Presostat ja odlacza. Sprawdź w mesie w sterowniku silnika jakie ciśnienie bije. Na 9o% za dużo czynnika
Jakie ciśnienie rozłącza kompresor? Próbowałem znaleźć w elearn – ale przeczytałem, że ciśnienie w czasie pracy sprężarki to 10-17 bar. Ale nie piszą wprost jakie ciśnienie wyłącza.
Brzęczenie można zaobserwować gdy ciśnienie jest w okolicach 7-9 bar.
Takie coś znalazłem http://www.autoservicemanager.pl/roz...-klimatyzacji/
Kolego Arturek, masz jakieś źródło Twojej informacji? Mam Zexel i w ASO zapakowali mi 460 i oczywiście brzęczy wiertarka. Możesz odpowiedzieć w tym temacie:http://www.forum.alfaholicy.org/159_...rotami-59.html
To teraz moje pytanie. W zeszłym tygodniu nabiłem klimatyzacje do 460g. Poprawa jest o tyle że od czasu do czasu chłodzi. Dziś wymieniłem jeszcze filtr kabinowy. Tak czy siak klima raz chłodzi dobrze a innym razem z kratek leci letnie powietrze. Dobijać do 550g czy przyczyna może być inna ? Sprężarka chodzi bo po wyłączeniu klimateonika widać delikatny skok obrotów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wiatrak chodzi. Po nabijaniu gość kazał włączyć klimę na LO i patrzylismy na ciśnienia w układzie. Chodziło do mniej więcej 16-17 załączał się wiatrak i ciśnienie spadało. Z mesem może być różnie bo wypadałoby uchwycić moment gdy nie chłodzi. Dobiję do 550 i dam znać. W dalszą diagnostykę będę bawił się po powrocie.
Moje amatorskie doświadczenie z klimatyzacją jest takie, że sprężarka najczęściej wyłącza się z powodu zbyt dużego ciśnienia (u nas powyżej 18 bar). Rzadziej z powodu awarii czujnika antyzmrożeniowego i innych powodów (np. natury elektrycznej). Zbyt duże ciśnienie łatwo da się odczytać MESem. Przyczyna zbyt dużego ciśnienia to najczęściej zbyt dużo czynnika w układzie, zbyt dużo oleju w układzie, niesprawny wiatrak, brak przepływu powietrza przez chłodnice (np. chłodnice zabite muchami lub zgniłe lamelki chłodnicy) itd. Ale zbyt mało czynnika to raczej słabe ciągle chłodzenie niż wyłączający się kompresor.
Jakiś czas temu trenowałem temat z nabijaniem klimy. Jeździłem po różnych automatach, ale tylko w takich dwu-trzy letnich po wprowadzeniu marki, modelu, silnika itp. wyskakiwały zawsze trzy kompresory w naszych "9" do wyboru z podaną ilością czynnika jaką należy naładować. Zaznaczam, że automaty były różnych firm np. TEXA i inne a wartości i modele kompresorów się pokrywały. Także tak to wygląda jeżeli chodzi o moje doświadczenia![]()