Strona 24 z 63 PierwszyPierwszy ... 141516171819202122232425262728293031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 625

Temat: Wszytkie informacje odnośnie termostatów silników JTD , TS i V !!!

Gresus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    majster - wygląda na to, że jesteś żywym przykładem często popełnianego przez właścicieli JTD błędu.

Nie ma możliwości, aby wentylator wystartował na dedykowanym termostacie JTD w warunkach jakie teraz mamy. Niezależnie czy mamy temp otwarcia, 78, 82, czy max otw. 86st w zamienniku na kraje północne, gdyż wentylator załączy się dopiero w okolicach 92-94st wg. wskazań komputera. Nie jadąc samochodem termostat będzie się zamykał i otwierał w przedziale temperatur zaplanowanych dla JTD. Natomiast wentylatory to już kolejne z zabezpieczeń przed przegrzaniem I oraz II bieg
    To co mam czekać do wiosny :/ Tak jak pisałem w czasie jazdy wskaźnik pokazuje max 80st. a na postoju temperatura raczej spada niz rośnie ;?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Twardy, mało chyba dłubałes przy jtd Uwierz mi, że na nowym pozmianowym termostacie miałem pełne otwarcie widoczne w fesie na równo przy 88st.C oczywiscie nagrzewnica wnętrza wyłączona, po pół godzinie 1 bieg wentylatora sie włączal (było to jakoś w listopadzie 5st.C na podwórku), a le z drugim nie było szansy. Jest jeszcze inna możliwosc, aby tego dokonac potrzymac troche na obrotach, ale to niezbyt zdrowe dla silnika pracującego na luzie, lub inny bezpieczny w czasie jazdy zapinamy 3 bieg i dajemy w palnik, temp ładnie podskoczy do załączenia wentylatora po kilku takich przejazdach.

Gresus podepnij bryke pod fesa i zobacz kiedy sie otwiera termos Tam to ładnie widac.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Gresus ma M-Jeta z dodatkową chłodnicą oleju i pewnie oryginalny termostat i wszystkie tak miały - zapytaj kogoś kto miał AR od nowości, lub był w 100% co do przeszłości samochodu.
    Po prostu zimą, jak wskazówka ruszy pow. 50 dogrzewaj samochód jeżdżąc np. w zakresie obrotów 2200-2800. Wg. mnie to lepsze, niż śmiganie "na wentylatorach".
    Dla JTD zdecydowanie bezpieczniejsze będzie 82st niż 98st przy ostrzejszej jeździe.

Gresus
    Gość

Domyślnie

Niestety w FEsie mam jakiś problem z czytaniem parametrów, przy jakielkolwiek próbie rozłacza mi połączenie, nie wiem czy to win 7 czy co :/ błedy czyta bez problemu.
    Jeśli chodzi o termostat to gatez. Spróbuje dzisiaj jadąc do roboty potrzymać go na obrotach powyżej 2tys. Bo to że mam zimny przewód u dołu chłodnicy to chyba nie jest dobrze :/

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

jak na wskaźniku złapiesz drugą kreskę (umowne 70st, wówczas na kompie powinno być ok 80st) - górny gruby wąż chłodnicy powinien być ciepły i oznacza to że termostat działa i masz po prostu oryginał 78-82st

Gresus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    jak na wskaźniku złapiesz drugą kreskę (umowne 70st, wówczas na kompie powinno być ok 80st) - górny gruby wąż chłodnicy powinien być ciepły i oznacza to że termostat działa i masz po prostu oryginał 78-82st
    No to wygląda na to że u mnie właśnie tak jest bo temp rośnie pomiedzy 2 kreskę a 90st, więc chyba nie ma się co martwić :d Musze jeszcze powalczyć z Fes-em i zobaczyć co tam pokazuje.

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Wrzucałem już te zdjęcia, ale raz jeszcze dla M-Jetów:

1. Termostat utrzymuje temp w granicach 82st (klima ON, czyli kręci od czasu do czasu jeden wiatrak):

2. Przy obciążeniu (korki, albo zap###nko) - I bieg wentylatorów trzyma 90-92st

TAK - makarony dali dupy z tym wskaźnikiem, ale wystarczy sprawdzić, czy na drugiej kresce komputer pokaże 80st - i chyba wszelkie wątpliwości będą rozwiane.

Gresus
    Gość

Domyślnie

No tak tylko u mnie FES nie chce robić wykresu, przycisk start wogólnie nie jest podświetlony. Niby mam pełną wersje alem może nie do końca :/

kfz
    Gość

Domyślnie

Panowie, u mnie wskazowka od temperatury ledwo sie podnosi nad te minimalne 50 stopni.
    Z cieplym nawiewem nie ma problemu.

Podpialem dzis FESa i na obrotach jalowych temperatura doszla do 69-70 stopni (wskaznik podniosl sie bardzo niewiele ponad 50), po czym zaczela spadac do okolo 60 stopni. Wentylatory sie nie zalaczyly.

Czyzbym mial jakis termostat o bardzo niskiej temperaturze otwarcia? Jest jakies inne wytlumaczenie? Uszkodzony czujnik temperatury, zarowno do ECU jak i zegara?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Termostat do wymiany
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)