Ja miejsce parkingowe mam lekko pod skosem i nie wyobrażam sobie nie zostawić auta na ręcznym. Wolę żeby mi linka zamarzła jak ma komuś na inne auto zjechać. Co prawda to pierwsza zima z 9-tką, ale póki co nie ma z tym problemu i oby tak zostałoZresztą zaciąganie ręcznego na postoju mam w nawyku, więc i tak się tego nie oduczę
Za to nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi szyby w środku zamarzły (jak tu ktoś napisał wcześniej). Musi być w aucie wilgoć i tyle. Poza tym opcja "turbo nawiewu" na przednią szybę działa tu bardzo dobrze. Nawet mocno przymarznięte wycieraczki do szyby szybko same puszczają.
Tylna klapa to wiadomo. Minus tego, że to auto ma przede wszystkim wyglądać, więc nie ma się co dziwić
Ogólnie to jak napisał kolega - auto jak każde inne. Nie ma tu na co narzekać względem zimy. Wręcz przeciwnie - wydajne dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby, szybko się nagrzewa w kabinie przez automatyczną klimę, grzanie tyłka u mnie (choć i tak nie widzę potrzeby używać póki co). Na co tu narzekać?
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Z tym nawiewem na szybę chyba u mnie coś nie tak. U mnie działa dopiero jak auto złapie trochę temperaturę, wiec jak odmrazac auto nie działa. Klima full auto. Co do wilgoci - dywaniki i wykładziny suche.wiec skąd wilgoć? Pewnie, że auto Jak każde inne.
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Zgadzam sie. Dotego to studiowanie forum zaoszczedzilo mi pare groszy. Dla mnie 159 to ogolnie dobre auto. generalnie auta od 2005 roku niezaleznie od marki nie zbieraja zbyt dobrych recenzji wiec niema co narzekc na nasze problemiki
Dodano po 8 minutes:
Chyba jest ok, w instrukcji pisze, ze musi sie troche zagrzac zanim zadziala. U mnie jest tak samo.
Ostatnio edytowane przez dareknewry ; 29-12-2014 o 22:51 Powód: Dodano
Bo ono działa dopiero po pewnym czasie. Za to jak manualnie dasz wiatrak na full to działa od razuTylko wiatrak na full w miarę powoli, bo jak zaczniesz klikać szybko to się wyłączy z tego trybu automatycznie. Przynajmniej tak było u mnie
A tym sposobem dajesz przednią szybę od razu, ładnie się odmraża, a potem sobie wsiadasz i przełączasz na full auto i wyszyscy szczęśliwi i rozmrożeni![]()
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
ta, dziś od ''Szczepana'' odebrałem auto z garazu od dziadka - zaciski tak złapały (tak tak ręczny zaciągnięty ) że przez godzinę nie mogłem ich rozbujać i dałem sobie spokój. dziś hamulce puściły-trochę. Na tyle że zaczęły się cokolwiek tylnie koła kręcić prawe mniej lewe bardziej. Jazda 10 km do mechaniora po średnio ośnieżonej drodze to w sumie ciągły drift i walka z autem. vmax 50 km/h Tarcze klocki zestawy naprawcze kupione , ale znajac moje szczescie trzeba zbierać na linkę. Druga sytuacja - wigilia , powrót z pracy temp +8 ,deszcz i zimówki.Zakręt w który na letnich wchodzę spokojnie 130km/h - tym razem jadę 90 km/h i pokonuję go bokiem! - szok - za chwilę drugi zakręt w drugą stronę i ta sama sytuacja. Obstawiam że w tej sytuacji trzymające w jakimś stopniu zaciski też zrobiły niepotrzebną robotę.
Na zamarzające szyby od środka:
- jak zamarzły i puszcza to wytrzyj porządnie ręcznikiem papierowym
- z tyłu w miejscu na nogi zostaw jakieś gazety czy właśnie trochę ręczników papierowych ( wciągną wilgoć )
- musi być świeży filtr kabinowy
- no i nie zamykaj auta jak jest w nim ciepło zaraz po skończonej jeździe - otwórz drzwi, przewietrz trochę....
P.S ktoś poruszył temat przednich reflektorów i mocy świecenia - jest dramatycznie źle. Muszę wymienić żarówki na jakieś mega mocne bo przy tych warunkach to nic nie widać(
Koledzy,
Też mnie dopadł problem z ręcznym… Ogólnie jest on mizerny (na większej górce auto zjezdza) więc pomyślałem że przed przeglądem i dla bezpieczeństwa dam go do znajomego mechanika aby mi go trochę poprawił. Ale mam też inny problem…przy zaledwie -2 stopniach ręczny zamarza więc czy nie oznacza to że do wymiany będą linki?
I ostatnie pytanie. Znalazłem linki BOSCHA za ok. 100 zł, ale są dostępne 2 - strona lewa i prawa. To oznacza że są 2 linki? Wybaczcie za pytanie ale nie jestem specem w tych sprawach i wole się upewnić
Pozdrawiam i miłego wieczoru a raczej nocy![]()