Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

LSPI występuje tylko i wyłącznie w jednostkach o małej poj. zasilaniu GDI i manualną skrzynia biegów.
    To nie jest teoria tylko rzeczywistość.
    Po raz pierwszy na skale masową zaczęto używać stwierdzenia LSPI w pierwszych partiach jednostek grupy VAG EA111 (słynne pękające tłoki).
    Potem dołączyła konkurencja

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

A co to jest "mała pojemność"? Znam osobiście jeden przypadek w silniku 1,4, a drugi z naszego drugiego punktu - w 1,6 i to właśnie z automatem. Sam jestem zdania, że problem był bardziej "internetowo-forumowy" niż powszechny ale ustalmy czy 1,4 lub 1,6 to małe pojemności.

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    A co to jest "mała pojemność"? Znam osobiście jeden przypadek w silniku 1,4, a drugi z naszego drugiego punktu - w 1,6 i to właśnie z automatem. Sam jestem zdania, że problem był bardziej "internetowo-forumowy" niż powszechny ale ustalmy czy 1,4 lub 1,6 to małe pojemności.
    W jednostkach typu SGE - Small Gasoline Engine czyli 1.0-1.6 powyżej tej poj. czyli MGE i BGE problem LSPI nie występuje.
    Producenci wprowadzali zmodyfikowane re mapy ECU w celu wypłaszczenia wzrostu krzywej Nm jak i tez lekko podlewali AFR.
    Natomiast ja troszkę się tego naoglądałem na serwisie Kuraka. Kolega mój cos więcej powie na temat silników 1.4 z Astra K jeśli zajdzie taka potrzeba inny wypowie się na temat jednostek forda 1.0 oraz 1.5 ecoboost.
    Ale zazwyczaj ww. problem występował w pierwszych partiach jednostek.
    Jedni modyfikowali dysze natrysku denka tłoka
    Inni montowali dodatkowe czujniki spalania stukowego by wyłapywali już wcześniejsza fazę LSPI.
    Jednym słowem możemy być spokojni o nasze 2.0 GME w ww. problemie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Jeżeli jest rozładowany kompletnie to trzeba taki 12V, albo inteligenty ale z opcją wyboru napięcia ładowania, ale większość tego nie ma
    Dzięki za info. Ten mój ma guzik mode, który pozwala wybrać tryb 12v, 12v*(zima), 6v, 6v* i 12v (narysowany skuter), ale mimo to nie załapał.

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A czemu po nocy spędzonej pod chmurką w niskiej temperaturze nie dasz mu szansy sprawdzić i pokazać, czy go coś nie boli włączając tylko zapłon, tylko od razu ciągniesz prądu ile się da z zimnego akumulatora?
    Szczerze mówiąc nie wiem. W JTD* tak robiłem wiadomo, bo świeczki, ale w benzynie nie przyszło mi to do głowy. Spróbuję tak robić na światłach w pozycji 0(zero) bo zawsze jeździłem do tej pory w "auto". Pogrzebię też w instrukcji.
    Dzięki za sugestię.

L.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Szczerze mówiąc nie wiem. W JTD* tak robiłem wiadomo, bo świeczki, ale w benzynie nie przyszło mi to do głowy. Spróbuję tak robić na światłach w pozycji 0(zero) bo zawsze jeździłem do tej pory w "auto". Pogrzebię też w instrukcji.
    Dzięki za sugestię.
    Akumulator też potrzebuje paru sekund "na rozruch" szczególnie, gdy spędził całą noc w ujemnych temperaturach. Do tego przy pierwszym rozruchu po nocy warto sprawdzić, czy wszystkie systemy "już wstały". Zazwyczaj nie ma potrzeby wyłączania świateł, bo one przez swój pobór prądu też wpływają na "rozruch" akumulatora. Te 15-20 sekund na pewno Cię nie zbawi, a przynajmniej wiesz czym startujesz w trasę.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

z podpisu kolegi wynika ze auto jest z 2016 roku wiec aku może być już trup.

- - - Updated - - -

Dzięki za info. Ten mój ma guzik mode, który pozwala wybrać tryb 12v, 12v*(zima), 6v, 6v* i 12v (narysowany skuter), ale mimo to nie załapał.

Dzięki za sugestię.

L.
    masz w Terliczce porządnego elektryka od AR- w razie W pisz priv

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Pytanie jest takie: jak sobie z tym radzić zimą pod chmurką - ładować go cyklicznie co tydzień (jeżdżę na krótkich odcinkach) - jak go ładować - wg. instrukcji pod maską, czy bezpośrednio w bagażniku?
    U mnie w instrukcji jest tylko ładowanie w bagażniku. Nic o ładowaniu pod maską nie ma.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

To może masz coś o awaryjnym uruchamianiu auta z "pożyczki"?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Kolega pisał i sugerował, że według instrukcji aku ładuje się pod maską. Pod maską tylko odpala się auto awaryjne od innego, nie ładuje się w ten sposób samochodu. Tak też mówi instrukcja.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

A co za różnica? Jak masz miejsce pod maską gdzie są kable do odpalenia awaryjnego to możesz tam podłączyć prostownik i ładować.. możesz też podłączyć plusa od prostowanika na kabel pod maską a minus np na silnik i też będzie ładować.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka