Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Miałem już sporo sztuk 2.4. Jeździłem też 1.9 120/150KM i szczerze to umywają się te jednostki napędowe vs 2.4. Przy 5 cylindrowcu jest całkowicie inna (lepsza) kultura pracy, większa frajda z dodawania gazu itd.
    Jeśli chodzi o koszty naprawy to dziwnym trafem, ale nigdy nie spotkało mnie w moich samochodach coś przykrego (może dlatego, że nie kupuje padła za najniższą cenę). Co do utrzymania, to jeśli kogoś stać na auto za 50tys zł to naprawa rzędu 3tys zł nie powinna być problemem. Koło dwumasowe, wtryskiwacze itd. są tylko niewiele droższe od tych z 1.9

Jak ktoś chce tanią eksploatację to kupuje 1.9 8v +chip -dpf -egr i po sprawie
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Więc generalnie wszystko rozchodzi się o kaskę. Jeżeli nasz kolega podaje przykład auta za 39 900 i mówi, że na nie go nie stać, to raczej nie stać go na 2.4 JTDm w dobrym stanie.

Radziłbym się rozglądnąć za 1.9 JTDm, dobrze poszukać, kupić rozsądnie, a potem jak będzie mało mocy, można zawsze podkręcić motorek - jest wielu takich na tym forum i raczej sobie chwalą. Z doświadczenia powiem, że 170+ km w Alfie, radzi sobie już całkiem fajnie, oczywiście bez jakiś fanaberii, ale do sprawnego przemieszczania się (miasto / trasa) wystarczy z nawiązką, a spalanie i ewentualne koszty serwisowe są sporo niższe.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Miałem już sporo sztuk 2.4. Jeździłem też 1.9 120/150KM i szczerze to umywają się te jednostki napędowe vs 2.4. Przy 5 cylindrowcu jest całkowicie inna (lepsza) kultura pracy, większa frajda z dodawania gazu itd.
    Jeśli chodzi o koszty naprawy to dziwnym trafem, ale nigdy nie spotkało mnie w moich samochodach coś przykrego (może dlatego, że nie kupuje padła za najniższą cenę). Co do utrzymania, to jeśli kogoś stać na auto za 50tys zł to naprawa rzędu 3tys zł nie powinna być problemem. Koło dwumasowe, wtryskiwacze itd. są tylko niewiele droższe od tych z 1.9

Jak ktoś chce tanią eksploatację to kupuje 1.9 8v +chip -dpf -egr i po sprawie
    Niestety też są ludzie, którzy mają 45k odłożone i chcą auto kupić za 40, zrobić pakiet startowy ( albo i nie ), ubezpieczyć i później się modlić żeby nic się nie zepsuło.
    Albo jeszcze biorą kredyty na fury.... co dla mnie jest w ogóle hardcorem !

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Seboo159
    Gość

Domyślnie

I pewnie tak zrobię, łatwo jest kupić a potem gorzej utrzymać jeśli się wszystko wyda na auto.
    Tylko zasugerowałem, że kupić zapewne bym mógł ale już nie starczy na jakieś naprawy.

tradelux w razie potrzeby rozumiem, że byś mógł ogarnąć jakąś dobrą 159 do 35tys? (łącznie)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał CINEKX81 Zobacz post
    a mam pytanie bo z tego co sie orientowałem wersja 210 konna nie ma juz problemów z kolektorem i wtryskami czy tak jest ??
    Wszystkie 2.4 mają problemy z kolektorami, EGR, wtryskami... Kwestia czasu, kiedy się trzeba będzie za to zabrać. Tak samo jak trochę boli wymiana sprzęgła i dwumasy w tej wersji - i dlatego też polecam ludziom (którzy przyjmą "na klatę" spalanie średnio litr/100km wyższe) 159-ki z Q-tronicem, zarówno 1.9 150KM (skrzynie manualne - problem z łożyskami, możliwość przeniesienia większego momentu przy chipie q-tronica), jak i 2.4 (wysoki koszt wymiany sprzęgła i dwumasówki).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Alternatywą dla 2.4 jest 2.0 JTDm. Silnik lżejszy, przez co auto się lepiej prowadzi. Potencjał tuningowy całkiem spory - można bez większych halo przekroczyć barierę 200 KM i nie bać się, że coś się wysra - a wtedy 2.4 JTDm już tego nie dogoni, chyba że po chipie - a to oznacza większe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii np. kolektora wydechowego. 2.0 JTDm nie ma problemów z kolektorem ssącym. Ma zdecydowanie dłużej sprawnie działający EGR. Jest odczuwalnie bardziej ekonomiczny - różnice w spalaniu miejskim dochodzą do 2 litrów / 100 km. Pomijam już takie detale przy 2.4, jak potrafiąca rozcieknąć się chłodnica oleju - która tania nie jest, a niestety jej wykonanie pozostawia wiele do życzenia, również stopień zabudowy komory silnika przy 2.4 generuje wyższe wydatki przy serwisie takiego pojazdu. Tak samo pęknięcia głowic na łączeniu gniazd zaworowych nie są rzadkie. I to nie są doświadczenia, bazujące na Alfach, które się kupiło i sprzedało parę dni później, nie mając tak naprawdę wglądu w to, co się dzieje z autami w przeciągu kolejnego roku czy też dwóch. To są praktyczne doświadczenia, wynikające z serwisowania tych samochodów na codzień. Samą kulturą pracy portfela przed wydatkami się nie uchroni...
    Wadą 2.0 JTDm jest to, że w przypadku Brery za taki model trzeba wydać dużo więcej, niż za Brerę z 2.4 - bo jest to silnik montowany od 2009 roku - a więc bez 65 tysięcy nie ma co myśleć o zakupie takiej Brery. Przy 159 jest lepiej - bo 2.0 JTDm można ogarnąć już za 45 tysięcy i wtedy należy się zastanowić - czy pakować się w 2.4 czy w 2.0.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

TOMEK_KRK

Takie pytanie, nie do końca off-topic'owe:

Czy znasz już na bazie swoich doświadczeń serwisowych, jakieś wady silnika 2.0 JTDm ? Wszędzie czytam raczej b.dobre opinie o tym motorze, czy to oznacza, że jest on faktycznie optymalnym dieslem do Belli, czy też jest za młody, aby stwierdzić jakieś bolączki charakterystyczne dla niego?

P.S. Jak jest z zamiennikami sprzęgieł do 2.0, czy podobnie jak w 1.9 są gorszej jakości i narzucają konieczność redukcji programu (o ile ktoś ma takowy zrobiony)?

Myślę, że to również są cenne informacje dla potencjalnych kupujących.

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Szkoda tylko, że 2.0 nie występuje z Q-Tronikiem...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał Seboo159 Zobacz post
    I pewnie tak zrobię, łatwo jest kupić a potem gorzej utrzymać jeśli się wszystko wyda na auto.
    Tylko zasugerowałem, że kupić zapewne bym mógł ale już nie starczy na jakieś naprawy.

tradelux w razie potrzeby rozumiem, że byś mógł ogarnąć jakąś dobrą 159 do 35tys? (łącznie)

Bezproblemowo na ciekawą wersję z pakietem startowym.

Co do 2.0JTDm taa tanie w utrzymaniu... Koło dwumasowe droższe 2 razy od wersji do 1.9 jak i pozostałe części również.
    Jak ktoś chce mieć tanią eksploatację to kupuje 1.9 8v i chipuje ewentualnie w ostateczności 16v i załatwić kolektor.
    Takie porównywanie 2.0 po chipie plus 2.4 bez też mija się z celem, bo to jak rozmowa o wyższości diesla nad benzyną lub Audi nad BMW i odwrotnie
    Plus 2.4 jest jeszcze taki, że widuje się już auta z przebiegiem 400-500tys km, 2.0 po mocnym chipie jeszcze nie i raczej nie zobaczy
    Jak ktoś nie dba o auto to i 1.9 8v zajedzie
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Apropo Okazji (przez duże O) : http://www.youtube.com/watch?v=2eZXc_7Ja-M

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666