Kompresję można sprawdzić, to nie jest wysoki koszt.
Kompresję można sprawdzić, to nie jest wysoki koszt.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Kolektor wymieniony koszt kolektora to 720 zł oczywiście nowy bo regenerowanych już nie mieli. Jeśli ktoś by potrzebował namiarów na firmę to pisać.
Witam
Trochę odkopie temat klapek wirowych. Miałem nadzieje że troche to lepiej będzie wyglądało w moim przypadku. Mam wywalony na stół kolektor ssący i wygląda mniej więcej tak:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jest cały zasyfiony, klapki wyglądają tak jak by miały luzy, szczególnie dwie ostatnie licząc od lewej strony. Ruszają się i nie są zapieczone. Widać ewidentnie jakieś nieszczelności w górnej części przy plastikowej zaślepce mechanizmu ruszania klapkami.
Problem w moim aucie wygląda tak, że po postoju ok 8 godzinnym z rana puszcza białego bąka. I większość osób proponowała zrzucenie kolektora i sprawdzenie jego stanu. Auto mam unieruchomione i liczę na pomoc co robićdo kogo oddać kolektor (jeśli tak to jakieś namiary w okolicach lublina, czy wysyłać do tomka krk) czy może próbować robić coś samemu.
Z góry dzięki za pomoc
samemu. Bierzesz zwykłe kleszcze ( " kombinerki ? " ) chwytasz za klapkę i ją wyłamujesz. Na zdjęciau "wp 0000007 " widać taką czarną listwę przykreconą chyba na 8 śrub. Odkręcasz ją i bedzesz widział mechanizm ( listę zazębiającą i zębniki z osiek klap ) Listwę wyciągasz a następnie ośki. Czyścisz wszystko bardzo dokładnie i odtłuszczasz ponieważ teraz bierzesz kątówkę i obcinasz ośki na długość około 1 cm. Po prostu tak żeby weszły w swoje miejsce ale żeby ośka nie wystawała do kanału. Bierzesz klej do szyb i umieszczasz wszystkie na kleju do szyb i zakładasz tą czarną listwę. ( nie wkładająć listy zazębiającej - albo możesz ją włożyć ale musiałbyś sciągnąc tą plastikowa tuleję która idzie od siłonika do mechanizmu klap w sumie bez znaczenia co zrobisz. Po prsotu musisz rozdzielic mechanizm od zębników. )
Składasz wszystko do kupy i podłączasz siłownik sterowania klapami wiec komuter nie bedzie Cie informował o błedach i nie bedziesz musiał ich programowo usuwac a klapek nie ma.
super dzięki pampik - zrobię to w takim razie tylko zastanawia mnie czy włożyć te ucięte ośki w ten klej bo przecież tak i tak te ośki będą się "kręcić" i ten klej niczego nie uszczelni a jeśli uszczelni to na chwilę. Oczywiście mogę się mylić![]()
A najważniejsze czy wyczyszczenie i usunięcie tych klapek spowoduję poprawę z tym dymieniem i odpalaniem?
Jednak mój błąd - kręcić się nie będą jak zdejmie się mechanizm![]()
Ostatnio edytowane przez Fleyvor ; 17-01-2014 o 08:07
no włąsnie o to w tym chodziwklejasz ośki i jednocześnie uszczelniasz a mechanizm rozłączasz
jedynie podłączasz silnik sterowania żebyś błędów nie miał. Odnośnie poprawy odpalania - cięzki mi powiedzieć. Ja tego problemu u siebie nie miałem a klapki usunąłem prewencyjnie.
a możesz mi powiedzieć czy też miałeś tyle syfu po zdjeciu kolektora? Ja mam kupe mokrego nagaru i w plastikowej cześci i w metalowej i już w samym silniku. Czy to normalne? Dodam, że od ok. 4 miesięcy mam zaślepiony i odłączony programowo egr, ale po odłączeniu kolektor zdjąłem dopiero teraz.
też tak miałem. Najciężej wyczyścić własnie ta plastikową częśc kolektora. Tu masz wszedzie dojście więc wystarczy trochę cierpliwości. Jeśli chodzi o kanały w głowicy to ja wyciągnąłem tłok ze strzykawki i nim wygrzebywałem nagar. ( tłok ponieważ jest plastikowy a do tego jak zdrapywałem nagar to bromadził się na trzonku i nie spadał) Trzeba właśnie uważać zeby Ci nic za zawory nie spadło. Tam tez możesz delikatnie pędzelkiem i ropa poczyścić.
Sama plastikowy kolektor maczałem w ropie a czyściłem zwykła szczotka klozetowąw obi kosztowała chyba 6 zł
Następnie wszystko maczałem w nitro żeby odtłuścic po ropie. Tak więc robota brudna i wymaga cierpliwości. Do tego dobrych rękawiczek bo sie nie domyjesz
![]()
no to mam zajęcie na sobotęa miałeś jakieś oczucia co do utraty mocy, słabszego dołu czy góry? Ogolnie jakaś różnica po wywaleniu tych klapek?