Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Z ciekawości zapytam, w jakim budżecie szukałeś tej 2.4 i z jakimi przebiegami?
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

do 45-50tyś przegieg miał dla mnie małe znaczenie, ważna była bezwypadkowowść i pewne pochodzenie. Roczniki jakie sprawdzałem to 2006/2007 ale to było 2 lata temu w końcu za 45tyś kupiłem 1,9 z 2006 z przebiegiem 106tyś. pewnie wszyscy powiedzą, że przepłaciłem...może tak, ale tak już mam, że zawsze oglądam ogłoszenia zaczynająć od najdroższych z danego rocznika i odrzucam od razu te poniżej "średniej cenowej" za dużo oglądałem "idealnych 159"
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta Avatar btomek
    Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Auto
    159 3.2 Q4 2009 PORSCHE-924S

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    l ale tak już mam, że zawsze oglądam ogłoszenia zaczynająć od najdroższych z danego rocznika i odrzucam od razu te poniżej "średniej cenowej" za dużo oglądałem "idealnych 159"
    Prawidłowe podejście do sprawy, ta wypowiedż powinna być podpięta na samym początku w "Porady przy zakupie"

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9-2.0jtdm(mam zamiar)

Domyślnie

Poniewaz,toczy sie dyskusja o roznicy w utrzymaniu silnikow 2.0 i 2.4 to bardzo bym prosil kolegow cinka, TOMKA_KRK, tradeluxa napisac,czy jest roznica w kosztach w razie wywalenia w tych silnikach ekologicznego dziadostwa(dpf,egr).Mozliwe,ze so przepony technicznego charakteru w tym,nowszym silniku?
    I jak to sie ma w stosunku do silnikow 1.9?
    I dobrze ze te forumowiczy,ktorych wymienilem, wogole czytaja ten temat i prowadza dyskusje-oni chiba pomocy w zakupie Alfy nie potrzebuja
    Ostatnio edytowane przez alfabereza ; 09-02-2013 o 17:11

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Panowie, skoro już ten temat na dobre się rozwinął powiedzcie co sądzicie o tej 159

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-ti-...013081264.html

widać, że cena spadła o ponad 3 tysiące, ale martwi trochę taka niska cena, z drugiej strony w swojej GT w ciągu pierwszego miesiąca od zakupu musiałem zrobić turbinę i kolektor, więc nie boję się jakoś takich rzeczy jak np. wymiana czy regeneracja kolektora - tylko pytanie duży to kosz w przypadku silnika 2,4?

P.S. spójrzcie jeszcze na Brerę - też cena niska, w ogłoszeniu nie ma napisane, aby auto było bezwypadkowe, co o nim sądzicie?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C25890563.html

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ta TI cena zdecydowanie podejrzana, popatrz na ceny tych aut zagranica chocby na mobile.de.
    Brera tez wyglada na te z gatunku "OKAZJA" 78 tys w ponad 5 letni aucie to fikcja raczej. Sprawdz czy byla sprowadzana, jak sprowadzana to na 90% ten przebieg jest krecony.
    Wymiana turbiny zalezy w jakiej wersji 2.4 200 czy 210 konnej. W 210 konnej nowa turbina Garretta kosztuje z 3-4 tys. Regeneracji nie polecam.
    wersje 2.4 200 turbo KKK sa troche tansze i podobno regenerowalne, ale wszystkie regeneracje to syf wg mnie. Po regeneracji przekladni kierowniczej powiedzialem sobie no more
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 09-02-2013 o 17:42

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Dzięki Szewi za podpowiedź, tak swoją drogą piękną masz swoją Bellę, kiedyś zgrałem sobie kilka zdjęć na kompa

też wydaje mi się, że ta cena Brery jest zbyt niska, przebieg mały, ale na allegro właśnie wskoczyła nowa, tyle, że 2.2 JTS:

http://allegro.pl/alfa-brera-i3018610273.html

wydaje się być autentyczna i świeża, nie ma zbyt wielu bajerów, ani sky view ani navi, ale są ksenony i skóra.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Na początku miało, stwierdziłeś, że mechanicznie jest dużo tańsze w serwisowaniu. Dla mnie serwisowanie (zakup rzeczy eksploatacyjnych) jest na takim samym poziomie jak 2.4. To, że odpada nam kolektor plus wytrzymalszy trochę EGR (który i tak jest trochę droższy w zakupie jak ktoś nie będzie chciał regeneracji) to o niczym nie świadczy.
    Do kosztów utrzymania 1.9 8v takiej 2.0JTDm dość daleko, chociażby po kole dwumasowym, które jest 2 razy z hakiem tańsze.
    Sprawa jest prosta - 2.4 ma na przykład chłodnicę oleju, która lubi się sama z siebie z biegiem czasu rozcieknąć (na zgrzewach). Koszt w ASO - ponad 1000 PLN. Używki nie ma co kupować - bo niestety wszystkie cierpią na tą samą przypadłość. Pasek, napędzający sprężarkę klimatyzacji, nie ma napinacza - a to oznacza, że do jego montażu musisz odkręcić (poluzować) sprężarkę klimy - a żeby to zrobić, trzeba zdjąć zderzak przedni.... Też tego za 50 PLN nikt Ci nie zrobi, ostatnia taka wymiana zajęła nam 4 godziny - napinanie paska sprężarką klimy i celowanie długimi szpilkami w gwint w podstawce nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Pomijam fakt, że miałem już "na stole operacyjnym" 2.4 JTDm w którym ni z gruchy ni z pietruchy urwał się zawór, miałem 2.4, w którym doszło do pęknięcia głowicy w bodajże 3 miejscach po przegrzaniu auta (najprawdopodobniej zacięty termostat). Miałem też przypadek z pękniętym kolektorem wydechowym. Nigdy nie było takich zjawisk w 1.9... to też rzuca trochę cienia. A samochody nie były ani z jakimiś zarąbistymi przebiegami, ani nie były składane z czterech, w silnikach nikt wcześniej nie grzebał.

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Tomek podaj mi numer zastępczy Sachs i Luka dla zestawu dla 2.0JTDm (cały zestaw z wysprzęglikiem, bo osobno można sobie wszystko złożyć, a i tak wychodzi drożej, niż komplet 2.4). Pytam poważnie, bo albo ja mam kiepskie hurtownie, albo po prostu ta jedna firma nie robi dla 2.0 jeszcze zamienników i o tym też mówię 2.4 dłużej na rynku = wysyp części (tańszych również w używanych).
    3000 951 999 to jest zestaw dla 2.0 JTDm bez wysprzęglika.
    3000 951 945 ten numer jest dla 2.4 JTDm i też nie obejmuje wysprzęglika.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    2.2 JTS:http://allegro.pl/alfa-brera-i3018610273.htmlwydaje się być autentyczna i świeża, nie ma zbyt wielu bajerów, ani sky view ani navi, ale są ksenony i skóra.
    Ja bym na Twoim miejscu bym się nią zainteresował. Wygląda naprawdę całkiem fajnie, wyposażenie takie sobie, ale jak dla mnie jest oki. Jeżeli by była krajowa (nie jest napisane chyba w ogłoszeniu, albo jestem ślepy), to tym bardziej bym się zainteresował. Jak dla mnie warto zadzwonić.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    ... na allegro właśnie wskoczyła nowa, tyle, że 2.2 JTS:

http://allegro.pl/alfa-brera-i3018610273.html

wydaje się być autentyczna i świeża, nie ma zbyt wielu bajerów, ani sky view ani navi, ale są ksenony i skóra.
    Mógł dać zdjęcia siedzeń - przy 32tkm powinny być idealne, mieszka zmiany biegów czy boczek drzwi od kierowcy też by się przydał. Ma gość na sprzedaż jeszcze Stilo Abarth, jeżeli Brera była 4-5tym autem w rodzinie, to zrozumiem przebieg, ale jeżeli to typowy handlarzyna, to brakuje 1 z przodu przebiegu (chociaż może i 2, ale to nie JTD).

PS: wygląda ciekawie, ale trzeba obejrzeć i dać do solidnego wytrzepania do ASO
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 09-02-2013 o 19:15
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)