panowie!a jak u was z katalizatorami?ktos jezdzi bez albo z strumienica czy czyms takim?
no więc już to przerabiałem i wyciąłem kata
falowało przed i faluje po
nawet nie wiedząc czemu odpiąłem zielony przewód z zegarów ten od prędkości pojazdu do centralki
zaworek odmy nowy
rura dolotowa nowa
na 99% nie ma lewego powietrza (coś można przeoczyć, choć wątpię)
sonda nowa
filtr powietrza
wtryski nie leją
silniczek krokowy musiałem wymienić bo mi walił błędami po czyszczeniu
świece nowe
jedyne co to MAF mam kupiony w sklepie za 100zł i już idzie do mnie nowy
Ze strumiennica będzie wyraźnie głośniej, lepiej dopasować jakiś tłumik i wspawać go w miejsce katalizatora. Ja tez myślę nad usunięciem kata ale nie wiem czy nie będę miał kiedyś problemów na przeglądzie itp ze zbyt dużą emisja spalin....
A propo zmiany Softu, czy może on pomoc w takim sensie że obr. przestaną falować? Coś mi się obiło o uszy ze są softy na których TS będzie mniej palił i likwiduje brak mocy na niskich obrotach. Czy to może być prawda? Jeśli tak to jaki soft byłby najlepszy do mojego TS'a (2.0 155KM, rok 1998, model 156)?
POZDRO![]()
przepływka wymieniona
falowania brak
tra przed resetem minus 300000us
tra po resecie plus 30000us (najpierw +20000, później +37000 i wróciło na miejsce +30000 i tu zostało)
wykresów nie robiłem bo trzeba było wszystko robić przed domem, pożyczony laptop itd.
silnik przygasa mi jedynie kiedy układ ABS zadziała - tak ma być??
(wszystkie wartości tra są zaokrąglone do 1tyś)
Jeśli przygasa Ci silnik przy załączaniu się ABS to nie jest normalny objaw. Przy hamowaniu normalnym na suchej nawierzchni elektrozawory ABS się nie załączają i mają wyłączone zasilanie. Przy załączaniu się ABS elektrozawory regulujące ciśnienie w obwodzie każdego koła załączają się. Stąd dodatkowy pobór prądu. Sprawdź czy masz doładowany akumulator. Sprawdź klemy akumulatora czy nie masz nalotu. Ja bym od tego zaczął.
Ostatnio edytowane przez motofan ; 11-12-2010 o 00:02
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Może i ja podłącze się pod temat, uprzedzam iz przejżałem caly przed napisaniem
Odkad zrobilo sie zimno alfa zaczyna coraz mocniej falowac (1.8ts 99r z gazem) wczesniej nie miala takiego problemu, kupiłem ją w polowie sierpnia i do polowy listopada nic nie falowało.
Po nagrzaniu do 90 falowanie czasem ustaje, czasem nie. Zarowno na gazie jak i benzynie, zaczyna mnie to coraz bardziej irytowac ale pomijajac ten fakt faluje coraz mocnej, tzn obroty spadaja z +-1300 do 500 i przy dolnych zaczyna sie trząść i tak wkolko, czasem po 2-3 falnieciach przestaje na chwile po czym znowu zaczyna. Boje sie ze w pewnym momecie spadnie tak mocno ze silnik zgasnie![]()
Dodam iż po odpaleniu po nocy (stoi pod chmurka) obroty gwaltownie spadaja i musze dodac gazu aby nie zgasla a jest jeszcze w miare cieplo (-5) nie chce myslec co bedzie przy wiekszych mrozach (chodz raz bylo -15 i dzialo sie tak samo).
Jeżdze na bardzo krótkich odcinkach w miescie (szkola-dom) i czesto lapie 90 dopiero gdy jestem juz na parkingu i trzeba zgasic.
Dodam iż jest to moj 1 samochod i nie mam zbyt wielkiego pojecia, wiec prosze o przekazywanie informacji w sposob jak najprostrzy![]()
Długi ten temat więc może już ktoś napisał po środku ale w Escorcie miałem identyczny problem. Powodem był czujnik prędkości przy skrzyni biegów. Wymieniłem i wszystko ustało. Widzę, że w TS też jest taki czujnik, ale pewnie przez tyle stron już ktoś na to wpadł. Jeśli tak, wybaczcie![]()
Falowanie:
1) Jeśli na ciepłym zaczynają ci się falowania to sprawdź MAF (czujnik masy powietrza)
2) zaworek odmy
3) wąż gumowy dolotu powietrza
4) sonda
5) przepustnica
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf