Strona 28 z 152 PierwszyPierwszy ... 18192021222324252627282930313233343536373878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Kompresję można sprawdzić, to nie jest wysoki koszt.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Proszę o pomoc w moim przypadku kolektor regenerowalem, część plastikowa była nieszczelna więc wymieniłem. Przed naprawą nie zawsze, ale były problemy z odpaleniem. Teraz za drugim razem to już norma wstyd jak się patrzy. Jak już odpali to jest ok świetnie się zbiera i zdecydowanie lepiej niż przed regeneracja. Co może być że teraz nie odpala jak powinien. Mechanik twierdzi że zawory bo przypomnę jak regenerowalem to w kolektorze nie było już klapek. Wcześniej przed regeneracją nie było takich problemów z odpalaniem tz nie takich jak teraz. Robilem taki test po przejażczce auto odpalaniem ponownie zaraz po zgaszeniu, zalapal obrazu, po 20 sek od zgaszenia też problemów nie było. Po 2 min już chwilę musiał kręcić po przerwie 40 min już za pierwszym razem nie odpalil.

Egr mam częściowo zaslepiony

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

akumulator mam nowy (wymieniony 5miesięcy temu)
    rozrusznik dobrze kręci

mechanik twierdzi że klapki które wpadły do środka mogły wygiąć zawory i auto nie trzyma ciśnienia. Dla mnie osobiście nie do końca to wszystko mi pasuje. Bo jak auto kupowałem to takiego problemu z odpalaniem nie było przynajmniej nie aż tak jak teraz. Fakt kupiłem go jak było ciepło teraz mamy blisko zera więc może to jest jeden z czynników który utrudnia odpalanie jakiegoś elementu podatnego na temperaturę

Z tym odpalaniem to książkowo brzmi jakby był do wymiany czujnik położenia wału.
    Jest o tym sporo na forum - poczytaj

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

Kolektor wymieniony koszt kolektora to 720 zł oczywiście nowy bo regenerowanych już nie mieli. Jeśli ktoś by potrzebował namiarów na firmę to pisać.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Witam

Trochę odkopie temat klapek wirowych. Miałem nadzieje że troche to lepiej będzie wyglądało w moim przypadku. Mam wywalony na stół kolektor ssący i wygląda mniej więcej tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000002.jpg
Wyświetleń:	708
Rozmiar:	43.0 KB
ID:	118255 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000003.jpg
Wyświetleń:	736
Rozmiar:	81.6 KB
ID:	118256 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000004.jpg
Wyświetleń:	901
Rozmiar:	67.8 KB
ID:	118257 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000005.jpg
Wyświetleń:	550
Rozmiar:	79.6 KB
ID:	118258 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000006.jpg
Wyświetleń:	829
Rozmiar:	77.5 KB
ID:	118259 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000007.jpg
Wyświetleń:	466
Rozmiar:	61.5 KB
ID:	118260

Jest cały zasyfiony, klapki wyglądają tak jak by miały luzy, szczególnie dwie ostatnie licząc od lewej strony. Ruszają się i nie są zapieczone. Widać ewidentnie jakieś nieszczelności w górnej części przy plastikowej zaślepce mechanizmu ruszania klapkami.

Problem w moim aucie wygląda tak, że po postoju ok 8 godzinnym z rana puszcza białego bąka. I większość osób proponowała zrzucenie kolektora i sprawdzenie jego stanu. Auto mam unieruchomione i liczę na pomoc co robić do kogo oddać kolektor (jeśli tak to jakieś namiary w okolicach lublina, czy wysyłać do tomka krk) czy może próbować robić coś samemu.

Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

samemu. Bierzesz zwykłe kleszcze ( " kombinerki ? " ) chwytasz za klapkę i ją wyłamujesz. Na zdjęciau "wp 0000007 " widać taką czarną listwę przykreconą chyba na 8 śrub. Odkręcasz ją i bedzesz widział mechanizm ( listę zazębiającą i zębniki z osiek klap ) Listwę wyciągasz a następnie ośki. Czyścisz wszystko bardzo dokładnie i odtłuszczasz ponieważ teraz bierzesz kątówkę i obcinasz ośki na długość około 1 cm. Po prostu tak żeby weszły w swoje miejsce ale żeby ośka nie wystawała do kanału. Bierzesz klej do szyb i umieszczasz wszystkie na kleju do szyb i zakładasz tą czarną listwę. ( nie wkładająć listy zazębiającej - albo możesz ją włożyć ale musiałbyś sciągnąc tą plastikowa tuleję która idzie od siłonika do mechanizmu klap w sumie bez znaczenia co zrobisz. Po prsotu musisz rozdzielic mechanizm od zębników. )

Składasz wszystko do kupy i podłączasz siłownik sterowania klapami wiec komuter nie bedzie Cie informował o błedach i nie bedziesz musiał ich programowo usuwac a klapek nie ma.

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

super dzięki pampik - zrobię to w takim razie tylko zastanawia mnie czy włożyć te ucięte ośki w ten klej bo przecież tak i tak te ośki będą się "kręcić" i ten klej niczego nie uszczelni a jeśli uszczelni to na chwilę. Oczywiście mogę się mylić

A najważniejsze czy wyczyszczenie i usunięcie tych klapek spowoduję poprawę z tym dymieniem i odpalaniem?

Jednak mój błąd - kręcić się nie będą jak zdejmie się mechanizm
    Ostatnio edytowane przez Fleyvor ; 17-01-2014 o 08:07

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

no włąsnie o to w tym chodzi wklejasz ośki i jednocześnie uszczelniasz a mechanizm rozłączasz jedynie podłączasz silnik sterowania żebyś błędów nie miał. Odnośnie poprawy odpalania - cięzki mi powiedzieć. Ja tego problemu u siebie nie miałem a klapki usunąłem prewencyjnie.

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

a możesz mi powiedzieć czy też miałeś tyle syfu po zdjeciu kolektora? Ja mam kupe mokrego nagaru i w plastikowej cześci i w metalowej i już w samym silniku. Czy to normalne? Dodam, że od ok. 4 miesięcy mam zaślepiony i odłączony programowo egr, ale po odłączeniu kolektor zdjąłem dopiero teraz.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

też tak miałem. Najciężej wyczyścić własnie ta plastikową częśc kolektora. Tu masz wszedzie dojście więc wystarczy trochę cierpliwości. Jeśli chodzi o kanały w głowicy to ja wyciągnąłem tłok ze strzykawki i nim wygrzebywałem nagar. ( tłok ponieważ jest plastikowy a do tego jak zdrapywałem nagar to bromadził się na trzonku i nie spadał) Trzeba właśnie uważać zeby Ci nic za zawory nie spadło. Tam tez możesz delikatnie pędzelkiem i ropa poczyścić.

Sama plastikowy kolektor maczałem w ropie a czyściłem zwykła szczotka klozetową w obi kosztowała chyba 6 zł Następnie wszystko maczałem w nitro żeby odtłuścic po ropie. Tak więc robota brudna i wymaga cierpliwości. Do tego dobrych rękawiczek bo sie nie domyjesz

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

no to mam zajęcie na sobotę a miałeś jakieś oczucia co do utraty mocy, słabszego dołu czy góry? Ogolnie jakaś różnica po wywaleniu tych klapek?