Strona 28 z 62 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 614

Temat: Alfa Romeo 159 TBi

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Trafiłeś chyba na jakiś zmęczony model,chyba że pochodzacy z USA ( tam te silniki mialy 180km).W skrócie: 2.0 TFSI mają po 15-20km gratisu i dobre 30-40Nm.Reakcja na gaz w autach z tymi silnikami jest naprawdę dobra.TU nie chodzi o ilość momentu przy danych obrotach,tylko o reakcję turbospręzarki i samej długości dolotu.Mało tego,zakres obrotów jest o min 1000 obr większy,co jest małą przepaścią.Przełożenia biegów również są bardzo fajnie zestrojone.W TBI jedynka i dwójka sa mega króciutkie,tak jak w dieslach.
    Jeździłem Golfem sprowadanym z Niemiec i nie twierdzę, że był słaby. Faktycznie kręcił się wyżej niż TBI (ale 1000 obrotów to lekka przesada) i miał dłuższe przełożenia. Dawało to lekką przewagę na mieście ale na trasie wydawał się mniej elastyczny niż QV. W Giulietcie bardziej czuć było moment obrotowy. GTI ma faktycznie głośniejszy wydech ale to topowy Golf, QV to raczej samochód klasy GT niż ostry hotchatch, więc nic dziwnego że chcieli ją maksymalnie wyciszyć żeby wygodnie leciało się w długiej trasie.
    Dalej twierdzę, że TBI to chyba jeden z niewielu siników podobnej mocy na rynku, który może konkurować z TFSI. Nie twierdzę ze jest lepszy ale na pewno porównywalny. Gdyby tak nie było GTI VI nie miało by gorszych czasów na torze niż QV (w teście AUTO Motor i Sport).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Jeździłem Golfem sprowadanym z Niemiec i nie twierdzę, że był słaby. Faktycznie kręcił się wyżej niż TBI (ale 1000 obrotów to lekka przesada) i miał dłuższe przełożenia. Dawało to lekką przewagę na mieście ale na trasie wydawał się mniej elastyczny niż QV. W Giulietcie bardziej czuć było moment obrotowy. GTI ma faktycznie głośniejszy wydech ale to topowy Golf, QV to raczej samochód klasy GT niż ostry hotchatch, więc nic dziwnego że chcieli ją maksymalnie wyciszyć żeby wygodnie leciało się w długiej trasie.
    Dalej twierdzę, że TBI to chyba jeden z niewielu siników podobnej mocy na rynku, który może konkurować z TFSI. Nie twierdzę ze jest lepszy ale na pewno porównywalny. Gdyby tak nie było GTI VI nie miało by gorszych czasów na torze niż QV (w teście AUTO Motor i Sport).
    Mała uwaga: topowy Golf to "R"

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Baax
    Gość

Domyślnie

Może nie koniecznie w odpowiednim temacie ale lepszego nie znalazłem. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie jest realne spalanie alfy 159, chodzi mi konkretnie o silniki benzynowe - TBi i 2.2 JTS. Chcę kupić, taką alfę i chciałbym wiedzie czy te 15 km robi różnicę w dynamice i w spalaniu jeśli tak to jaka jest ta różnica. Chciałbym poznać wasze doświadczenia co do spalania, dynamiki tych silników. Wiem, że pewnie TBi lepiej ciągnie, ale nie mogę się zdecydować, który silnik wybrać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lord8
    Auto
    Giulia Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Baax Zobacz post
    Może nie koniecznie w odpowiednim temacie ale lepszego nie znalazłem. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie jest realne spalanie alfy 159, chodzi mi konkretnie o silniki benzynowe - TBi i 2.2 JTS. Chcę kupić, taką alfę i chciałbym wiedzie czy te 15 km robi różnicę w dynamice i w spalaniu jeśli tak to jaka jest ta różnica. Chciałbym poznać wasze doświadczenia co do spalania, dynamiki tych silników. Wiem, że pewnie TBi lepiej ciągnie, ale nie mogę się zdecydować, który silnik wybrać.
    Kolego Baax, napisze Ci ile pali moja Bella 2.2 Jts na 19"
    1) cykl miejski to 11,5l-12,0l
    2)trasa 7,5l-8,5l
    3) mieszany 9,5l-10,5
    to są realne spalania 2.2 JTS

Właśnie tak myślałem na zamianą JTSA na TBI ale po spostrzeżeniach kolegów to sie grubo zastanowie.
    Ostatnio edytowane przez lord8 ; 06-06-2013 o 14:29

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

TBI jest technologicznie nowszym silnikiem...no i turbina robi swoje. Ja bym wybierał TBI jeśli masz wystarczająco pieniędzy. Wiadomo JTS będzie tańszy w zakupie od TBI
    Born to be wild.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Baax Zobacz post

Jeżeli chodzi o dynamikę, to te silniki dzieli przepaść.
    Spalanie bardzo podobne.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

http://vtech.pl/k/chiptuning-tuning-...7kW-200KM.html

To tylko tabelka, czy coś ruszyło z tematem? 250hp i 400nm, już swoje by robiło.
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Nie pamietam dokladnie wynikow ale pamietam ze cinek robil juz chyba brere z tbi - trza by na jego stronce pogrzebac czy sa jakies wykresy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Rewil Zobacz post
    http://vtech.pl/k/chiptuning-tuning-...7kW-200KM.html

To tylko tabelka, czy coś ruszyło z tematem? 250hp i 400nm, już swoje by robiło.
    Już 235 koni po zastosowaniu softu z QV daje bardzo fajne efekty.

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 3voQ
    Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

z ciekawosci zapytam, dlaczego:
    Prędkość maksymalna: 235 kmh 240 kmh (+5)
    prezentuje sie tak marnie, takie krotkie przelozenia?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia