Strona 28 z 126 PierwszyPierwszy ... 18192021222324252627282930313233343536373878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

gold1 co dokładnie zrobiłeś z tym elektrozaworem wariatora?
    -użyłeś zestawu naprawczego (30zł)
    -odłączyłeś wtyczkę od elektrozaworu?
    -robiłeś coś ze sprężynką?

ps gold1, nie jestem mechanikiem i nie ironizuje sobie z Twojej odpowiedzi, dużo uczę się po prostu z odpowiedzi kolegów takich jak np bubu, który ma sporą wiedzę.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

gold1
    Gość

Domyślnie

mowilem ze nie jestem mechanikiem
    Ostatnio edytowane przez gold1 ; 12-06-2011 o 02:19

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

gold1 może mieć rację
    przegrzebałem forum to i sąsiednie i coś w tym musi być

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to jaki problem.
    Niech ci, którym faluje, wyłączą zawór i powinna być jakaś różnica.
    Nie ważna jaka, ale ma być, jeśli ten zawór ma wpływ na falowanie na wolnych obrotach.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

haha ... ucz sie szybciej ! i podlacz sobie kompa.
    mowilem ze nie jestem mechanikiem le w porownaniu do ciebie chyba nim bede!
    nie ma co komentować Twojej odpowiedzi, zadałem Ci proste pytania a Ty od razu wprowadzasz agresje i mnie obrażasz

skoro taki ekspert jesteś na jakiego h... siedzisz tu, napraw najpierw swoj i doradzaj innym.
    tak zrobię, jeśli uda mi się naprawić problem, na pewno podzielę się tą informacją z innymi, po to jest to forum, a Ty raczej nie jesteś od ustalania kto może siedzieć na forum i Twoje wypowiedzi do mojej osoby mówią o Tobie już wiele, weź może coś na uspokojenie zamiast przeklinać na tym forum

i nie porownuj siebie do bubu bo twoja wypowiedz to zal

"sprezynka" - hahaha
    "odłączenie wtyczki" - tak odlacz sobie wtyczke , polecam
    "zestaw naprawczy" - tak jestes genialny !!!!
    w żadnym poście nie porównałem siebie do bubu a jedynie napisałem że uczę się od bubu, czy to dla Ciebie to samo?

Bardzo się ekscytujesz kolego swoimi odpowiedziami, może zmień swoje nastawienie, bo nie napisałem do Ciebie nic nie miłego, a Ty wprowadzasz niepotrzebnie niemiłą atmosferę bardzo się tym podniecając.

Pozdrawiam
    spalanie 7.8l/100km

gold1
    Gość

Domyślnie

zle sie zrozumielismy :/
    Ostatnio edytowane przez gold1 ; 12-06-2011 o 02:21

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

OK, ale ja proponuję takie zasady:
    - albo od początku do końca dzielimy się swoją wiedzą i piszemy, co dokładnie należy zrobić, aby zlikwidować problem,
    - albo nic nie piszemy i zostawiamy tajemnicę dla siebie.

Przekazywanie połowicznych wiadomości zawsze powoduje różne uwagi i jest niewiarygodne.
    Nie sądzisz chyba, że ludzie uwierzą w to, że kupiony na allegro używany elektrozawór za 70 zł rozwiąże problem falowania.
    Pamiętaj, że na tym forum, oprócz nowicjuszy, są też fachowcy, którzy mają często większą wiedzę, niż niejeden mechanik z ASO.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jestem zdania jak kolega wyzej.Ostatnio przy wymianie wariatora i rozrzadu czyscilem elektrozawor dokladnie ale falowanie zostalo.Jesli mozesz to napisz w jaki sposob stwierdzic jego usterke?
    dokladnie sie nie przylozylem do sprawdzenia bo jeszcze polaczenie kablowe czy przekaznik itp ale jesli juz napisales o tym to podziel sie praktyczna wiedza jak to ugryzc.Kazdy w tym temacie wiele juz zglebil a moze rozwiazanie jest banalne i zupelnie nie oczekiwane.Miales kilka przypadkow rozwiazanych praktycznie a to juz duzo

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał gold1 Zobacz post
    po pierwsze to kolego źle rozumujesz bo to nie do ciebie agresja, o ile jakś wyczuwasz ...
    no to kolego mnie też źle zrozumiałeś bo moje pytania nie były żartem w Twoją stronę i poważnie chciałem wiedzieć co robiłeś z elektrozaworem ponieważ podałeś tylko połowiczną odpowiedź każąc się domyślać. O ASO w Słupsku już pisałem co oni tam wyczyniają w serwisie i osobiście przestrzegam przed wizytami tam.

U mnie praktycznie falowań prawie się pozbyłem, pozostają jeszcze przy dojeżdżaniu do świateł jak wrzuce na luz, to bujnie wskazówka raz-dwa razy od 500-1300 i się stabilizuje. Jak auto stoi na jałowych tak się nie dzieje. Jak jadę to również tak się nie dzieje, po prostu zabuja tylko w momencie wrzucenia na luz max dwa razy i się uspokaja.
    spalanie 7.8l/100km

gold1
    Gość

Domyślnie

NIE dogodze wam odpowiedzią... jaką tajemnice robię ??? >> połowiczne i nie połowiczne rozwiązania jak napisaliście wyżej...

jak mam wam napisać wymiane ???? bierzesz srubokret i wykrecasz wkrecasz nowy ! sprawdzasz czy jest ok i tyle co tu sie rozpisywać i rozkminiac nad kawałkiem zlomu.... ? a to czy dacie 70 zł za używany nie świadczy ze będzie gorszy od tego co macie obecnie, w końcu większość części do AR na np. allegro pochodzi z anglików często o dużo mniejszych przebiegach, a kroją je w PL bo jakiś mulisty angol się nie zmieścił w bramę i nie chciało mu się go klepać... a ze w UK można kupić 156 na części za ok 200Ł wiec.... wiec, nie oszukujmy się ) alfy to w Polsce dość egzotyczne auta jeżeli chodzi o zamienniki porównując ją do VW który już stal w PL się narodowym zwyczajem a części można znaleźć na każdym niemal drzewie, a jak nie widać trzeba poskrobać w korze, to do alfety rzadko można coś dostać, większość AR na ulicach urodziła się poza PL.

żeby było to... jasne ja nie twierdze że to na 100% jest ten elektrozawór tylko ze do tej pory po objawach jakie wymienia większość i jakimi ja się spotkałem sprawę rozwiązała jego wymiana (nie były to nowe części)

TERAZ do motofana... też tak miałem ale to sie działo gdy bylo zimno (zimniej)... w upałach ost. lata na trasie np ze sł. do gd. i reversie to po zjechaniu na gdyńskie korki i postojach w nich auto wskakiwało na 100 st.C później się schładzało i przy redukcji - czasami starczyło wcisnąć sprzęgło przy dohamowaniu i już falowanie stawało się czasami gaśnięciem silnika. ale jak piszesz ze u ciebie teraz tylko drży to powiedział bym ze nic się nie zmieniło bo tyle ze niema jak wyjść szydło z worka w tych temp. bo tez tak miałem. a co zrobiłem z el. zaworem - po prostu przypadkiem się dowiedziałem zaryzykowałem przy okazji wyjazdu kupiłem, rzuciłem w garażu.. do wymiany zmobilizowałem sie gdy cudem uniknąłem wylotu z zakrętu bo auto zgasło przy redukcji przy ok 120km/h. wtedy się ostro wk... i wymieniłem... (śrubokręt, obcęgi, troszkę gimnastyki, bluzgów, krwi i się udało)

Powiem wam -- jak sie czegoś nie da zrobić to trzeba nauczyć się z tym żyć! - nie zapominajmy, że 156 zrobiło furorę na 1 swojej wystawie i była hitem roku ale też już po kilku km na testach się rozkraczyła. )) wiec może falowanie to po prostu uroki tego modelu
    Ostatnio edytowane przez gold1 ; 12-06-2011 o 02:22