Codzienne dojazdy do pracy, spalanie 6,3 ze średnią 51km/h: trochę ekspresówki, przejazd przez P-ń, droga podmiejska. Silnik seria. Trochę się jeszcze uczę jego charakterystyki bo wcześniej jeździłem T-Jetem![]()
Codzienne dojazdy do pracy, spalanie 6,3 ze średnią 51km/h: trochę ekspresówki, przejazd przez P-ń, droga podmiejska. Silnik seria. Trochę się jeszcze uczę jego charakterystyki bo wcześniej jeździłem T-Jetem![]()
Ostatnio edytowane przez stigzak ; 02-08-2016 o 16:09
Kolejny update z mojej strony:
2.4 JTDM 06'
- DPF off
- EGR off
Trasa:
- płynnie, zgodnie z przepisami (pi razy drzwi)
- bez klimatyzacji
- bez dużego załadunku
Zużycie paliwa: 5,3 l /100 km
Byłem zaskoczony, choć przyznam się, że starałem się unikać zbędnego przyspieszania i hamowania.
PS. Za to z klimatyzacją cały litr więcej :/ Też macie tak duże różnice przy jeździe z klimą i bez? Czy to może oznaka, że coś w układzie klimatyzacji zaczyna niedomagać?
Chyba nie mam odwagi sprawdzić jakie spalanie bez klimy wychodzi przy obecnych temperaturach. [emoji14] no chyba że w nocy.
5,3 spalanie w 2.4 wydaje się się lekko nieprawdopodobne ale skoro tak mówiszmasz może zdjecie? U mnie ciężko zejść poniżej 7 litrów chociaż mam trochę inaczej bo q tronic.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
U mnie 2.4 automat sedan, trasa 1100km, z czego ok 400km autostrady, v-max 130km/h, 3 osoby w samochodzie, jazda bardzo oszczędna bez deptania, cały czas klima, spalanie zmierzone 8l, komp pokazywał 8,7l
aaa i jak kolega wyżej
EGR - off
DPF - off
U mnie średnia to najcześciej 7.5, czasem do 8. Przy spokojnej jeździe na trasie do ok 6.8 mogę zejść. Jednak powtarzalnym wynikiem jest wspomniane 7.5, 7.8 ,jednak głównie trasa.Średnie z kilku tyś km. Miasto to już inna bajka.
DPF off, klapy off, egr off, felgi 17, sedan.
Ostatnio edytowane przez hagi ; 02-08-2016 o 17:37
właśnie mam wrażenie że coś sporo mi to pali![]()
Widzę, że zrobiliśmy bardzo podobną trasę (u mnie Jaworzno-Tribunj-Jaworzno) w podobnym okresie, przy takim samym obciążeniu, oponach, klimie i nawet średnia prędkość wyszła nam taka sama (98 km/h). U mnie średnie spalanie z całych wakacji (ok. 2300 km) wyszło 6.3, ale utrzymywana prędkość docelowa (tam gdzie się dało) to 160 km/h. O pierwszej części tej trasy pisałem tu jeszcze z Chorwacji. Trasa powrotna wyglądała podobnie.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Czytając tak te wasze komentarze stwierdzam że moje 2.4 coś dużo pali xDD Średnie spalanie z 2500km pokazuje mi 8.5l. Ostatnio miałem trasę Lublin Dębica Lublin i okoliczne wioski wyszło razem prawie 500km. Spalanie wg komputera 8.7l dystrybutor 8.7. Jechaliśmy w 4 osoby i każda miała swój bagaż,ale trzeba przyznać że była to dość dynamiczna jazda.
Ostatnio edytowane przez bobik ; 02-08-2016 o 20:27
Strasznie żałuję, ale nie. A to był mój absolutny rekord. W zeszły piątek nie było tak tragicznie z temperaturą. Nie tak dawno czyściłem MAP, a jakieś 3 tygodnie temu zmieniałem przepływomierz na nowy, myślę, że to też ma nie małe znaczenie. Olej to była pół na pół Verva i Statoil Gold (tak się chyba nazywa ten lepszy). Pamiętam jeszcze, że średnia prędkość oscylowała ok 72-74 km/h, uważam, że jak na trasę to przyzwoicie. Starałem się przede wszystkim unikać gwałtownych hamowań i przyspieszeń, hamowałem też silnikiem - noga z gazu przed tablicą, że teren zabudowany etc, unikałem przyspieszania pod górę i to wszystko.![]()