Jakiś czas jeździłem AR159 1.9 po chip-tuningu 180KM, ze spalaniem: miasto ok. 8L, trasa 6L.
Teraz mam 2.4 (210KM) i w mieście pali ok. 10L na trasie 7L, średnie spalanie wg kompa to 8.8L.
Jakiś czas jeździłem AR159 1.9 po chip-tuningu 180KM, ze spalaniem: miasto ok. 8L, trasa 6L.
Teraz mam 2.4 (210KM) i w mieście pali ok. 10L na trasie 7L, średnie spalanie wg kompa to 8.8L.
Kurczę... nie pali trochę za dużo moje auto w mieście?
Nie jest to tempo kapelusznika, ale do Hołka też mi daleko, więc co jest?
Mam pytanko: ile powinna palić 2.4 JTDm na biegu jałowym? To widać niestety tylko na FES'ie... sprawdzał ktoś kiedyś? Chciałbym porównać wyniki, bo może tu leży problem?
Jakby kto sprawdzał, prosiłbym o sprawdzenie spalania w warunkach WSZYSTKO WYŁĄCZONE... żeby wyniki były porównywalne.
W Passacie ojca latem w największe piekło z klimą na maxa pokazywało 1.1... na rozgrzanym silniku i wychłodzonym wnętrzu spadało do 0.7... teraz bez klimy pokazuje 0.6, a i czasem 0.5 na sekundke wrzuci.
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 07-11-2012 o 15:07
Też mam 2.4 JTDm i pali ok. 7-8 litrów w trasie, a w mieście (W-wa) w zależności od ruchu nawet 12-13,5. Także byłem zdziwiony na początku, ale spalanie sporo spada wraz ze spadkiem dynamiki jazdy - kiedy jadę w trasie na tempomacie 100 km/h, spalam ok. 6.5 l/100 km. Trzeba chyba nauczyć się z tym żyć - jeżeli chcesz cieszyć się dynamiczną jazdą fajnym samochodem, musisz spalić trochę więcej.
Ale jestem bardzo ciekaw, ile alfa powinna spalać na jałowym biegu wg FES.
Że 12 litrów w mieście za dużo? Nie, to jest normalka przy 2.4. Nie ma chyba auta, które przy 200KM i 400Nm paliło po mieście mniej niż 10l. Mi po Katowicach potrafi więcej niż 12 zjeść. Na szczęście w trasie odrabia i średnie wychodzi u mnie na poziomie 9l, co dla mnie jest dobrym wynikiem przy tych osiągach i automacie. A komputer pokazuje 10.1...
Właśnie, nie ufaj kumputerowi- zrób własny litraż i sprawdź ile Ci wyjdzie.
AR 159 3.2 JTS, w mieście przy dynamicznej jeździe lekko 16-17, w trasie przy ~130 km/h spali koło 11.
mi moja 1.9 16 V teraz pali 9.1-jazda tylko miasto i bardzo krotkie przejazdy(2 do 5 km).W zimie potrafila mi spalic nawet 12 l.Normalnie do niedawna ok.7 l tylko ze robilem wiecej dluzszych trasek,a po miescie prawie nie jezdzilem.Na trasie kiedys zszedlem do 5.5 l(Krakow-Dębica ok.130 km)
Mialem 2 alfy 159:
1. Poprzednia sedan 1.9 120 kycy palila srednio 6,9 (60 trasa 40% miasto), po modyfikacji na 157 kucy spalanie spadlo do 6,2 - zrobilem nia okolo 50 tys km.
2. Obecna SW 1.9 150 kucy qtronic pali w granicach 7,5, po modyfikacji zobaczymy bo na razie czekam na termin
Pozdrowka
Mi w 1.9 16V w trasie wychodziło 5,9l a w trybie mieszanym z bardzo krótkimi przejazdami takimi że nawet nagrzać się nie zdąży bierze 7l