Strona 26 z 96 PierwszyPierwszy ... 16171819202122232425262728293031323334353676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 960

Temat: Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Ta, będzie mocnej na jesieni. Hybryda z silnikiem elektrycznym napędzającym tył i pod 300KM. Grandland bis i kupa podobnych co są na rynku (włączając Stelantisa).

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał BTX Zobacz post
    nie korzysta z wlasnego pradu
    Masz pomysł jak ten prąd zabrać na długi wyjazd w Polskę lub w Europę?
    Celowe omijanie ladowarek
    Rozumiem, że omijali te szybkie które ładują w 5 minut, a jechali tam gdzie trwa to godzinę? No bo przecież Ty ładujesz swoje elektryki w 5 minut.

Nie zrozumiałeś wniosków płynących z artykułu.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Są tacy, którym się nie spieszy i mogą ładować prąd nawet 2 godziny co 300-500km (w zależności od warunków i stylu jazdy).
    Ja tankuję ON co 700-800km bo czas to pieniądz.
    Do zabawy mam auto, które tankuję z kanistra tak średnio wychodzi 30l/100km.

Użytkownik Świeżak Avatar BTX
    Auto
    Giulia 2.0 280 KM / Giulietta 2.0 JTDM 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał wip Zobacz post
    Masz pomysł jak ten prąd zabrać na długi wyjazd w Polskę lub w Europę?
    Ale po co skoro jest mnostwo tanich/darmowych ladowarek? Po co piszesz o czyms o czym nie masz pojecia?

Rozumiem, że omijali te szybkie które ładują w 5 minut, a jechali tam gdzie trwa to godzinę? No bo przecież Ty ładujesz swoje elektryki w 5 minut.
    Nie zrozumiałeś wniosków płynących z artykułu.
    Nikt nie laduje elektrykow w 5 minut. Tylko co innego robic z siebie debila i zawracac na autostradzie zeby sie doladowac xD A co innego jechac na ladowarke jaka sie ma po drodze... a w tej drodze mieli co najmniej kilka, w tym darmowe. Zreszta elektryk nie bedzie w 100% tak efektywny w trasie jak dizel. A, ze kazdy Polak codziennie wali trasy po 1000km to wiadomo, ze w tym kraju ludzie sa przeciwko EV. xD

Nie wyciagam wnioskow z debilnych artykulow AŚ czy WRC. Nie zamierzam tez bronic elektrykow i podejmowac na ten temat dyskusji - wystarczajaco duzo zostalo juz powiedziane i jak dla mnie mozesz nawet na koniu jezdzic do konca zycia i dzwonic z nokii 3310, nic mi do tego. Z EV jest jak z AR - im ich mniej tym lepiej. Skomentowac debilizmy z AŚ jednak sobie pozwolilem.
    Ostatnio edytowane przez BTX ; 07-07-2022 o 19:34

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Ale po co skoro jest mnostwo tanich/darmowych ladowarek? Po co piszesz o czyms o czym nie masz pojecia?
    Skoro Ty masz pojęcie, to proszę podaj listę darmowych i do tego szybkich ładowarek (koniecznie szybkich) na trasie którą jechali redaktorzy z Warszawy na Dolny Śląsk. Może komuś z forumowiczów, który ma elektryka to się przyda i zamiast jechać swoją beznadziejną, paliwożerną Alfą, przejedzie się za darmo.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Szczerze mowiac - jestes na pewno myslacym czlowiekiem, ktory potrafi analizowac i wyciagac wnioski wiec mysle, ze sam mozesz sobie poradzic z wyciagnieciem wszelkich glupot jakie sa zawarte w tym artykule. Jezeli ktos nie potrafi zaplanowac podrozy na 450km EV z bateria 80kwh to coz, nie ma dla niego ratunku
    Tak mi się wydaje, że może jestem w pewnym stopniu myślący, może nie tak bardzo dobrze, ale tak czy inaczej myślę, że jak mam do przejechania zatrważający dystans 450 km, to na razie nie muszę planować sobie jakoś szczególnie tej wyprawy, bo odległość to żadna. Jeżeli EV to postęp, jak twierdzisz, to powinno być lepiej, a nie planować sobie trasę niecałych 500 km z postojem. Czy codziennie jeżdżę 1000km? Nie, ale w ostatni weekend, np. zrobiłem trasę 825 km w czasie 7:20 moim przestarzałym autem spalinowym z postojem na tankowanie, który trwał jakieś 10 minut.
    Artykuł czy głupi, czy nie głupi, moim zdaniem ukazuje to, że taki dystans, w tempie chociaż zbliżonym do mojego w aucie elektrycznym, to kompletna abstrakcja i moim zdaniem, jest wręcz przeciwnie. To nie żaden postęp, a znaczny regres.
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 07-07-2022 o 21:41

Użytkownik Świeżak Avatar BTX
    Auto
    Giulia 2.0 280 KM / Giulietta 2.0 JTDM 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał wip Zobacz post
    Skoro Ty masz pojęcie, to proszę podaj listę darmowych i do tego szybkich ładowarek (koniecznie szybkich) na trasie którą jechali redaktorzy z Warszawy na Dolny Śląsk. Może komuś z forumowiczów, który ma elektryka to się przyda i zamiast jechać swoją beznadziejną, paliwożerną Alfą, przejedzie się za darmo.
    Moze jeszcze oplacic pierwsze 3 raty leasingu? Jezeli kogos przerasta wpisanie abrp w google to stanowczo nie powinien dotykac jakichkolwiek pojazdow. Pisac glupot w podobno "powaznym" serwisie i zgrywac eksperta tez raczej nie.

Podejrzewam, ze ktos kto ma EV ogarnalby to bez pomocy mapy. Chociaz wg. Mnie tak zawsze wygodniej - od przeciwnikow EV zapewne dowiem sie zaraz, ze takie serwisy sa dla ciot i prawdziwy kierowca to jezdzi z mapa drukowana, a nie jakies tam aplikacje sciaga. W kazdym razie ja nikogo nie chce przekonywac, wrecz przeciwnie, im mniej EV tym lepiej... A juz teraz jest ciezko cokolwiek dostac bo zapotrzebowanie jest ogromne no i z czasem czesc benefitow zniknie. Takze darujcie wy mi, ja wam, mozecie siedziec nadal pod kamieniem, a ja bede sie meczyl z tym krotkim 400km zasiegiem robiac codziennie trasy po 1000km i wszyscy bedziemy szczesliwi. A juz w ogole bedziemy prze szczesliwi jak pojawi sie Giulia EV.

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Artykuł czy głupi, czy nie głupi, moim zdaniem ukazuje to, że taki dystans, w tempie chociaż zbliżonym do mojego w aucie elektrycznym, to kompletna abstrakcja i moim zdaniem, jest wręcz przeciwnie. To nie żaden postęp, a znaczny regres.
    No wiesz, jezeli faktycznie poważnie traktujesz takie artykuly to tez moglbym w zasadzie wsiasc w dizla i stwierdzic, ze jest nieekonomiczny jadac do Warszawy przez Gdansk z Bielska-Białej przy okazji narzekajac, ze nie mam gdzie zatankowac bo ja tankuje tylko na sieci stacji, ktorych akurat nie mam po drodze. Bo taka jest mniej wiecej rzetelnosc tego artykulu. Realia sa takie, ze ludzie poswiecaja z 2x krotszy czas na ladowania niz oni tam w tym artykule jednoczesnie pokonujac 1.5x taki dystans. Chocby to. To jest naprawde normalne, wiem, ze ciezko w to uwierzyc i nowoczesnosc jest przytlaczajaca, ale nie panikujmy. Zwlaszcza, ze "konwencjonalnych" aut nikt jeszcze nie zabiera, a i konie tez nadal sa w sprzedazy. Takze do EV nie przekonuje, wrecz przeciwnie. Tylko wypisywanie debilizmow drazni.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20220708_003758.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	98.4 KB
ID:	284372
    Ostatnio edytowane przez BTX ; 08-07-2022 o 07:53

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał FernandoAlfonso Zobacz post
    Dużo nie można niestety wyłączyć, ale można wyłączyć systemy rozpoznawania pasa i tego typu bzdury.
    A obowiązkowość czegoś czego się nie chce cechuje komunizm.
    Naprawdę komunizm?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Tak mi się wydaje, że może jestem w pewnym stopniu myślący, może nie tak bardzo dobrze, ale tak czy inaczej myślę, że jak mam do przejechania zatrważający dystans 450 km, to na razie nie muszę planować sobie jakoś szczególnie tej wyprawy, bo odległość to żadna. Jeżeli EV to postęp, jak twierdzisz, to powinno być lepiej, a nie planować sobie trasę niecałych 500 km z postojem. Czy codziennie jeżdżę 1000km? Nie, ale w ostatni weekend, np. zrobiłem trasę 825 km w czasie 7:20 moim przestarzałym autem spalinowym z postojem na tankowanie, który trwał jakieś 10 minut.
    Ja też w ostatni weekend zrobiłem ponad 800 km jednego dnia ale nie podejrzewam, żeby elektrykiem byłby to jakiś wyczyn. W jedna stronę głównie jechałem drogami szybkiego ruchu ale postój zrobiłem na jedzenie około 30 minut po 250 kilometrach na stacji. |Ładowarek do wyboru i koloru tam było, także spokojnie doładował bym się na tyle, żeby na luzie dojechać kolejne 150 km do celu.
    Na miejscu spędziłem jakieś 5 godzin co nawet na zwykłej, wolnej ładowarce naładowało by mi baterię do pełna. Droga powrotna krajówkami bo znudziła mi się monotonna jazda ekspresówką a nigdzie się nie śpieszyłem. Zatrzymałem się jakieś 15 minut na zatankowanie i rozprostowanie kości, przy elektryku też by to wystarczyło, bo droga spokojniejsza i przy okazji krótsza.
    Nie twierdzę, że nie ma kierowców którzy robią trasy i elektryk byłby dla nich sporym wyzwaniem. Dla mnie, jak i zdecydowanej większości kierowców jazda elektrykiem nawet w trasie nie była by dużym wyrzeczeniem, co najwyżej zmianą przyzwyczajeń. Zyski z tej technologii są na tyle duże, że warto te przyzwyczajenia zmienić.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    ale postój zrobiłem na jedzenie około 30 minut po 250 kilometrach na stacji. |Ładowarek do wyboru i koloru tam było, także spokojnie doładował bym się na tyle, żeby na luzie dojechać kolejne 150 km do celu.
    Na miejscu spędziłem jakieś 5 godzin co nawet na zwykłej, wolnej ładowarce naładowało by mi baterię do pełna
    No akurat tak wyszło, że nie mi się spieszyło, nie jadłem obiadu, a po dojechaniu do celu, właściwie od razu rozpocząłem powrót, zatem na ładowanie nie byłoby czasu

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Zyski z tej technologii są na tyle duże, że warto te przyzwyczajenia zmienić.
    Ale co np.?