Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Każdy kto kupuje auto musi sobie uświadomić, że okazji nie ma. Jak się pojawią to na bardzo krótko i zaraz przechwyci je jakiś handlarz. Kupując 6 letniego diesla nie spodziewajcie się że auto będzie miało najechane 60 tys. km. Minimum to 100 tys a średnio bliżej 200 000. Owszem trafi się auto z mniejszym przebiegiem ale od razu cena w górę. Za auto z niskim(potiwerdzonym) przebiegiem trzeba zapłacić więcej. Żadne okazje typu "od dziadka lekarza" albo drugie auto w rodzinie itp. Niestety zalewa nas fala 159 z zagranicy z cofniętym licznikiem i nie potwierdzoną przeszłością powypadkową. Dla kupujących ok bo ceny będą spadać a dla sprzedających żal, że taki dobre auto trzeba oddać za grosze ;(

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Btw Tomku gdzie jest wiecej miejsca z tylu: W 159 czy w Delcie ? w rezerwie mam jeszcze kromke ale chyba jeszcze nie jestem taki stary
    Ja co prawda nie Tomek, ale zdecydowanie w Delcie - sprawdzone osobiście.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

info dla chcacych kupic. Bylem ogladac autko, ciechanow 2.0 jtdm polski salon 70k przebiegu bezwypadkowy itp itd, cud malina. cena raczej normalna 47k rok 2009. o vin prosilem na forum ale nie zostal sprawdzony. Samochod mial walony tyl co sprzedawca ukrywa. Przytarty zderzak jako jedyna wada, przez tel nie ma o nim mowy. Ogolnie auto podrapane szczotka, duzo rys. Mechanicznie nie wiem jak ale auto watpliwe, stoi na allegro.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Czy ktoś z forumowiczów jest z Białegostoku i za przysłowiowe piwo sprawdziłby przy okazji co to za cudo:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C28010240.html

"Samochód kupiony w salonie Alfa Romeo w Warszawie. Serwisowany w ASO Konrys w Białymstoku. Przebieg potwierdzony ks. serwisową Ostani przegląd wykonano 28,09,2012. przy przebiegu 57125 km. Pełen komplet dokumentów i kluczyków. Wnętrze samochodu jak i nadwozie bardzo dobrze utrzymane. Bogate wyposażenie łącznie z nawigacją. Możliwość weryfikacji w.w. informacji w bazie danych naszego serwisu jak i na stacji djagnostycznej.
    Zapraszam."

Jak to ASO sprzedaje to historia mogła zostać stworzona od nowa więc VIN chyba niewiele da ZAR93900007220843

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    kup TBi
    posuniesz jak ptak
    Za 40? (30k + dozbierane 10). Ciężko będzie...
    Moim zdaniem czy się wyda 30, czy 40, czy 50 - jak auto będzie owocem współpracy dzielnego blacharza z jeszcze dzielniejszym mechanikiem - to będzie tak czy inaczej dramat. Za 30 można kupić sensowną 159 - 16 zaworową, z niegłupim wyposażeniem, po dużym przeglądzie serwisowym - a to, czy będzie miała 120 czy 170 tysięcy przebiegu - większego znaczenia nie ma. Powinna być SPRAWNA i nie rzeźbiona przez jakiegoś cymbała...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-2...C27956174.html co Panowie sadzicie o tej 159-tce? I jeszcze jedno pytanie. Jaki byłby pełny koszt (wszystko) sprowadzenia sensownej 159 (sedan) z silnikiem 2.2jts ,bo w Polsce sztuk do kupna jak na lekarstwo.

wandam
    Gość

Domyślnie dopisuje do tego tematu

Byłem dziś oglądać i chcę kupić AR 159 1.9 120 KM lub 150 KM 2008r. Wsiadłem do auta ale:
    Na co zwracać uwagę przy kupnie takiego samochodu używanego w komisie?
    Jak sprawdzić czy są sprawne poduszki pow. i czy są?
    Kontrolki, które powinny świecić a które zgasnąć po włożeniu kluczyka?
    Kontrolki które powinny zgasnąć po zapaleniu silnika?
    Gdzie jest przycisk kontroli trakcji?
    Jak sprawdzić czy są czujniki parkowania?
    Gdzie się składa lusterka?
    Co jest wyświetlane na komputerze gdy jest wszystko OK? Przed i po zapaleniu silnika.
    Czy na wyświetlaczu mogą być informacje o usterkach, czy tylko kontrolki?

Auto ma jeździć głównie w mieście, trasy mało. To ma być auto rodzinne.
    Podoba mi się, ale, zawsze są jakieś ale. Czy cena 30 tyś, za 2008 jest normalna?
    Ostatnio edytowane przez wandam ; 28-02-2013 o 17:48

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał wandam Zobacz post
    Byłem dziś oglądać i chcę kupić AR 159 1.9 120 KM lub 150 KM 2008r. Wsiadłem do auta ale:
    Na co zwracać uwagę przy kupnie takiego samochodu używanego w komisie?
    jak przeczytasz 277 stron tego wątku to będziesz wiedział wszystko
    na co zwrócić uwagę przy zakupie? - np. na to: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1030391

wandam
    Gość

Domyślnie

garret, może pomógł byś mi kupic takie auto? Postaram się właściwie Ci się odwdzięczyć. mieszkam w Krakowie i szukam w okolicy do 70 km.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał wandam Zobacz post
    Gdzie jest przycisk kontroli trakcji?
    Jak sprawdzić czy są czujniki parkowania?
    Gdzie się składa lusterka?
    Co jest wyświetlane na komputerze gdy jest wszystko OK? Przed i po zapaleniu silnika.
    Czy na wyświetlaczu mogą być informacje o usterkach, czy tylko kontrolki?
    Ściągnij sobie instrukcję do AR 159 i poczytaj – dużo się rozjaśni.
    http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
    http://aftersales.fiat.com/elum/Mode...part_number=#1

Przycisk kontroli trakcji jest obok włącznika awaryjnych. Gdy brak kontroli trakcji to przycisk jest, ale brak na nim napisów. 95% aut ma kontrolę trakcji. Było ona niedostępna tylko w najprostszych wersjach Impression (nie we wszystkich, tylko w pewnej części wersji Impression na niektóre rynki i tylko na początku produkcji).

Tutaj masz link do tematu o składanych lusterkach: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._lusterek.html . Jest tam wskazane gdzie jest przycisk.

Czujniki parkowania są wtedy kiedy je widać na zderzaku (na zdjęciach czasem potrafią się zlewać).

NA wyświetlaczu mogą być usterki, ale może ich też tam nie być (tzn. nie o wszystkich usterkach są informacje na wyświetlaczu).

Przy kwocie 30 tys nie nastawiałbym się tak mocno na świeży rocznik. Nie ma zasadniczej różnicy w wypadku 1.9 JTDm.