba będzie ok?
Po wypłaciezałatwię rozrusznik
jej jestem laikiem by nie powiedzieć lajkonikiem, ale to co napisałeś nie dociera do moich płatów mózgowych
Pomierzyłem i poczytałem. Skoro wchodzi 315mm, a mit o za dużych akumulatorach i za słabych alternatorach to mit, to biorę BOSCH SILVER S5 85AH 800A bo nie chce o północy przekonać się że nie odpalę samochodu spod dworca do domu.
Ostatnio edytowane przez Mihuhu ; 20-11-2016 o 17:19
taka uwaga przy okazji, bo skoro niedawno kupiles 159 1.9 najprawdopodobniej poliftowy, to sprawe kolektora (o ile nie zostala ogarnieta przez poprzedniego wlasciciela, w co watpie) trzeba zrobic w trybie pilnym.
napisze w skrócie odnosnie kolektora dolotowego, sa odpwiednie watki odnosnie wywalania klap, tam sobie doczytaj.
przed liftem byly kolektory aluminiowe, po kilkudziesieciu tys km rozszczelnialy sie na oskach klap wirowych, do tego blokowaly klapy, spadala listwa sterujaca, klapy(na 3 cylindrach) zostawaly w przypadkowych pozycjach, a tylko jedna chodzila (ta sterowana bezposrednio przez silniczek). auto moglo gorzej zapalac, jezdzic, kopcic itp, ale nic strasznego sie nie dzialo, tak czy siak ludzie wywalali klapy bo sa niepotrzebne (zaspawywali otwory po nich, albo zakladali kolektory ze starszych aut Fiat/AR z tym silnikiem gdzie nie bylo tych klap)
od liftu do 1.9 16V wymyslili kolektory plastikowe - w nich dzieje sie to np w BMW 2.0d, klapka moze sie urwac I narobic kuku w silniku. dlatego jak auto ma juz swoj przebieg, to kazdy wyjazd to troche loteria.- wiec tu usuniecie klap to mus I to jak najszybciej. ludzie albo wywalaja je I jakos zaslepiaja otwory, albo zakladaja kolektor alu juz z usunietymi/lub bez klap. roboty troche jest z tym, z reguly demontuje sie rozrzad, wiec jesli jest blisko roboty rozrzadu (auto >5 lat lub przebiegi typu 100tys km od wymiany) to z reguly laczy sie to z wymiana rozrzadu.
Co do swiec zarowych, tez wspomnialem przy okazji. chodzi o to ze stare moga juz nie dzialac tak jak trzeba - nawet jak pobieraja prad, to moze sie zdarzyc ze ktoras nie grzeja na koncowce, I stad auto dluzej trzeba krecic zeby zapalilo, a to powoduje wieksze wyladowywanie aku przy starcie, to znowu bledy jak napiecie wariuje itp. na youtube mozna zobaczyc jak sprawdzic czy swiece prawidlowo grzeja koncowke (tylko trzeba uwazac, bo jest bardzo goraca, w pare sekund koncowka powinna rozgrzac sie do czerwonosci a nawet I bardziej, tak wiec wizualnie widzisz czy prawidlowo grzeje)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Witam serdecznie ja polecam akumulatory od master-sport.de