Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał jarek.m Zobacz post
    Możesz powiedzieć co Cię ostateczne przekonało?
    Dwie rury A tak na poważnie (poza dwiema rurami ) to fakt, że nie jestem specjalnym fanem cziptuningu. No i co 5 cylindrów to nie 4, całkiem inna kultura pracy silnika. A że cenowo nie ma jakiejś kolosalnej przepaści to zaszalałem i wziąłem 2.4

Ale w automacie pozostanie pewien niedosyt, że silnik może a skrzynia już nie.
    Trochę niezrozumiałe dla mnie myślenie. Czyli gdyby skrzynia mogła więcej, to nie zastanawiałbyś się i brał 2.4? Skoro dana skrzynia jest dedykowana dla tego silnika i wystarcza w zupełności? Świadomość jej większych niewykorzystanych możliwości dawałaby Ci większy spokój? Nie kumam.

Skrzynia w przypadku 1,9 powinna być mniej zmęczona.
    Po tuningu będzie bardzo podobnie zmęczona, więc jeśli z założenia masz zamiar podnosić moc w 1.9, to to nie jest żaden argument.

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    heh w życiu przebieg nie jest autentyczny a jak tam kiera i lewarek?
    I z całą pewnością jesteś w stanie to stwierdzić po jednym zdjęciu jednego fragmentu jednego fotela? No proszę was..
    Wystarczyłoby, aby kierowca przez pół roku jeździł w kurtce z metalowym elementem i efekt końcowy jest podobny. Wiem co mówię bo sam zrobiłem sobie podobny "psikus" w poprzednim aucie. Nim się zorientowałem to było za późno.

borek88
    Gość

Domyślnie

http://komistopcars.otomoto.pl/alfa-...C28098936.html
    co myslicie o tym aucie
    ktos wczesniej podawał przykład innej 159 z tego komisu i nie najlepiej ocenili
    zastanawia mnie jeszcze ten przekret z vat czy ktoś wie czy ten komis to stosuje czy maja czyste prawnie auta

autem "dla mnie" jest auto uzytkownika camil ale niestety dla mnie o jakies 10k zl za drogie niestety o ile nadal jest na sprzedaz
    wiec troche głupio nawet pytac o szczegóły
    http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...przedania.html

ja obecnie mieszkam w niemczech przy granicy z holandia i tu 159sw 2.4 210 i Q4 ale tu jest tego nie wiele a jak jest to to raczej w przedziale 12-15k euro albo wiecej

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Napisał Jony88
    heh w życiu przebieg nie jest autentyczny a jak tam kiera i lewarek?
    I z całą pewnością jesteś w stanie to stwierdzić po jednym zdjęciu jednego fragmentu jednego fotela? No proszę was..
    Wystarczyłoby, aby kierowca przez pół roku jeździł w kurtce z metalowym elementem i efekt końcowy jest podobny. Wiem co mówię bo sam zrobiłem sobie podobny "psikus" w poprzednim aucie. Nim się zorientowałem to było za późno.
    tez bym tak powiedział ze skore idzie zniszczyc przez 50tys bo sam to zrobiłem we wczesniejszym aucie kierownice gałke i poł skory w kubełkach

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 147 1.9 JTD 115

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    kierownica wydaje sie OK,lewarek troche przyniszczony.Ja tez mam tak lekko obtary dookola paseczek od gory ale tylko przytary lakier.Dekielek mam w bdb stanie i skore tez.Nie ma takiej tragedii z tymi fotkami.Panle raczej jest w bdb stanie-lekkie otarcia,kierownica chyba nie ma przetarc na tym plastiku.Ja bym auta nie skreslal

- - - Updated - - -

wedlug mnie przebieg moze byc realny.Sprawdzales to auto??
    Sprawdzalem po VIN to raczej sie pokrywa, w ksiazce serwisowej pieczatki sa z tej samej miejscowosci co wlasiciel auta. Jak przy takim przebiegu to skonczone sprzeglo i wytarty fotel troche mnie zaniepokoilo

Użytkownik Embrion
    Auto
    206cc

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Trochę niezrozumiałe dla mnie myślenie. Czyli gdyby skrzynia mogła więcej, to nie zastanawiałbyś się i brał 2.4? Skoro dana skrzynia jest dedykowana dla tego silnika i wystarcza w zupełności? Świadomość jej większych niewykorzystanych możliwości dawałaby Ci większy spokój? Nie kumam
    Chodzi o to, że gdyby skrzynia automatyczna była mocniejsza to można było spokojnie zawirusować silnik i zamiast 200KM można by mieć np 240-250 przy zerowym ryzyku. A tak mamy tylko trochę więcej niż 1,9 + wirus (w przypadku automatu). Skrzynia dedykowana jest do 2 silników, zarówno 2,4 jak i 1,9

Serce mówi 2,4, rozum 1,9 :-) Co do cen to przy kupnie nie ma takiej wielkiej różnicy np: http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C27152285.html i http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C27621366.html Spalenie 1,5l więcej też jest do zaakceptowania. Bardziej martwią mnie koszty ewentualnych napraw czy serwisu.

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Bo jak widze przeczytałeś całe forum i nadal nie masz jasnej odowiedzi.
    Masz w 100% racje :-)

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał borek88 Zobacz post
    co myslicie o tym aucie
    zastanawia mnie jeszcze ten przekret z vat czy ktoś wie czy ten komis to stosuje czy maja czyste prawnie auta
    Ja kupiłem w tym komisie. Miałem i do tej pory mam wątpliwości co do przebiegu auta, mimo zgadzającej się historii VIN. Przekonała mnie natomiast wersja silnika w Q-Troniku, kolor wnętrza, nowe opony i przede wszystkim cena (możliwość odliczenia VAT-u). Alfę przed kupnem sprawdziłem w ASO.
    Na dzień dobry zrobiłem rozrząd, u Tomka wywaliłem dpf, przytkałem egr i zrobiłem porządek z kolektorem ssącym. Po tych "zabiegach" auto sprawuje się znakomicie i raczej mogę polecić ten komis. Na 99% robią przekręty z akcyzą, sam jednak nie miałem żadnych problemów przy rejestracji.

A cena 159 którą wkleiłeś jest raczej ceną netto. Zadzwoń i zapytaj.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał spdii Zobacz post
    Sprawdzalem po VIN to raczej sie pokrywa, w ksiazce serwisowej pieczatki sa z tej samej miejscowosci co wlasiciel auta. Jak przy takim przebiegu to skonczone sprzeglo i wytarty fotel troche mnie zaniepokoilo

Sprzegło przy takim przebiegu żeby w takim silniku padło.... baba ( albo chłop ) jeżdżący b. często na półsprzęgle

Albo zdecydowanie większy przebieg.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Chodzi o to, że gdyby skrzynia automatyczna była mocniejsza to można było spokojnie zawirusować silnik i zamiast 200KM można by mieć np 240-250 przy zerowym ryzyku. A tak mamy tylko trochę więcej niż 1,9 + wirus (w przypadku automatu). Skrzynia dedykowana jest do 2 silników, zarówno 2,4 jak i 1,9
    A gdyby babka miała wąsy to by była dziadkiem Producent nie robi auta z zamysłem możliwości jego późniejszego tuningu. Więc albo kupujesz słabsze i bawisz się w zwiększanie mocy albo kupujesz oryginał i cieszysz się tym co masz Chciałbym też zwrócić uwagę na fakt, iż cziptuning również nie jest darmowy i swoje wyłożyć byś musiał. Dodatkowo ciężko znaleźć głosy jednoznacznie potwierdzające trwałość Q-Tronika w samochodzie modyfikowanym. To też jest pewien element ryzyka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

A ta alfa z Konrysu z Białegostoku co miała być taką okazją i która się niby sprzedała dalej jest na sprzedaż. Coś ktoś o niej wie?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał spdii Zobacz post
    Link do zdjecia fotela kierowcy: http://img27.imageshack.us/img27/588...0309095750.jpg

Przebieg 127tys. mozliwe zeby tak sie zuzyl ?
    Możliwe. Skóra niestety jest bardzo wrażliwa na wsiadanie np. w spodniach z jakimiś nitowanymi kieszeniami, tudzież innymi "ostrymi" zakończeniami materiału. Już widziałem tak potargany fotel kierowcy po 90 tysiącach kilometrów, że wielu z Was ze zdjęcia to dałoby samochodowi przebieg pod 300 tysięcy...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał borek88 Zobacz post
    co myslicie o tym aucie
    Papierologicznie auto jest ok. Ale nie licz na Q4 w cenie 33 tysiące w stanie "igła". Ta jest zauważalnie zużyta wewnątrz, praktycznie cała malowana i z silnikiem domagającym się podstawowego pakietu zabiegów (kolektor, EGR, test wtryskiwaczy, rozrząd).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Ja w 156 fotel zalatwilem w 20kkm,a to dlatego ze jestem niski i fotel byl blisko i wsiadajac ocieralem o boczek i go wycieralem