Tak.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Czyli same spadki 16 <=> 11 nie dają wystarczającej informacji o rozlaczaniu kompresora. Sprawdzę czy coś wysłucham przy otwartej masce
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
I tak powinno chodzić. Pierwszy bieg z przerwami. Drugi włącza się tylko w kryzysowych sytuacjach, skoro chodzi to masz odpowiedź na spadki ciśnienia - wydaje się ok, bo to przez wentylator spada ciśnienie (autko sobie je zbija), a skoro w aucie nie jest zimno na "lo" to problem może być z odbiorem zimna - czyli klapami zimno ciepło. Warto wsunąć termometr w nawiew środkowy i ocenić.
Byłem tak na szybko przed pracą u mechanika od klimatyzacji. Włożył termometr i co dziwo 6 stopni wieje z kratki. Ale podczas jazdy tego nie czuć. Na wykresie też można zauważyć że na postoju kompresor rysuje sinusy 11 - 16 bar. Podczas jazdy mam 7 barów i się utrzymuje. Jak tylko się zatrzymam ciśnienie rośnie do 16 bar. Czy to też normalne?
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Tak. To jest normalne że podczas jazdy spada ale nie wiem czy czasem 7 barów to nie za mało. Skoro masz podgląd na ciśnienia to zobacz czy sprężarka jest włączona przy tych 7 barach
patrzę na tę sprężarkę ale ja tam nic nie jestem w stanie zaobserwować. Trzymam rękę przy wentylatorze i wiem kiedy 1 bieg się wyłącza/wyłącza więc jak rozumiem w tedy sprężarka powinna się wyłączyć ale patrząc na nią nic nie słyszę i nie widzę zmian. Mechanik od klimy dzisiaj rano tłumaczył że tam coś się przesuwa na elektro magnesie. Czy zatem coś się powinno dziać czy tylko powinienem słyszeć, a jeśli słyszeć to co to za dźwięk ma być coś ala upuszczanie powietrza czy raczej terkot ?
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Wejdź do auta otwórz maskę i drzwi. Kliknij Klime na off. Nadstaw uszy, kliknij on i po chwili usłyszysz takie kliknięcie pod maską tj. Elektromagnes sprzęgła klimy i ja załącza. wyłącz ja i zobacz na kompresor nie kręci się tak jakby środek rolki, potem wlacz i zobacz co zaczyna się kręcić. Niech Ci ktoś to klika w aucie najlepiej. Jak ciśnienia sprawdzasz podczas jazdy? Tam tuż obok powinno być coś takiego jak stan kompresora czy coś, ma być "włączony". Jak podczas jazdy gorzej chłodzi to zobacz czy jest na pewno "włączony" i pamiętaj że robisz wszystkie pomiary na LO bo automatyczny tryb może sobie odłączyć sprężarke
7 bar to mało. Ale jeśli na postoju kręci 16 to teoretycznie ok
- - - Updated - - -
Sorry za double post. Masz 6 stopni z nawiewu ale słabo dmucha? A może Ty masz po prostu filtr kabinowy do wymiany?
Ostatnio edytowane przez oleksy00 ; 10-05-2016 o 10:08
Przyznam się że nie zaglądałem do filtra kabinowego ale czy to ma takie znaczenie?!
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON