Strona 26 z 62 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 614

Temat: Alfa Romeo 159 TBi

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

No i o to chodzi Pafka, ale tutaj zebrali się przymularze i narzekacze... Klub Kontestujących TBi, w pupe mać....

Ja wiem, ze stoper to amatorski pomiar ale jesli za kazdym razem wychodzi osiem sekund lub minimalnie mniej, to frajda jest. Jesli Twoj GPS to potwierdza i dusiłeś z brerki jeszcze więcej, to ja sie tylko moge cieszyć.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Klub Kontestujących TBi, w pupe mać
    Facet,nikt ci tu nie wmawia,że TBi jest do dupy,bo takie nie jest.To całkiem fajny silniczek,daje frajde z jazdy,jest cichutki i nawet pasuje do 159,tyle,że jego charakterystyka jest nieco nieudana i o tym piszemy.Jesteś właścicielem takiej wersji,daje ci ona satysfakcję i ok.Ja jeżdżę dieslem i ktoś moze powiedzieć ,że jeżdże traktorem i juz mam się obruszać ?

Każdy pisze swoją opinię na temat takiej wersji.Jedni jeździli badź nie ,ale swoje zdanie mogą mieć.Przejedź sie jakakolwiek inna urbobenzyą dla porównania i wtedy sam wyciagniesz wnioski co jest lepsze ,a co gorsze.Natomiast pisanie,ze TBi jest szybkie,sportowe zupełnie mija sie z prawdą,bo nie jest.Na tle innych 159 to i owszem,zaś przy konkurencji turbobenzynowej jest słabo.Nie miałem zbyt dużo doczynienia z turbobenzynami,ale zdązyłem przejechać się i octawią 2.0 Tfsi DSG i A5 Tfsi , volvo 40 2.0 T,nawet pocziwym 1.8 T w octawii I.Każdy z nich ,według mnie,ma lepsza charaktersykę mocy i momentu.

Masz piekne auto,z dobrym silnikiem,ciesz sie nim jak dziecko,bo i takie twoje prawo,ale nie gloryfikuj tego silnika.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Kolega KRS jak widac jest strasznie zapatrzony w swojego opla tfu! alfe i merytorycznej rozmowy z nim przeprowadzic sie nie da. Przyspieszenia mierzy stoperem, jak ktos powie ze jednak TBI to nie najmocniejszy silnik pod sloncem, obraza sie. TBI to R4 z tego samochodu sportowego nigdy nie bedzie, powiedzmy sobie raz na zawsze. Jest to alternatywa dla silnika 2.0JTDm. Tyle w temacie.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

co to za brednie? gdzie ja piszę, ze to cudowny i najlepszy silnik? GDZIE NAPISALEM ZE JEST NAJLEPSZY I NIE MA LEPSZYCH?
    Kłania sie czytanie ze zrozumieniem, ale skąd ludzie mają umieć czytać ze zrozumieniem, jak 60 procent naszego cudownego narodu w ogóle niczego nie czyta?

Piszę w tym watku to, co piszę, bo wkurza mnie grono marud i narzekaczy, jaka to fatalna charakterystyka, jaki to brak dynamiki, jakie to cięzkoe auto i ten silnik się tam nie sprawdza, bo słaby, bo nie brzmi, bo ma turbo dziure, bo to, bo tamto bo sramto.

Nikt (tym bardziej ja!) nie twierdzi, ze to najlepszy silnik swiata a 159 to najlepsze, mega sportowe, najbardziej dynamiczne auto swiata. Co to za nonsensy? Paru z was kompletnie nie potrafi czytać, rozumieć argumentów, jesli ktos ma inne zdanie, niż grono narzekaczy i krytyków, to OCZYWISCIE od razu MUSI NA PEWNO uważać, ze TBI to silnik niemal rakietowy i niedościgniony.

Naprawdę, ręce opadają. A koledze od "opla tfu! alfe" powiem, ze idealnie wpasuje się w prześmiewczy cytat, że "Metallica skończyła się na Kill Em All". Jak kolega nie rozumie, to ja nic nie poradzę. Wyśmiewanie się ze stopera jaki niby ma sens? Ze co? pomylę się o trzy sekundy? Wy myślicie w ogole?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ręce już dawno opadły. Powiem jedno. Jak ma to być, a w zasadzie miala być jednostka flagowa dola 159, to ja nie mam pytań. Statycznemu Kowalskiemu wystarczy, ale jest też grono ludzi potrzebującego czegoś znacznie mocniejszego i pojemniejszego. Niestety Audi, czy Bmw alfie w tym uciekło - tam to przynajmniej można przebierać w jednostkach napędowych.
    Dlatego użytkownikowi KRS pewnie wystarczy 1750tbi, a ktoś inny może czuć niedosyt.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Ręce już dawno opadły. Powiem jedno. Jak ma to być, a w zasadzie miala być jednostka flagowa dola 159, to ja nie mam pytań. Statycznemu Kowalskiemu wystarczy, ale jest też grono ludzi potrzebującego czegoś znacznie mocniejszego i pojemniejszego.
    Można narzekać na TBI, że to i tamto mogłoby być lepsze ale i tak to jest najlepszy silnik jaki można mieć w 159. Nigdy nie miał być to wyczynowy silnik a jedynie mocna jednostka benzynowa w technologii downsizingu o umiarkowanym zużyciu paliwa. Błedem Alfy jest brak mocniejszych jednostek w 159 a nie fakt, że powstał silnik TBI. Jak na 1.8 i tak zachowuje się bardzo przyjemnie i nie odstaje mocno od 2.0 TFSI. Ciekawe co poprawią w nowej wersji silnika, co wprowadzili w Alfie 4C, a w przyszłym roku będzie montowany do Giulietty QV.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ta jasne. Ręka do góry kto ma 200-konne auto. Potem to samo poprosze dla posiadaczy 1.9 jtd.
    Bmw i audi tez nie sprzedaje milionów M i S.
    4C na horyzoncie. 200kpln to dalej pól ceny konkurencji z Niemiec. Hajda do salonów zatem....

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Ja powiem tak w Alfie jak ktoś chce fajny silnik benzynowy to 3,2JTS
    Jak komuś zależy na taniej jeździe to JTD lub wybór inna marka
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Można narzekać na TBI, że to i tamto mogłoby być lepsze ale i tak to jest najlepszy silnik jaki można mieć w 159. Nigdy nie miał być to wyczynowy silnik a jedynie mocna jednostka benzynowa w technologii downsizingu o umiarkowanym zużyciu paliwa. Błedem Alfy jest brak mocniejszych jednostek w 159 a nie fakt, że powstał silnik TBI. Jak na 1.8 i tak zachowuje się bardzo przyjemnie i nie odstaje mocno od 2.0 TFSI. Ciekawe co poprawią w nowej wersji silnika, co wprowadzili w Alfie 4C, a w przyszłym roku będzie montowany do Giulietty QV.
    Nigdy nie twierdziłem, iż miałby to być zły silnik. Po prostu ubolewam nad tym, iż w 159 nie było jednostki 2.5 v6, lub choćby jakiegoś ciekawego 2.0T R5. O większych jednostkach już nawet nie wspominam. Szkoda tylko, że inni producenci mogą, a Alfa ja zwykle nie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Ta jasne. Ręka do góry kto ma 200-konne auto. Potem to samo poprosze dla posiadaczy 1.9 jtd.
    Bmw i audi tez nie sprzedaje milionów M i S.
    4C na horyzoncie. 200kpln to dalej pól ceny konkurencji z Niemiec. Hajda do salonów zatem....
    Nie wiem o co ci kompletnie chodzi. 200koni to w dzisiejszych czasach mają auta kompaktowe i zdziwiłbyś się na drodze jakbyś spotkał takie cichociemne (markę pomijam celowo) auto, które pokazało by Ci, iż te twoje 200km fajne było, ale z 10 lat temu Nie bierz tego sobie do serca, po prostu czasami można doznać szoku

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    nie odstaje mocno od 2.0 TFSI.
    Oj,nie to żebym był fanem niemieckiej myśli technicznej,ale 2.0 Tfsi to naprawdę świetne silniki (pomijając pewne wady konstrukcyjne).Daleko TBI do porównywania z nimi.

Tak jak majster pisze,200 koni było dobre kilka lat temu.Dziś to szału nie robi w najnowszych konstrukcjach.Może w kompaktach ( a i to tylko w tych lzejszych) taka moc pozwala na sportowe osiągi,ale napewno nie w limuzynie klasy średniej.

TBi byłby dobry jako "średniak" w palecie silników.Flagowa jednostka powinna mieć dobre ,doładowane V6 z mocą 270-300Km .
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 25-05-2013 o 15:29

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia