Czyli bubu cos na łączach nie styka czy Sonda się skończyła? Musze to sprawdzić...Napisał bubu321
To komp pokazuje także błąd żarówki czujnika temperatury, nieźleNapisał bubu321
![]()
To po resecie błędów zniknęło...ale P0130 i P0665 zostałyNapisał bubu321
![]()
Stokrotne dzięki bubu :mrgreen:
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
W alfadiagu dla tego silnika jest w diagnostyce aktywnej test tej zarówki, i wtedy coś miga na wyswietlaczu temperatury .
- ewidentnie zle połaczona sonda, lub styki poluzowane.
- aby stwierdzić czy sonda uszkodzona nalezy zrobic wykresy dla napiecia sondy, komparatora sondy , obrotów oraz temperatury silnika.
Alfadiag jest taki cwany że wszytkie te cztery wykresy robi na raz.
Pamietaj tylko że Unidiag zaniża pomiary temperatury o - 20 st C.
Dobra no to jutro albo w sobote pomierzę wszystko, poprawię styki i zobaczymy co się będzie działo...
Oby nie sonda bo koszt Boschówki dośc konkretny i wolałbym go uniknąć, no ale cóż jak padła to trzeba będzie wymienić...
Rozumiem że wszelkie pomairy na rozgrzanym silniku do tempertury pracy tak?
Podaj prosze zakres pracy sondy, przy jakiej temperaturze i jakich obrotach jest prawidłowy...Sorki że tak wypytuję ale dopiero raczkuję w samodzielnej diagnostyce mojej Alfinki :mrgreen:
Działam na Unidiagu, ALfadiag nie pójdzie na USB, nie?
Dzieki bubu za nakierowanie na temacik, wiem na czym już stoję![]()
Pozdrówki
Mi unidiag pokazal taki blad:
![]()
To problem z przeplywka czy z sonda ?
Objawy mam takie, ze autko sie strasznie muli, czsami wrecz nie jedzie, a czasem smiga ladnie ale tylko do 5000 obr i potem znowu laga lapie.
Odpialem przepywke dzisiaj i teraz chodzi dobrze do 5000 obr, pozniej jest jak bylo czyli zero przyspieszenia.
Witam.
Czy ktorys z kolegow jest w stanie rozszyfrowac mi kod bledu:
P1320 ?
Ciezko cos znalezc pewnego na ten temat...
Z gory dzieki.
Unidiag, KWP71 , Alfadiag działają na portach szeregowych oraz na portach wirutalnych z USB !!!.
Jest poniżej temat o sondach, obecnie sonda francuska jest w testach, cena do alfy to 125 zł + transport, zobaczymy czy przejdzie testy.
Ja robię testy sondy lambda tak od temperatury silnika + 70 st C, ty w Unidiagu i tak musisz robić po kolei , czyli temperatura silnika na wykres, potem sonda napięcie, sonda komparator, na końcu obroty, te obroty troche bez sensu.
Jak będziesz "mierzył " parametry sondy to obroty tak do 5000, potem 10 sek. bez gazu, i znowu do 5000 obr.
to pozwoli zobaczyc czy automatyka ECU działa a sonda nie jest "leniwa".
p.s.
czy jest plik dołaczony do mego poprzedniego wywodu, moja przeglądarka nie widzi załaczników.
w tym załączniku miały byc wszytkie blędy dla 156 TS.
Dobra bubu to potestuje sobie ta sondę jutro...Napisał bubu321
Twój pliczek z błędami widać.
Dzięki za pomoc, jak potestuje sonde to wrzuce wyniki i zobaczymy jaka diagnoza będzie...
Co do tej francuskiej sondy to czekam niecerpliwie na wyniki testów, to by yratowało wielu chłopakom 200 zł na benkę do Alficzek :wink:
Pozdrawiam Alfisti
EDIT:
Koledzy naczytałem się że przepływka powinna mieć parametr przepływu powietrza 480 kg/h... tym czasem moja ma 51 kg/h, mierzone na rozgrzanym silniku przy odcięciu obrotów (na postoju)...
http://www.2shared.com/file/4114318/..._image002.html
COs chyba mocno nie tak z moją przpływką![]()
Choć nie odczuwam braku mocy w pełnym zakresie obrotów, więc już sam nie wiem...
Prosze o komentarze...
Dzięki Pozdrawiam
Panowie na poczatek, przeczytalem tylko pare pierwszych stron tematu.. jesli tu byla odpwoiedz na moje pytanie to przepraszam..
Mam silnik 2.5 V6 98' i moje FRA jest 2.6XX dokladnie nie pamietam bo sprawdzane u znajomego pare dni temu... Coz to moze oznaczac? A moze inaczej czy powinienem widziec jakis dyskomfort w pracy silnika? Dodam iz pare dni wczesniej wymienialem rozrzad i pompe wody..
w dniu 26.10.08 autor opublikował nowe definicje dla Unidiaga a wnich 5 nowych definicji dla
- Alfa156Selespeed_ME31.def
- Alfa166_20V6TB_ME21.def
- AlfaFiatLancia_24JTD_EDC15.de
- AlfaLancia_2530V6_ME21.def
- AlfaLancia_ME731_simple.def
--
--
http://rapidshare.com/files/15807300...10_08.rar.html