Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
A ja wróciłem do 5W40, gdyż poprzedni właściciel skrzywdził ją 10W40 casTROLLA. Zalałem LIQUI MOLY TOPTEC 4100, oczywiście wcześniej płukanka LM Engine Flush. Subiektywnie-ciszej. Zobaczymy co dalej i czy nie zacznie go podpijać. Pozdrawiam.
Witam, jaki najlepiej wlać olej po wymianie uszczelki pod głowicą, bo wszystko wymieszało się z wodą. Wcześniej był CASTROL 10W40 Magnatec. Czy czyścić to jakiś środkiem po zmieszaniu oleju z wodą?
Witam
Mam taki problem, że przez pomyłkę kupiłem na allegro olej Elf competition STI 10W40, zamiast Elf competition diesel również 10W40 i stąd moje pytanie czy będzie on nadawał się do mojej alfy 156 z silnikiem 1,9 JTD? Czy ewentualnie można go zmieszczać z competition diesel, bo 1l mi został od poprzedniego razu a teraz kupiłem 4l a do auta wchodzi 4,5l. Prosze o pomoc!
Witam,
Z góry chciałbym podziękować wszystkim osobom za pomoc w wyboru oleju, w szczególności Pablo.Zmieniłem olej z Total Quartz 10w40 na Valvoline 10w60 i jest rewelacja.Samochód chodzi dużo ciszej, jakby płynniej nie słychać go tak jak się przyśpiesza i jak na razie oleju mi nie zjadł nic a lubię sobie wcisnąć![]()
Ja ponowię swoje zapytanie,a wy ocenicie czy jest w nim już zawarta moja odpowiedź :
Wobec tego :
Czy Olej GM produkowany przez Rhenoil to ma jakieś powiązania z Mobilem lub Castrolem ? w moim Berlingo był Castrol Edge tak twierdził poprzedni właściciel i auto czasem zadymiło na niebiesko , jednak zrobiłem nim już tyle km ,że co do ''dolewki'' jestem pewien : to jest 0,5 litra na 5 tys km także bardzo dobrze jak na auto dostawcze,które jak mnie nauczyło doświadczenie podczas szukania starzeje i z zużywa szybciej niż osobowy odpowiednik ze względu na różne charaktery kierowców i przeznaczenie itp..
DO rzeczy : auto teraz chodzi ciszej i coś jakby nie potrzebowało dolewek uwaga czy to kwestia tego ,że tańsze 10w40 są bardziej mineralne ? bo jak wiadomo olej 10w40 to mieszanka często bazą mineralną wynoszącą po 60 i więcej % reszta to dodatek oleju syntetycznego... co myślicie ?
Zakładając,że tani 10w40 jest '' bardzo mineralny '' i lepiej uszczelnia starego osiołka ?
Bardziej lepki olej, czyt. gęściejszy zawsze lepiej wyciszy silnik.
Na mineralnym 15w40 było by jeszcze ciszej i mniej ubytków.
Weź sobie za wyznacznik cenę. Tani olej nie będzie lepszy od droższego niestety.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Ja leje dobry i odpowiedni olej bo od Pabla hehehhe![]()
Ja napiszę dla tych co się zastanawiają nad przejściem 10w->5w ... Jak kupiłem Alfa to było tam Mobil 10w40. Na pierwszą wymianę był Millers 10w40 i ... po ~14kkm w zasadzie nic nie ubyło ...
Zachęcony małymi ubytkami wlałem 5w40 Millersa ... po 3.5kkm - nadal żadnych ubytków
Zatem na razie moje wstępne obawy, czy nic nie zacznie przeciekać po zmianie na mniej gęsty olej nie spełniły się![]()
@ Mój ALF