Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Seboo159
    Gość

Domyślnie

Chodziło mi o nakładki na lusterka

- - - Updated - - -

Mam jeszcze jedną 159 na oku, rozmawiałem z właścicielem, przesłał mi więcej zdjęć, opisał co wymieniał w aucie, tylko jest jedna sprawa w 2010r na gwarancji został wymieniony silnik z osprzętem, obecny przebieg jest udokumentowany ale dlaczego został wymieniony tego nikt nie wie, a właściciel sobie sprowadził auto w tamtym roku.
    Sądzicie, że warto brać pod uwagę takie auto?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtdm-16v-bezwyp-1-wlasciciel-C27296592.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ale to tez nie jest zaden pakiet chrom tylko opcja w wersji TI ktora mozesz sobie dokupic za ok.200-300 zl

Użytkownik Ogier Avatar mk_1980
    Mieszka w
    GRUDZIADZ
    Auto
    AR159 1.9JTDM 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał Seboo159 Zobacz post
    Rozmawiałem ze sprzedającym mówi, że zawieszenie w porządku, wymieniony rozrząd, niedawno olej , filtry ale jak czytam to co napisałeś to lipa...
    Kolo szuka AGP i moglibyśmy się dogadać ale jak z tyłu korbki i zawiecha niebawem do robienia czego mi nie powiedział to chyba nic z tego nie będzie
    Fakt bardzo mi się podoba z pakietem chrom i 19 ale to można do każdej dodać ma być sprawna i niewymagająca zbytniego wkładu finansowego.
    hmmm
    z tymi 19 tez troszke lipa bo gosciu ma zalozone z przodu 15, czy 16 na zime wiec tylko w lecie to jakos wyglada
    a zeby bylo smieszniej to teraz ma z przodu cos innego niz z tylu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Seboo159 Zobacz post
    Mam jeszcze jedną 159 na oku, rozmawiałem z właścicielem, przesłał mi więcej zdjęć, opisał co wymieniał w aucie, tylko jest jedna sprawa w 2010r na gwarancji został wymieniony silnik z osprzętem, obecny przebieg jest udokumentowany ale dlaczego został wymieniony tego nikt nie wie, a właściciel sobie sprowadził auto w tamtym roku.
    Sądzicie, że warto brać pod uwagę takie auto?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C27296592.html
    159 miała standardowo 2 lata gwarancji, ta jest z 2007, a w 2010 miała wymieniony silnik?

Ogółem wymiana motoru to raczej nie żadna straszna trwoga. Z tym że dobrze byłoby wiedzieć dlaczego było to konieczne. Należy także wziąć pod uwagę fakt, że silnik to nie jedyny element eksploatacyjny samochodu. Jeśli więc na nowym silniku zrobiła 102 000, to na starym minimum drugie tyle. Ciekawe więc co na to turbina, skrzynia, sprzęgło itp

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

A ja troszke z innej beczki. Przeanalizowalem swoja sytuacje finansowa i 2.4 odpada (( wiec bedzie 1.9jtd 150km i troszke ja zCHIPuje tylko nie wiem jak z rocznikiem. Czy po tym faceliftingu w 2008 zaszlo wiele zmian? Wiem, ze lekko waga, hamulce, i interfejs cos tam... A czy sa zmiany zewnetrzne w karoserii? Facelifting wplynal na prowadzenie i trwalosc auta? Lepiej kupic 2008 z 200kmm czy 2007 ze 130kkm? Co na ten temat sadzicie? I wlasnie pytanie cd. pakietu Ti. Co w sklad tego pakietu wchodzi? Mozna samemu taki pakiet domontowac bez wiekszych problemow?

Seboo159
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mk_1980 Zobacz post
    hmmm
    z tymi 19 tez troszke lipa bo gosciu ma zalozone z przodu 15, czy 16 na zime wiec tylko w lecie to jakos wyglada
    a zeby bylo smieszniej to teraz ma z przodu cos innego niz z tylu
    U mnie jakbym miał 19 to i w zimę by były, tak jak teraz czy lato czy zima alusy są.
    Niby można dokupić mechanizmy, przełączniki, boczki i zamontować z tyłu elektryczne szyby ale bardziej mnie martwi fakt, że auto może mieć trochę do roboty z zawieszeniem.

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    159 miała standardowo 2 lata gwarancji, ta jest z 2007, a w 2010 miała wymieniony silnik?

Ogółem wymiana motoru to raczej nie żadna straszna trwoga. Z tym że dobrze byłoby wiedzieć dlaczego było to konieczne. Należy także wziąć pod uwagę fakt, że silnik to nie jedyny element eksploatacyjny samochodu. Jeśli więc na nowym silniku zrobiła 102 000, to na starym minimum drugie tyle. Ciekawe więc co na to turbina, skrzynia, sprzęgło itp
    Aha to nie wiedziałem, myślałem, że 3 lata gwarancji.
    Sprzedający ma dokumenty na temat wymiany silnika i osprzętu więc chyba turbo też ale dlaczego zostało wymienione to nikt nie wie.
    Tak zapewne auto ma jakieś ~220 tys więc pewnie zaraz się coś odezwie ale też co jest na plus trochę z zawieszenia wymienił, wiec coś do przodu ale czy warto?

Użytkownik Ogier Avatar mk_1980
    Mieszka w
    GRUDZIADZ
    Auto
    AR159 1.9JTDM 120KM

Domyślnie

to juz musisz sam ocenic , najlepiej w innym warsztacie niz w tym w ktorym robiony byl ten przeglad
    szwagier nie podnosil auta , tylk stwierdzil podczas jazdy ( sam tez ma 159 wiec mial porownanie)

poza tym co juz Ci wczesniej napisalem , reszta wydawala sie w porzadku

Dawid04fcb
    Gość

Domyślnie

Witam,
    oglądałem dziś pewną alfę 159sw. Niby wszystko wygląda ok, nie wyniszczona (normalne ślady użytkowania). Przy pomiarze miernikiem lakieru na prawie wszystkich elementach wartości pomiędzy 100-150mikronów, jednak na przednich drzwiach powyżej 200 i podobnie na masce. Wszystkie szczeliny wyglądają równo. Co o tym myślicie? I jeszcze pytanie auto ma niby 160tyś km. Jak najlepiej sprawdzić czy to możliwe i co ze sprzęgłem, jak ocenić czy jest dobre czy niedługo może być do wymiany wraz z kołem dwumasowym?
    Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    A ja troszke z innej beczki. Przeanalizowalem swoja sytuacje finansowa i 2.4 odpada (( wiec bedzie 1.9jtd 150km i troszke ja zCHIPuje tylko nie wiem jak z rocznikiem. Czy po tym faceliftingu w 2008 zaszlo wiele zmian? Wiem, ze lekko waga, hamulce, i interfejs cos tam... A czy sa zmiany zewnetrzne w karoserii? Facelifting wplynal na prowadzenie i trwalosc auta? Lepiej kupic 2008 z 200kmm czy 2007 ze 130kkm? Co na ten temat sadzicie? I wlasnie pytanie cd. pakietu Ti. Co w sklad tego pakietu wchodzi? Mozna samemu taki pakiet domontowac bez wiekszych problemow?
    W karoserii nie zmieniano nić, bo i nie było po co. Po 2008 r. zmieniła się waga, prowadzenie i trwałość raczej zostało bez zmian (czyli nadal świetne). A w skład pakietu wchodzą: obniżone i utwardzone zawieszenie, felgi 19", lepsze hamulce (tzw. duże Brembo, na forum się przewija trochę wątków o tym) inne wnętrze (fotele, kierownica i wykończenie deski) i chromowane nakładki na lusterka. Możliwe że o czymś zapomniałem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

dodatkowe progi,oznaczenia TI,nakladki na pedaly,inne cyferblaty zegarow oraz kolorystyka,inne fotele(o niebo lepiej trzymajace kubelki,skora wentylowana,inne zaglowki z przeszycaimi bez logo AR-logo jest na oparciu),ciemna podsufitka i obicia slupkow,inne szycia na kierownicy-czerwona nic,inna galka zmiany biegow(rowniez przeszyta czerwona nicia).Domontowac mozna wszystko ale czy jest sens.Pare rzeczy mozna latwo wymienic np.fotele,kierownice,galke,nakladki,dolozyc progi i oznaczenia.Zegarow bym nie ruszal.Odnosnie rocznika do zakupu-mi sie FL w ogole nie podoba np.spierdzielili szycia foteli oraz tylna kanape-siedzi sie na niej jak na desce pozatym pare rzeczy niby poprawili ale tez i zepsuli np.kolektor ssacy jest bardziej awaryjny.Pozatym odchudzili,wprowadzili nowe ponoc trwalsze zawieszenia,zmienili kolorystyke wnetrza,wprowadzili nieco pozniej bo chyba od 2010 polskorzana tapicerke(chyba tylko wersja Ti),nowe wzory felg i chyba tyle

- - - Updated - - -

no i jeszcze zbiorniczki wspomagania poprawili oraz maglownice