Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 1415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    O 159 wiem chyba wszystko, bo to wieczna edukacja. Mimo wszystko kocham to auto, ciezko bedzie wrocic do japoncow choc rozum mi to nakazuje.
    Jak byś tyle na forum nie siedział i nie doktoryzował się we wszystkich tematach to może ogólne wrażenie byłoby inne ? 159 to auto jak każde inne w tym przedziale rocznikowym. Ani gorsze ani lepsze od japońskich, niemieckich, francuskich, itp. Tyle, że ładniejsze

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    U nas padają linki czy zaciski? Czy różnie bywa?
    Często pękają pancerze linek ręcznego, do tego zasyfiałe nieodbijające prawidłowo zaciski i stary płyn hamulcowy

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Ja miejsce parkingowe mam lekko pod skosem i nie wyobrażam sobie nie zostawić auta na ręcznym. Wolę żeby mi linka zamarzła jak ma komuś na inne auto zjechać. Co prawda to pierwsza zima z 9-tką, ale póki co nie ma z tym problemu i oby tak zostało Zresztą zaciąganie ręcznego na postoju mam w nawyku, więc i tak się tego nie oduczę

Za to nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi szyby w środku zamarzły (jak tu ktoś napisał wcześniej). Musi być w aucie wilgoć i tyle. Poza tym opcja "turbo nawiewu" na przednią szybę działa tu bardzo dobrze. Nawet mocno przymarznięte wycieraczki do szyby szybko same puszczają.

Tylna klapa to wiadomo. Minus tego, że to auto ma przede wszystkim wyglądać, więc nie ma się co dziwić

Ogólnie to jak napisał kolega - auto jak każde inne. Nie ma tu na co narzekać względem zimy. Wręcz przeciwnie - wydajne dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby, szybko się nagrzewa w kabinie przez automatyczną klimę, grzanie tyłka u mnie (choć i tak nie widzę potrzeby używać póki co). Na co tu narzekać?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    Ja miejsce parkingowe mam lekko pod skosem i nie wyobrażam sobie nie zostawić auta na ręcznym. Wolę żeby mi linka zamarzła jak ma komuś na inne auto zjechać. Co prawda to pierwsza zima z 9-tką, ale póki co nie ma z tym problemu i oby tak zostało Zresztą zaciąganie ręcznego na postoju mam w nawyku, więc i tak się tego nie oduczę

Za to nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi szyby w środku zamarzły (jak tu ktoś napisał wcześniej). Musi być w aucie wilgoć i tyle. Poza tym opcja "turbo nawiewu" na przednią szybę działa tu bardzo dobrze. Nawet mocno przymarznięte wycieraczki do szyby szybko same puszczają.

Tylna klapa to wiadomo. Minus tego, że to auto ma przede wszystkim wyglądać, więc nie ma się co dziwić

Ogólnie to jak napisał kolega - auto jak każde inne. Nie ma tu na co narzekać względem zimy. Wręcz przeciwnie - wydajne dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby, szybko się nagrzewa w kabinie przez automatyczną klimę, grzanie tyłka u mnie (choć i tak nie widzę potrzeby używać póki co). Na co tu narzekać?
    Święte słowa zgadzam się w 100%

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

Z tym nawiewem na szybę chyba u mnie coś nie tak. U mnie działa dopiero jak auto złapie trochę temperaturę, wiec jak odmrazac auto nie działa. Klima full auto. Co do wilgoci - dywaniki i wykładziny suche.wiec skąd wilgoć? Pewnie, że auto Jak każde inne.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Jak byś tyle na forum nie siedział i nie doktoryzował się we wszystkich tematach to może ogólne wrażenie byłoby inne ? 159 to auto jak każde inne w tym przedziale rocznikowym. Ani gorsze ani lepsze od japońskich, niemieckich, francuskich, itp. Tyle, że ładniejsze
    Zgadzam sie. Dotego to studiowanie forum zaoszczedzilo mi pare groszy. Dla mnie 159 to ogolnie dobre auto. generalnie auta od 2005 roku niezaleznie od marki nie zbieraja zbyt dobrych recenzji wiec niema co narzekc na nasze problemiki

Dodano po 8 minutes:

Cytat Napisał grabo_s Zobacz post
    Z tym nawiewem na szybę chyba u mnie coś nie tak. U mnie działa dopiero jak auto złapie trochę temperaturę, wiec jak odmrazac auto nie działa.
    Chyba jest ok, w instrukcji pisze, ze musi sie troche zagrzac zanim zadziala. U mnie jest tak samo.
    Ostatnio edytowane przez dareknewry ; 29-12-2014 o 22:51 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Cytat Napisał grabo_s Zobacz post
    Z tym nawiewem na szybę chyba u mnie coś nie tak. U mnie działa dopiero jak auto złapie trochę temperaturę, wiec jak odmrazac auto nie działa.
    Bo ono działa dopiero po pewnym czasie. Za to jak manualnie dasz wiatrak na full to działa od razu Tylko wiatrak na full w miarę powoli, bo jak zaczniesz klikać szybko to się wyłączy z tego trybu automatycznie. Przynajmniej tak było u mnie

A tym sposobem dajesz przednią szybę od razu, ładnie się odmraża, a potem sobie wsiadasz i przełączasz na full auto i wyszyscy szczęśliwi i rozmrożeni

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

ta, dziś od ''Szczepana'' odebrałem auto z garazu od dziadka - zaciski tak złapały (tak tak ręczny zaciągnięty ) że przez godzinę nie mogłem ich rozbujać i dałem sobie spokój. dziś hamulce puściły-trochę. Na tyle że zaczęły się cokolwiek tylnie koła kręcić prawe mniej lewe bardziej. Jazda 10 km do mechaniora po średnio ośnieżonej drodze to w sumie ciągły drift i walka z autem. vmax 50 km/h Tarcze klocki zestawy naprawcze kupione , ale znajac moje szczescie trzeba zbierać na linkę. Druga sytuacja - wigilia , powrót z pracy temp +8 ,deszcz i zimówki.Zakręt w który na letnich wchodzę spokojnie 130km/h - tym razem jadę 90 km/h i pokonuję go bokiem! - szok - za chwilę drugi zakręt w drugą stronę i ta sama sytuacja. Obstawiam że w tej sytuacji trzymające w jakimś stopniu zaciski też zrobiły niepotrzebną robotę.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Na zamarzające szyby od środka:
    - jak zamarzły i puszcza to wytrzyj porządnie ręcznikiem papierowym
    - z tyłu w miejscu na nogi zostaw jakieś gazety czy właśnie trochę ręczników papierowych ( wciągną wilgoć )
    - musi być świeży filtr kabinowy
    - no i nie zamykaj auta jak jest w nim ciepło zaraz po skończonej jeździe - otwórz drzwi, przewietrz trochę....

P.S ktoś poruszył temat przednich reflektorów i mocy świecenia - jest dramatycznie źle. Muszę wymienić żarówki na jakieś mega mocne bo przy tych warunkach to nic nie widać (

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    ALFO ROMEO 159 SW 1.9

Domyślnie

Koledzy,

Też mnie dopadł problem z ręcznym… Ogólnie jest on mizerny (na większej górce auto zjezdza) więc pomyślałem że przed przeglądem i dla bezpieczeństwa dam go do znajomego mechanika aby mi go trochę poprawił. Ale mam też inny problem…przy zaledwie -2 stopniach ręczny zamarza więc czy nie oznacza to że do wymiany będą linki?

I ostatnie pytanie. Znalazłem linki BOSCHA za ok. 100 zł, ale są dostępne 2 - strona lewa i prawa. To oznacza że są 2 linki? Wybaczcie za pytanie ale nie jestem specem w tych sprawach i wole się upewnić

Pozdrawiam i miłego wieczoru a raczej nocy