To chyba nie znales tej strony http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx?id_language=9
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
To chyba nie znales tej strony http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx?id_language=9
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
8,5 mieszany (średnie)
6,5 do 16 trasa (zależy czy jadę 80km/h czy 120km/h czy 200km/h)
moje cacko 7,5.ponizej 7 niezejdzie w trybie mieszanym.a na trasie zalezy od ciezkosci nogi![]()
Przejechałem moja Alfą od zakupu już ponad 2000km, jakieś równe 2000 km temu skasowałem TRIP A tak sprawdzam spalanie. W tym przebiegu to 60% trasy i 40% miasto. Wychodzi według kompa średnio 7,4l/100km. Nie umiem jeździć z 6 biegiem, w jakim zakresie prędkości go używać? Na tempomacie ustawione 140 km/h autostrada, 6 bieg i komp pokazuje chwilowe spalanie rzędu 10l/100km...
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
W każdych warunkach takie spalanie (nachylenie drogi, wiatr)? 6 bieg wrzucam od ok. 100km/h. Obecnie średnie spalanie w okolicach 6,7.
Aktualne średnie 9.3lchociaż ostatnio była znowu trasa Lublin Dębica Lublin jakieś 500km (4 osoby dość dużej postury i bagażu pod sam dach) spalanie wyszło 8.3l. Pod koniec tygodnia jadę do Zakopanego i sam jestem ciekaw ile wyjdzie
![]()
No wahało się miedzy 8,5 a 11,5l chwilami po górkę, coś nie za dużo pali? 6 bieg przy 100km/h mówisz, dawno nie miałem diesla. Kiedyś miałem Stilo JTD 115KM i też na początku nie umiałem jeździć ekonomicznie![]()
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
Mam to samo... mam swoją 159 od kwietnia
Obecnie średnie spalanie mam na poziomie 7,5
Różnie w trasie i w mieście... ale dość ciężko mi zejść poniżej![]()
Miałem Maree 2.4 JTD i w trasie miałem spalanie na poziomie 6,5
Alfę mam od dwóch tygodni: 1,9 8V 115 hp na kołach 18 225/40 - paliwo verva.
Przy dojazdach do pracy 25 km w jedną stronę - średnio 6,7 litra.
Na trasach około 100 km - średnio 5,6 litra.
Powyższe wyniki z komputera i pokrywają się z tym co pokazuje wskazówka. Trasy (krajówki) raczej mało płynne - sporo tirów, które trzeba wyprzedzić i wiosek gdzie trzeba zwolnić. Efekt ciężkiej nogi redukowany przez dziecko na tylnej kanapie.
Dłuższych tras jeszcze nie robiłem, ale na ekspresówkach wydaje mi się, że możliwe będzie zejście w granice 5 litrów.