Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Nie są te same, sprawdź sobie w EPERze
    To, że wygląda coś prawie tak samo nie znaczy, że jest takie same.
    Dobra - inaczej - bo do porozumienia dojść jakoś musimy - sprzęgła nie są zamienne w sensie sprzęgło z 2.4 wkładasz do 2.0 - są identyczne pod kątem budowy praktycznie co do joty z malutkim wyjątkiem - głębokości, na jaką tarcza wchodzi w koło zamachowe. Ciężko to obrazowo wytłumaczyć, ale jak się weźmie do ręki oba sprzęgła - od 2.4 i od 2.0 - to praktycznie nie jesteś w stanie ich odróżnić. Podobnie z kołem dwumasowym.
    Oba sprzęgła robi i Luk i Sachs. Do obu wersji silnikowych. W obu przypadkach Sachs jest tańszy od Luka, w obu przypadkach różnica cenowa między tymi samymi producentami przy tych dwóch silnikach jest znikoma. Dlatego jeżeli bierzesz do porównania przy 2.0 sprzęgło Luka a przy 2.4 tańszego Sachsa - to jest to lekkie naciąganie rzeczywistości.

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Do tego o kosztach utrzymania/droższy silnik 2.4 mówiłeś o awariach i wadach konstrukcyjnych... Zachwalałeś 2.0JTDm jakie to jest super mało zawodne i każdy powinien kupować ten silnik jeśli myśli o tanim utrzymaniu diesla. Wskazałem Ci jakie są ceny za eksploatacyjne rzeczy, że nie odbiegają od poziomu 2.4, a Ty teraz nagle zaleciałeś do paliwa i kosztów OC...
    No i może przestaniesz zaśmiecać temat i trollować?
    Nie wiem co cię ugryzło - określenie silnika 2.0 JTDm jako optymalny zakup do 159? Zachwalanie tej jednostki jest zaśmiecaniem tematu "pomoc przy zakupie 159"? Pisanie o wadach 2.0 i 2.4 w tym temacie jest trollowaniem? Koszty eksploatacji liczone jako koszty paliwa, ubezpieczenia i potencjalnych napraw (które możesz z grubsza policzyć dla obu jednostek) - to też jest trollowanie???? Ja piernicze, za chwilę podanie jakiejkolwiek informacji na temat techniczny w tym wątku będzie dla Ciebie oznaczało działalność komercyjną w celu zwabienia klienta do serwisu czy Bóg wie gdzie... boszzz...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Żenada. Licytacja kto wie więcej i kto mądrzejszy...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

do usunięcia
    Ostatnio edytowane przez Nigdy ; 09-02-2013 o 02:36

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Kurczę, Panowie...

Nie wiem o co Wam chodzi ?!

Trzech gości, którzy mają ponadprzeciętne pojęcie o Alfach, jeśli chodzi o sprzedaż/tuning/mechanikę/serwis, dyskutuje rzeczowo, a Wy piszecie nabijane posty w stylu : "Dajcie spokój" ???

Dla mnie - laika, jeśli chodzi o mechanikę, to jest gratka - możliwość poczytania rzeczowej dyskusji na dany temat, zamiast przewijania kolejnych tematów przepełnionych postami "jednozdaniowców", którzy nic nie wnoszą do dyskusji poza swoim nabitym postem.

Sami się zastanówcie jakie forum wolicie: To w którym rządzą tematy a'la "AFLISTI ZAYEBISTI", czy dyskusje cinka, TOMKA_KRK, tradeluxa i im podobnych, bo ja wybieram opcję nr. 2, nawet jeżeli ktoś doszukuje się w tym podprogowej reklamy swoich usług...

Akurat trzem w/w użytkownikiem to największą reklamę robimy MY - jako forumowicze i nie ważne czy są to ludzie z grupy:

1)zadowolonych z Alfy od TOMKA
    2)zadowolonych z remapu od cinka
    3)zadowolonych z Alfy od tradelux'a

Ja nie doszukuję się w tych dysputach marketingu, bo o usługach świadczą opinie klientów,a opinii klientów każdego z osobna, na tym forum nie brakuje.

EDIT: Moim zdaniem, z tych 3-4 ostatnich stron, potencjalny kupujący dowie się więcej, niż z 200 stron przepełnionych opiniami nt. zdjęć jakiejś Alfy spod Radomia...

EDIT 2: Mam wrażenie (przeglądając tematy na forum), że są osoby, które muszą cokolwiek napisać (najczęściej nic nie wnoszącego do tematu), aby tylko napisać. Prosta zasada - nie masz nic do powiedzenia w danym temacie: NIE WYPOWIADAJ SIĘ, 90% tematów obyłoby się bez kilkudziesięciu infantylnych postów o zerowej wartości merytorycznej, które robią tylko "sztuczny tłum" i rozmywają kolejne wątki.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mar0s ; 09-02-2013 o 04:02
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał mar0s Zobacz post
    Nie wiem o co Wam chodzi ?!

Trzech gości, którzy mają ponadprzeciętne pojęcie o Alfach, jeśli chodzi o sprzedaż/tuning/mechanikę/serwis, dyskutuje rzeczowo, a Wy piszecie nabijane posty w stylu : "Dajcie spokój" ???
    to jest właśnie najśmieszniejsze, że wreszcie jest dyskusja zgodna z tematem postu..
    tak samo uważam, że nie ma lepszej informacji dla człowieka, który zamierza kupić 159, niż dyskusja na argumenty mająca miejsce przez ostatnie strony..

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Dla mnie - laika, jeśli chodzi o mechanikę, to jest gratka - możliwość poczytania rzeczowej dyskusji na dany temat,
    A co jest takiego ciekawego w dyskusji o sprzęgle które jest IDENTYCZNE w 2.4 i 2.0 ale jednak okazuje się, że jest trochę inne.

Druga rzecz jakie to ma znaczenie w samochodzie za 40/50 tys zł, które sprzęgło będzie 100 czy 200 zł droższe ?
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 09-02-2013 o 09:02
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

EDIT: Moim zdaniem, z tych 3-4 ostatnich stron, potencjalny kupujący dowie się więcej, niż z 200 stron przepełnionych opiniami nt. zdjęć jakiejś Alfy spod Radomia...
    Święte słowa.

A uwaga np. Cinka nt. "monopolu" niedorzeczna, bo bije w niego samego: Kupno Alfy - myślisz Tomek, chip - myślisz Cinek. Obaj zapracowali sobie na markę tutaj.

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    (...)Pokaż mi jakies posty o zachwalaniu aut Tradeluxa, ja do dziś nie wiedziałem, że autami handluje, a tymczasem boję się lodówkę otworzyć żeby mi 9 z Krakowa nie wyskoczyły.
    I to, że nie słyszałeś pochwał na temat tradeluxa ma o nim dobrze świadczyć? - nonsens jakiś... Jak będzie tylu zadowolonych klientów tradeluxa (czego mu życzę żeby była jasność) to z lodówki będą Ci te z Libiąża wyskakiwać

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Cytat Napisał Adolvo Zobacz post
    tak samo uważam, że nie ma lepszej informacji dla człowieka, który zamierza kupić 159, niż dyskusja na argumenty mająca miejsce przez ostatnie strony..
    Chyba coponiektorzy mylą rzetelną dyskusję z przepychanką słowną. Ja tu nie widze dyskusji tylko licytacje, 4 strony gadania o niczym, ja szczerze mowiac gdybym byl na miejscu kupujacych zadnych wniosków z tego bym nie wyciagnal. Nikt nie potrafi rzeczowo przekonac do swoich racji, a teksty typu "ja serwisuje wiecej, ale ja za to jeżdze wiecej, a ja mam wiecej doswiadczenia a ty nie" wyglądają jak rozgrywki na naszej wesolej scenie politycznej. Nikt nikomu racji nie przyzna bo jego racja jest "moja najmojsza" i prawdziwa.

Pocztake dyskusji byl interesujacy potem to przeszlo to w bezsensowne argumentacje
    Ostatnio edytowane przez Evo666 ; 09-02-2013 o 10:01

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9-2.0jtdm(mam zamiar)

Domyślnie

Tez uwazam,ze ta dyskusja z ostatnich stron bardzo pozytechna dla zamierzajacych zakup 159.Tyle informacji o slabych stronach silnika 2.0JTDm jeshche nie spotkalem,a wlasnie alfe z tym motorem poszukuje.Ten temat jest nie ciekawy dla wlascicieli 1.9,a dla posiadaczy 2.0 i 2.4 jest jak znalazl-duzo informacji o mozliwych usterkach,na co zwrocic uwage.Forum tehcniczny musi byc o technice

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Jeżeli ktoś chce, to wyciągnie z tej dyskusji wiele ciekawych informacji. Ja np. jako laik dowiedziałem się sporo i wątpię, abym był mądrzejszy, gdybym czytał posty pełne ocen samochodu po fotkach, albo: "nie kupuj niebieskiej, mi sie nie podoba"...

Oczywiście, dysputa pachnie takim "pojedynkiem", ale ja nie zabieram w niej strony, tylko wyszukuję pożyteczne dla mnie wiadomości - tyle.

Gdybym kupował Alfę, to z ostatnich 3 stron tego tematu, uzbierałbym multum ważnych szczegółów, które uchroniłyby mnie przed koniecznością zakładania kolejnego tematu, ba! Nawet jako posiadacz Alfy, który zastanawia się nad chip tuningiem swojego samochodu, odnalazłem w nim kolejny argument za - właśnie fakt, że sprzęgło w moim aucie jest takie samo jak w samochodzie, który bazowo ma 210 km.

Nie wszędzie należy szukać problemów, forum to przede wszystkim wartość merytoryczna, a niestety w wielu tematach trzeba się przegrzebywać przez setki postów nabijaczy, którzy nic nie wnosząc chcą tylko zaznaczyć swoją obecność...

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT