Sprawdź świece 5 minut roboty i będziesz wiedział czy świece czy przekaźnik.
Przepustnica czyli raczej klapa gasząca, sprawdź czy wtyczka od klapy nie jest luźna.
Sprawdź świece 5 minut roboty i będziesz wiedział czy świece czy przekaźnik.
Przepustnica czyli raczej klapa gasząca, sprawdź czy wtyczka od klapy nie jest luźna.
Bez wykrecania, sprawdzić czy iskrzą? A jeżeli to ten przekaźnik, to gdzie go szukać i jakie koszta?
Dzięki śliczne za szybki odzew
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Tak najprostszy sposób to przewód bezpośrednio do plusa i sprawdzić czy iskrzą z tym, ze o ile pamiętam w 8v jest do nich kiepski dostęp. Przekaźnik spokojnie kupisz nowy ceny w okolicach 200-300zł za boscha
Jakoś spróbuję dojść do świec, a tego przekaźnika gdzie szukać?
Na ścianie grodziowej po prawej stronie od filtra paliwa patrząc od przodu Alfy. Taka mała czarna puszka przykręcana na jedną śrubkę M6. Na niej będziesz miał w razie czego numer Boscha po którym sobie ją znajdziesz na necie.
Super, wielkie dzięki
Ewentualnie może jeszcze kontakt-spray na styki? Być może z czasem styki przyśniedziały i dlatego wariuje? Aczkolwiek najpierw sprawdzę świece czy iskrą
Sprawdź najpierw świece, najprawdopodobniej któraś będzie walnięta.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 21-11-2016 o 15:23
Mam garaż z kanałem, dam radę jakoś wsadzić tam "łapy" żeby sprawdzić czy iskrzą? Nie wiem jak rozmieszczone są świece w 8v. W eperze będzie zaznaczone?
Kanał zbędny i tak musisz działać od góry. W 1.9 8V świece masz powkręcane pod kolektorem dolotowym zaglądając od tyłu od ściany grodziowej. Największy problem jest ZTCP z dostępem do pierwszej świecy.
Pewniejszy sposób sprawdzenia świec (bo rozumiem, że przez iskrzenie chcesz sprawdzać, czy skacze iskra między przewodem plusowym a stykiem świecy) jest zmierzenie świec omomierzem, bo fakt, że przez świecę płynie prąd (dostateczny do zaobserwowania iskry na styku) nie oznacza że jest to prąd odpowiedni. Uszkodzona świeca, która przestała grzać, często nie ma przerwy w obwodzie. Wykryje to centralka świec i widać to po zmianie rezystancji świecy podczas pomiaru omomierzem a iskra nadal będzie po dotknięciu plusem z akumulatora.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była