Strona 28 z 63 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 625

Temat: Wszytkie informacje odnośnie termostatów silników JTD , TS i V !!!

kfz
    Gość

Domyślnie

jak podepniesz to bedziesz wiedzial, jaka temperature widzi ECU.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

eee pomylilem watki
    Ostatnio edytowane przez Szef ; 18-03-2012 o 21:10
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

jestem akurat w temacie wymiany termostatu i przeczytalem chyba wszystkie watki jego dotyczące z tego forum i z innych, zainteresował mnie szczególne "konflikt" pomiedzy mackiem 156 a atx156 chyba z forum alfa-lancia. przeczytałem go w całości i tam maciek156 (szacun dla niego za ogromna wiedze) twierdził stanowczo że kazdy definitywnie producent wybija na termostacie temperature początku otwarcia a nie otwarcia całkowitego i nie nadają się one do naszych jtdeków i twierdzil tak dopóki w jego dieslu nie przyszło mu wymieniać termostatu. maciek kupił w aso termostat Behr na którycm wybito 88st, i od tego momentu zaczął twierdzić że akurat w tym przypadku wybili temp otwarcia całkowitego. to gdzie tu prawda macku?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Coś słabo czytałeś ten temat....
    Cytat Napisał Maciek156
    ....P.S. Mogę wam zamieścić zdjęcie oryginalnego (niby mitycznego) termostatu do M-jeta który zdemontowałem - ma dokładnie takie nr jakie podawałem. A i liczba umieszczona na korpusie termostatu to TEMPERATURA PRACY TERMOSTATU ( z tolerancją +-2st), a nie temperatura otwarcia.
    Temperatura wybita na termostatach f-my Vernet oznacza temperaturę otwarcia (to wg. katalogu 88C w przypadku Verneta dla silników JTD) termostatu. Na kupionym przeze mnie termostacie firmy BEHR wybita jest temperatura pracy termostatu (to co innego niż temperatura otwarcia) Nr katalogowy BEHRa którego kupiłem był różny od numeru który miał oryginalnie zamontowany w moim aucie termostat - wynika to ze zmiany konstrukcji w I 2006roku.
    Oryginalnie fabrycznie miałem założony termostat Behra o nr 55189843 z czujnikiem temperatury francuskiej firmy DAV, a obecnie do silnika 1,9 16v oferowany jest również termostat firmy Behr ale o nr 55202883 z czujnikiem temperatury firmy Vernet.
    A to moja wypowiedź po wymianie:
    Cytat Napisał Maciek156
    Coś słabo u was z refleksem....
    Nie wiem co w tym dziwnego, że wymieniłem termostat - zawsze wymieniam uszkodzoną dzęść w swoim samochodzie, więc skoro się rozszczelnił.... Co do temperatury to na wskaźniku wskazówka (przy jeździe miejskiej) przekracza kreskę z 90C (w trasie jest na równo czasami minimalnie przed9 0C) - to z kolei jeśliby wierzyć wskaźnikowi kabinowemu nie byłoby prawidłowe. Ale wskaźnik jak to wskaźnik - dużo przekłamuje, bo I bieg wentylatora załącza się jak jest na nim prawie 110C, a tymczasem jest to temperatura 92C. Silnik przy normalnej pracy utrzymuje temperaturę ok 86C. To dane z egzaminera - termostat wymieniałem sam ale potem miałem przegląd - auto było podpinane pod egzaminer i serwisant mi to sprawdził. Takie wskazania nie powinny nikogo dziwić, bo termostat i czujnik są nowe - mało tego termostat nie jest taki jaki miałem założony, bo nawet w ASO dostępne są już tylko zamienniki termostatów do AR156 firmy BEHR (Jasiu79 sprawdź sobie nr termostatu który powinieneś mieć wg. epera z nr termostatu który ściągną ci z Bielska - inny numer to na 100% inna charakterystyka pracy lub budowa - takie informacje uzyskałem od sprzedawcy).
    Oryginalnie fabrycznie miałem założony termostat Behra o nr 55189843 z czujnikiem temperatury francuskiej firmy DAV - to Atx156 jest ten niby mityczny termostat (mam go jeszcze więc jak kogoś to interesuje to mogę zrobic zdjęcie, ale wg mnie to jest bicie piany)
    Zaminnik który mam obecnie założony to również termostat firmy Behr ale o nr 55202883 z czujnikiem temperatury firmy Vernet (taki był zamontowany w tym termostacie) - koszt tego termostatu to 398,66zł
    Myśle że kosmiczne wartosci temperatur które pokazuje teraz wskaźnik kabinowy to kwestia innego czujnika. Dodatkowo ja mam u siebie taki kocyk:

ale on bardziej wygłusza niż ociepla
    I coś na podsumowanie:
    Cytat Napisał Maciek156
    Ja diagnozuję swoje auto na podstawie odczytów z egzaminera - są prawidłowe to znaczy że auto jest sprawne. Jesli ty (dysponując rzekomo mozliwoscią podpięcia komputera diagnostycznego) robisz to na podstawie wskaźnika kabinowego to jest to co najmniej nieprofesjonalne. Ja gdybym opierał się na wskazaniu tego wskaźnika to przy wyłączonej klimatyzacji miałbym na wskaźniku 110C (przy tej temperaturze na wskaźniku załącza się wiatrak) - to jest normalne? Cóz ale mam inny termostat z innym czujnikiem.
    Moje stanowisko nie uległo zmianie:
    -Fabrycznie montowane w AR156 termostaty miały następujące charakterystyki

i utrzymywały temperaturę pracy silnika rzędu 83-86C
    -Obecnie oferowane przez ASO termostaty firmy Behr do JTD mają wyższą temperaturę otwarcia i utrzymują temperaturę pracy silnika w granicach 88C
    -Wskaźnik kabinowy nie jest żadnym narzędziem diagnostycznym, jego wskazania należy traktować orientacyjnie, bo może przekłamywać nawet kilkanascie stopni
    -Czujniki temperatury wkręcone w termostat w miarę użytkowania tracą kontakt elektryczny i zmienia się ich charakterystyka pracy
    -Tylko podpięcie komputera diagnostycznego może potwierdzić usterkę termostatu
    -Liczba 88 na korpusie termostatu nie oznacza jego temperatury otwarcia tylko temperaturę pracy
    -I dalej twierdzę, że termostaty firmy Vernet (a może ich czujniki temperatury) nie nadają się do JTD, bo mają (wg katalogów) temperaturę otwarcia 88C co przy kiepskiej jakości w niektórych przypadkach daje rzeczywista temperaturę otwarcia 90C i może prowadzić do przegrzewania silnika - potwierdza to wiele postów użytkowników którzy takowe założyli.
    i coś o zmianie numerów:
    Cytat Napisał bastardJTD
    zmiana na nowy termostat została wprowadzona nie w 2008 a w 01 2006 i została opisana jako modyfikacja D10802
    Symbol modyfikacji 10802
    Nazwa NOWY CS TERMOSTAT
    Aktywacja DAT 01-2006
    Podgrupa 10402/92

- jeśli znalazł się opis jako modyfikacja to nie bez powodu zmiana byla robiona i jakies failury musialy byc na wczesniejszej wersji termostatu , bo gdyby to byl zwykly kros numerow to nie bylo by opisu modyfikacji przy nim

problem w tym że muszę się jakoś dokopać do tych info
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 02-04-2012 o 12:53
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Grzesiek Sz-n
    Gość

Domyślnie

Witam Podłącze się pod temat. Od niedawna jestem posiadaczem 156 2.5 v6 i mam pytanie. Poprzedni właściciel wsadził zły czujnik podający temperaturę do ecu i uciął wtyczkę. Moje pytanie brzmi mógłby ktoś podpowiedzieć jak w kolejności idą kolory kabelków do tej wtyczki (kostka trzy piny)u góry równolegle są dwa piny i jeden na dole po środku. Za odpowiedz będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mbronowicki
    Mieszka w
    Udanin
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9 JTD 16v 2003r

Domyślnie

Witam,

wydaje mi sie ze moj termostat tez jest do wymiany. U mnie podczas jazdy (jakies 25 km bez szalenstw) wskazowka wisi pomiedzy 50 a i perwsza kreska, dodatkowo odrazu po odpalenie auta w zbiorniku plyny chlodniczego widac jak gora przelewa sie plyn (wydje mi sie ze niepowinien odrazu po odpaleniu auta).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zawsze się przelewa...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Udanin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Zawsze się przelewa...
    Czyli to ze przelewa sie plyn odrazu nie musi oznaczac uszkodzonego termostatu? Ale mimo wszytko temperatura jest zbyt niska

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał mbronowicki Zobacz post
    Czyli to ze przelewa sie plyn odrazu nie musi oznaczac uszkodzonego termostatu? Ale mimo wszytko temperatura jest zbyt niska
    W jtd to norma Podepnij fesa jak nie chcesz wywalac kasy i dobrze zdiagnozowac termostat.

Mieszka w
    Udanin
    Auto

Domyślnie

dzieki za podpowiedz, jestem nowy na forum i dopiero od kilku dni posiadam alfe, ktora jest moim pierwszym dieslem wczesniej tylko benzyna+LPG