Dlaczego boczki drzwi sa czarne? ja miałem czerwone fotele i boczki w 156
Niestety potwierdzam, że skóra w Julce jest mało wytrzymała, szybko się wygniata, naciąga i zaczyna błyszczeć. Już po przebiegu 10 tys km wygląda na dość zmęczoną. Poza tym, ta czerwona wyjątkowo szybko się brudzi. Jest co prawda bardzo miła w dotyku, ale zdecydowanie zbyt delikatna. Nie zauważyłem takiej tendencji w innych samochodach. Dla porównania MiTo ma znacznie lepszą skórę.
Oczywiście, że gniazdo ma zaślepkę i to taką niewyjmowalną, spężynującą, która zagłębia się, gdy podłączasz TomTom'a. Gdy urządzenia nie ma w samochodzie na desce nie pozostaje żaden nieestetyczny otwór (zagłebienie). Zaślepka licuje z powierzchnią deski. Jest wykonana z czarnego, błyszczącego plastiku.
---------- Post dodany o godzinie 20:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:15 ----------
Czy panoramiczny dach znacznie obniża podsufitkę? Pytam bo mam pewne wątpliwości czy warto łączyć tę opcję z elektrycznie regulowanymi fotelami. Elektrycznych foteli nie można ustawić tak nisko jak tych z manualną regulacją, więc może zabraknąć miejsca nad głową dla wyższego kierowcy czy pasażera. Podobna sytucja miała miejsce w modelu Brera. Nie należę do osób przesadnie wysokich (1,86m), ale kombinacja {el.fotele + szklany dach} sprawiła, że w Brerze głową dotykałem podsufitki i to w najniższym położeniu fotela.
Nie względy praktyczne, tylko oszczędność (jeden boczek do wszystkich tapicerek). Między innymi to (i szybkie zużycie) zniechęciły mnie do zakupu beżowych skórek. Zawsze byłem zwolennikiem tapicerek materiałowych, ale te w Giulietcie też są jakieś kiepskie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
wydaje mi sie, ze jesli w ogole, to o ok 2-3cm. Mam 180cm wrostu, przy fotelu max w dol mam jakies 9cm nad glowa, przy zalozeniu ze siedzenie mam prawie proste i siedze max wyprostowany. W pozycji, nazwijmy ja codzennej, mam ok 14cm do podsufitki.
Inna sprawa, ze fotele elektryczne sprawdzaja sie jesli autem jezdza na codzien dwie i wiecej osob. Jedyna zaleta to pamiec ustawien. W moim przypadku kompletnie zbedne. A predkosc przesuwania, ograniczenie zakresu regulacji i masa (ciezar) dodatkowych silnikow takze przemawiaja na niekorzysc.