Przekopałem internety i do 1000 zł najlepszym wyborem chyba będzie GMS
Przekopałem internety i do 1000 zł najlepszym wyborem chyba będzie GMS
Witam na forum. Jestem szczęśliwym prawie posiadaczem alfy 159. Prawie ponieważ jeszcze jest w naprawie - zakupiona po małej stłuczce. Śledzę ten temat ponieważ w swojej alfie też mam radio cd oryginalne bez navi i zakupiłem według mnie najlepszą stację z nawigacją jaką znalazłem na allegro. Pisząc najlepszą mam oczywiście na myśli stosunek ceny do jakości wykonania, wyglądu, parametrów i funkcji. Ja zakupiłem radio GMS 6401 i do tego ramka montażowa. Koszt 1350 zł.Mam nadzieję, że będzie to ładnie wyglądało i spełniało swoje funkcje. Obawia się tylko czy uda mi się to wszystko podłączyć. Mam w związku z tym kilka pytań. W schowku swojej alfy nie mam wyjścia USB więc rozumiem, że nie mam Blue&Me? Gdybym miał to muszę je zdemontować, gdyż jak rozumiem nie jest już potrzebne. I kolejne pytanie. W opisie tego radia, które zakupiłem jest informacja, że posiada INTERFEJS SWC, możliwość podłączenia 8 funkcji z kierownicy. W rozmowie ze sprzedającym ustaliłem, że jeżeli samochód ma sterowanie z kierownicy rezystancyjne to nie trzeba kupować dodatkowo modułu sterowania. Przetłumaczcie mi to proszę z polskiego na naszeCzy to oznacza, że nie muszę kupować takiego modułu? Pozdrawiam.
Skąd braliście stałe 12V przy podłączeniu radia - jam miałem Navi i w kostce iso niestety nie ma stałego 12V ( co ciekawe 12V pojawia się po włączeniu kluczyka ) co skutkuje restartem ustawień przy każdym odpaleniu nowego radia...![]()
No to juz wiem na czym stoje. Tak mi sie wydaje, ze te GMS pomimo tego, ze to chinole to nie sa wcale glypim rozwiazaniem. Podziele sie zdjeciami jak zamontuje. Mam jeszcze dylemat jak pociagnac kabelek od mikrofonu zeby nie rozbierac calej deski rozdzielczej. Chce go zamontowac na lewym slupku. Montowal ktos w ten sposob mikrofon?
Najlepiej w lampce nad środkowym lusterkiem. Jeżeli nie masz B&M to nie wykorzystasz miejsca w tejże lampce na mikrofon, ale idealnie nadaje się do tego ta lewa czarna zaślepka gumowa. Jak tam zamontujesz mikrofon będzie on akurat skierowany we właściwą stronę. Przewód ciągniesz pod schowkiem pasażera dalej do prawego słupka i już jesteś w podsufitce pół metra od środkowej lampki. Nie trzeba do tego rozbierać deski![]()
nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, więc proszę o pomoc:
czy wymieniając oryginalne radio cd na oryginał z navi wystarczy fizycznie podmienić radia?
jeśli ma to znaczenie to w aucie jest b&m
Z tego co ja sie doczytalem w tym temacie to niestety nie. Org navi jest wieksze niz org cd. Musialbys wymienic centralna konsole na taka z otworem pod org navi. Kolego dziekuje za rade w sprawie mikrofonu
Nie potrzebujesz nowej konsoli ( tego całego plastiku gdzie jest radio, nawiewy, klima, paliwo ) Navi potrzebuje większego otworu montażowego![]()