pierwszy mój diesel i jestem zaskoczony wysokim spalaniem bo ok 8,6-9,2litra
jazda po wawie, ale nie w godzinach szczytu..
myślę, że poniżej 8,2 z muskaniem gazu to będzie najlepszy wynik jaki uda mi się uzyskać..
zobaczę, jak wyjdzie po trasie ale mi auta na trasie zawsze palą tyle samo co w mieści, bo >160km/h
no ale alfa 159 sportwagon 207km, to nie octavia I 1,9 90km gdzie spalanie jest 5,2 hehe..
2.0 jtdm zrobiony na 440Nm i 207km w cinsoft
ale pojawia się błąd sondy lambda, sonda wymieniona, błąd jest nadal..może coś z wiązką itp..
mam nadzieje, że po usunięciu tego błedu spalanie spadnie, bo dość wysokie...
takie samo mam w astrze III 1.8 125km pb +lpg bo lpg pali ok 9,5 - do 10l max...
Wiesz masz 200 km to na co ty liczysz te konie i Nm musisz nakarmić to będzie normalne spalanie jak na miasto i będziesz musiał się przyzwyczaić. Co do błędu. .. to że wyskakuje błąd to nie musi być wina sondy. To że wyskakuje to raczej oznacza ze działa prawidłowo. .. a przyczyną może być np zbyt bogata dawka paliwa albo powietrza.
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
no teraz jest informacja, że sonda daje bogatą mieszankę i w tym tygodniu będę z tym walczył..
moc i moment jest większa, ale mimo wszystko spalanie 9l jak na 2.0 diesla to chyba o 1,5litra za dużo.. no nic, pożyjemy zobaczymy![]()
KM I 440 Nm fizyki nie oszukać to musi się napić szczególnie w mieście gdzie dużo świateł. Zbyt bogata mieszanka paliwa albo powietrza może być spowodowana min .... słabymi świecami żarowymi, pompa paliwa,wtryskiwaczami przeplywomierzem.
Ostatnio edytowane przez roberto34wawa ; 18-09-2016 o 20:49
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Moja 2.0 JTDm w mieście bierze w okolicach 9,5l przy umiarkowanie spokojnej jeździe, dynamicznym przyspieszaniu, ale bez gazu w podłodze i szanowaniu turbo. Fakt, że z uwagi na niewielkie miasto jeżdżę głównie krótkie odcinki po około 5 km. Koła 18" na 235/45, auto bez DPF i EGR.
W trakcie wakacji wybrałem się do Chorwacji, nie mam screena z drogi "do", ale mam z całego wyjazdu i z drogi powrotnej. Zacznę od drogi powrotnej, tempomat na 130-150 km/h, 2 osoby na pokładzie i załadowany bagażnik, spalanie wg kompa 7,5l/100km, liczone przy dystruborze 7,2l/100km.
Spalanie z całej wycieczki wg kompa 7,5l/100km, liczone przy dystrybutorze 7,3l/100km. Co ciekawe, jak jechałem do Chorwacji, to po wjechaniu na autostradę przed Wrocławiem i ustawieniu tempomatu na 150km/h spalanie rosło, aż do około 8,5l, po czym w Czechach zaczęło spadać i w samej już Chorwacji spadło do 7,0l.
![]()
no i ja mam bardzo podobne wartości u siebie, zarówno w jeździe miejskiej jak i wakacyjnej. I uważam, że ze względu na moc i ciężar auta takie wartości są ok. Dziwi mnie zatem bardzo, jak ktoś pisze że mu 5,3 litra pali. Jakim cudem się pytam![]()
no zobaczymy co tam wyjdzie jak dzisiaj wstawię alfę do mechanika, który sam jeździ 159 i pracuje w ASO grupy Fiata..
hmm czyli takie spalanie wydaję się być normalne dla naszych 159, no fakt koła też mam 18" na 235/45 więc opory toczenia są duże, sprawdzę jeszcze ciśnienie w gumach, może tutaj urwę trochę hehe
owszem moc i moment jest, ale tego się nie odczuwa za bardzo jezdząc po miescie
też mnie dziwią wpisy że Insignie palą po 6,5 litra z takim motorem, a to też ciężka buda jak 159..